Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Σημείο αναφοράς για την Εορδαία ο “ΕΟΡΔΑΪΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ”

Σημείο αναφοράς για την Εορδαία ο “ΕΟΡΔΑΪΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ”

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Ζωντάνεψαν μνήμες και περίσσεψε η συγκίνηση στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 30 χρόνων συνεχούς έκδοσης και προσφοράς στην ενημέρωση της εβδομαδιαίας εφημερίδας “ΕΟΡΔΑΪΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ”, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, στο οποίο προκλήθηκε το αδιαχώρητο από φίλους και αναγνώστες της εφημερίδας.

2-panel

Την ικανοποίησή του που κατάφερε να υλοποιήσει το όνειρό του να αποκτήσει η Εορδαία τη δική της εφημερίδα, τη δική της αγωνιστική έπαλξη και εργαλείο προώθησης και διεκδίκησης τόνισε στην ομιλία του ο ιδρυτής της εφημερίδας Κοσμάς Πουγαρίδης. Επισήμανε ότι πέτυχε να υλοποιήσει και τον κύριο στόχο του να αποτελέσει η εφημερίδα του τη γέφυρα επικοινωνίας με τους όπου γης Πτολεμαϊδιώτες και τους πολυάριθμους συλλόγους σε εσωτερικό και εξωτερικό.

5-kosmas

Αναφέρθηκε στις πολλές δυσκολίες που αντιμετώπισε το εγχείρημά του, αλλά και τη συμπαράσταση που έτυχε από πολλούς πνευματικούς ανθρώπους ώστε ο ΠΑΛΜΟΣ γρήγορα αγκαλιάσθηκε από το αναγνωστικό κοινό. «Η 4σέλιδη εφημερίδα μας σταδιακά έφθασε στις 40 σελίδες κάθε εβδομάδα, άνοιξε τις στήλες της σε όλους και έγινε σημείο αναφοράς για όλους», τόνισε ο Κ. Πουγαρίδης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επιθέσεις και διώξεις που δέχθηκε ο ίδιος και εφημερίδα του, καθώς γρήγορα έγινε ενοχλητική σε κάθε λογής κρατούντες, οι οποίοι προσπάθησαν να ποδηγετήσουν την ελεύθερη έκφραση με οικονομικούς αποκλεισμούς και διώξεις.

Ειδική αναφορά έκανε στην προσπάθεια συγκέντρωσης πρωτογενούς υλικού που έχει σχέση με την ιστορία της Πτολεμαΐδας και της Εορδαίας, στο αρχείο παλαιών εφημερίδων, ντοκουμέντων και χιλιάδων εφημερίδων που διέσωσε και αρχειοθέτησε σε τόμους και ηλεκτρονικά, υπογραμμίζοντας πως όλος αυτός ο συσσωρευμένος πλούτος αρχειακού υλικού βρίσκεται στη διάθεση του κάθε μελετητή, αναδιφητή και ενδιαφερόμενου για το παρελθόν, ένα αρχείο στο οποίο ανέτρεξαν φοιτητές, εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και κάθε ένας που αναζητούσε ιστορικό υλικό για την περιοχή.

Ο κ. Πουγαρίδης υπενθύμισε επίσης ότι ο ΠΑΛΜΟΣ για μια 15ετία είναι η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα στη Δυτική Μακεδονία, τη βράβευσή της εφημερίδας του ως η καλύτερη επαρχιακή εφημερίδα της χώρας το 2008, αλλά και στο εξειδικευμένο προσωπικό που απασχολεί, στην καθετοποίηση της επιχείρησής του με την υπερσύγχρονη τυπογραφική της μονάδα, καθώς και στις καινοτομίες που εισήγαγε ο γιος του Αντώνης Πουγαρίδης με το που ανέλαβε την εφημερίδα το 2013. Δήλωσε «περήφανος» γι’ αυτό που έκανε και «συγκινημένος που αφήνω ένα ζωηρό αποτύπωμα στην πόλη που με γέννησε.» Ευχαρίστησε τους συνεργάτες και τους αναγνώστες του ΠΑΛΜΟΥ για τη διαχρονική τους στήριξη, λέγοντας πως με τη συμπαράστασή τους ο ΠΑΛΜΟΣ θα συνεχίσει να είναι η καλύτερη τοπική μας εφημερίδα.

antonis

Καλωσορίζοντας το πολυπληθές κοινό ο σημερινός εκδότης Αντώνης Κ. Πουγαρίδης, ανέφερε ότι ένας από τους σκοπούς της εκδήλωσης για τα 30χρονα το ΠΑΛΜΟΥ ήταν να τιμήσει τους εκατοντάδες ανθρώπους που συνέβαλλαν ώστε ο ΠΑΛΜΟΣ να καθιερωθεί και να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι τις Τετάρτες μας, από την 27η Αυγούστου του 1986. Σημείωσε μάλιστα ότι στην έκθεση με τα σημαντικότερα πρωτοσέλιδα του ΠΑΛΜΟΥ που εκτίθονταν στους διαδρόμους του Πνευματικού Κέντρου και η ειδική έκδοση που μοιράστηκε στο κοινό αποτελεί  ουσιαστικά ένα χρονολόγιο της Πτολεμαΐδας.

Ο Α. Πουγαρίδης αναφέρθηκε στην ομάδα εθελοντών που στήριξε τον πατέρα του στις αρχές για την έκδοση του ΠΑΛΜΟΥ, στα τηλεφωνήματα συνδρομητών που διαμαρτύρονταν γιατί δεν είχε φτάσει στην ώρα της η εφημερίδα στο σπίτι τους και την αλληλογραφία προς δημοσίευση που έφτανε από τους ομογενείς σε Τορόντο και Αδελαΐδα, ενώ μίλησε και για τη νύχτα του Απριλίου του 2012 που αποφάσισε να αναλάβει την έκδοση «μη φοβούμενος τα αλλεπάλληλα λουκέτα σε μεγάλες εφημερίδες της Περιφέρειας.»

theoklitos

Τα θερμά του συγχαρητήρια στους εκδότες του ΠΑΛΜΟΥ εξέφρασε στον χαιρετισμό του ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, λέγοντας πως «είναι άξιοι επαίνου ο κ. Κοσμάς και ο υιός, ο διάδοχός του ο Αντώνης».

zamanid

Τα συγχαρητήριά του αλλά και τις ευχαριστίες του για «την μεγάλη συνέπεια που έχει αυτό το περιφερειακό μέσο ενημέρωσης, ο ΠΑΛΜΟΣ, αλλά και ο ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ», εξέφρασε ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, λέγοντας πως είναι ένα μοναδικό παράδειγμα του περιφερειακού Τύπου που σε πολύ δύσκολες συνθήκες συνεχίζει να ενημερώνει τον κόσμο της περιοχής και συμβάλλει στις ανάγκες της περιοχής.

papadopoulos-mix

Μεγάλο τόλμημα χαρακτήρισε την έκδοση του ΠΑΛΜΟΥ ο πρώην υπουργός και βουλευτής Μιχάλης Παπαδόπουλος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση. «Ο Κοσμάς ανέβασε ψηλά τον πήχη της ενημέρωσης, ο Αντώνης θα τον ανεβάσει λίγο πιο ψηλά», είπε κι επισήμανε πως στη δύσκολη εποχή που διανύουμε εφημερίδες όπως αυτές παίζουν έναν πολύ καθοριστικό ρόλο.

nikiforos

«Είναι μεγάλη υπόθεση μια τοπική εφημερίδα όπως ο ΠΑΛΜΟΣ και τα αρχεία του  Κοσμά» ανέφερε στην ομιλία του ένας από τους συνεργάτες της εφημερίδας, ο Πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας π. Νικηφόρος Μανάδης, και τόνισε την μεγάλη προσφορά των εφημερίδων στον τόπο, καθώς περιλαμβάνουν μαρτυρίες και ντοκουμέντα γεγονότων της ιστορίας της περιοχής, ντοκουμέντα στα οποία χρειάστηκε να εξερευνήσει ο ίδιος για να συλλέξει υλικό για τα βιβλία του για την Πτολεμαΐδα και την Εορδαία, απευθύνοντας και δημόσια τις ευχαριστίες του.

plakentas

«Λένε πως η ιστορία γράφεται από αυτούς που τολμούν. Κάπως έτσι σκέφτηκε πριν 30 χρόνια ο Κοσμάς Πουγαρίδης και τόλμησε να κάνει πράξη αυτό που καιρό είχε στο μυαλό του. Να φτιάξει ένα βήμα Δημοκρατίας, ελεύθερης έκφρασης και αποτύπωσης της τοπικής κοινωνίας,. Το ξεκίνημα δύσκολο, επίπονο, με εμπόδια και το τότε κατεστημένο να αντιδρά.» Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ένας από τους παλαιότερους συνεργάτες του ΠΑΛΜΟΥ, ο νυν Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς. Έκανε μνεία στο διεκδικητικό και αγωνιστικό χαρακτήρα του ΠΑΛΜΟΥ, στο θάρρος γνώμης, τον καταγγελτικό του λόγο και υπογράμμισε ότι έγινε βήμα φιλοξενίας θέσεων εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Υπογράμμισε δε ότι η επιτυχία του ΠΑΛΜΟΥ οφείλεται και στους συνεργάτες και τους υπαλλήλους του «γιατί πίσω από το χαρτί μιας εφημερίδας υπάρχουν άνθρωποι που κοπιάζουν.»

gkioulekas

Στην μεγάλη προσφορά του επαρχιακού Τύπου και στο λειτούργημα του Τύπου αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής, δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Τύπου Κώστας Γκιουλέκας, λέγοντας πως είναι η υποχρέωση του δημοσιογράφου να φέρνει στη δημοσιότητα, στην επικαιρότητα, να ρίχνει φως πάνω σ’ αυτά που πρέπει να μάθει ο πολίτης. Και αυτή είναι η σημαντική έννοια της ενημέρωσης και του Τύπου στη Δημοκρατία, η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Ο πολίτης να συμμετέχει, να είναι ενεργός και για να είναι ενεργός πρέπει να είναι ενημερωμένος πολίτης. Είναι λειτουργοί όσοι ασχολούνται με τον Τύπο, είπε και τόνισε ότι αυτό ακριβώς διακόνησε ο Κ. Πουγαρίδης με την έκδοση του ΠΑΛΜΟΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκαν δύο από τους παλαιότερους συνεργάτες της εφημερίδας, στυλοβάτες του ΠΑΛΜΟΥ, όπως τους χαρακτήρισε ο Α. Πουγαρίδης, ο Γιώργος Καζαντζής και η Κούλα Πουλασιχίδου.

kazantziskoula

Σημειώνεται ότι την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, πρώην δήμαρχοι και πρώην βουλευτές, εκπρόσωποι σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος αναγνωστών της εφημερίδας, που έσπευσαν να ευχηθούν για τα 30χρονα γενέθλια τον ιδρυτή της εφημερίδας Κοσμά Πουγαρίδη, τον σημερινό εκδότη Αντώνη Πουγαρίδη και το προσωπικό της εφημερίδας και να τους συγχαρούν για την προσφορά τους στην έγκυρη ενημέρωση της κοινωνίας και τη συμβολή τους στην ανάδειξη των προβλημάτων της Εορδαίας και του Νομού Κοζάνης συνολικότερα.

img_92903000 unnamedimg_9244img_92959img_9272

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη