Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > «ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ»: Με μεγάλη επιτυχία στην Κοζάνη η παρουσίαση του βιβλίου που ρίχνει φως, στις κρίσιμες στιγμές της Συνόδου Κορυφής

«ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ»: Με μεγάλη επιτυχία στην Κοζάνη η παρουσίαση του βιβλίου που ρίχνει φως, στις κρίσιμες στιγμές της Συνόδου Κορυφής

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη στην κατάμεστη αίθουσα της Στέγης Ποντιακού Ελληνισμού στην Κοζάνη, η παρουσίαση του βιβλίου του γνωστού Δημοσιογράφου Νίκου Στέφου, με τίτλο «ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ».

Το βιβλίο πραγματεύεται το πως εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα τις κρίσιμες ώρες πριν και μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που έγινε το 2008 στο Βουκουρέστι, και έμελλε να δημιουργήσει εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της Χώρας, όσο και στη σχέση της Ελλάδας με το κράτος των Σκοπίων και το διεθνή παράγοντα, έτσι όπως τα έζησε ο συγγραφές ως δημοσιογράφος τότε, που κάλυπτε το κυβερνητικό ρεπορτάζ. Στο βιβλίο επίσης, υπάρχει πλήθος γεγονότων που εκτυλίχθηκαν αλλά δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σημαντικότατα έγγραφα των Αμερικανικών Αρχών από τα περίφημα WikiLeaks, και καταγεγραμμένες προσωπικές στιγμές των πρωταγωνιστών, στις οποίες είναι σαφείς οι τεράστιες πολιτικές πιέσεις που δέχτηκαν.

Η ηθική προσωπική δικαίωση του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή τη βράδυ της κρίσιμης Συνόδου, οι προειδοποιήσεις του προς τους στενούς του συνεργάτες πως «τα δύσκολα» θα άρχιζαν μετά τη Σύνοδο, υπονοώντας πως η Κυβέρνηση του επρόκειτο να πολεμηθεί, οι αφόρητες πιέσεις της Κοντιλίζα Ράις στη Ντόρα Μπακογιάννη, είναι κάποιες από τις ιστορίες που εκτυλίσσονται στο διάβασμα του βιβλίου. Ένα βιβλίο που ο συγγραφέας του το ονόμασε «ρεπορτάζ», καθώς αποτελεί σημείο κατάθεσης προσωπικών βιωμάτων και πολυετούς δημοσιογραφικής έρευνας.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής, ο πρώην Υπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος, ενώ τη βιβλιοπαρουσίαση συντόνισε η συντοπίτισσα μας δημοσιογράφος και προσφάτως επανεκλεγείσα πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

Ο Κώστας Καραμανλής (σήμερα Τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ), έκανε μια εκτενή αναφορά στη διπλωματική επιτυχία του ΒΕΤΟ της Ελλάδας, μίλησε για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, και σημείωσε πως οι αποφάσεις της ελληνικής πλευράς λήφθηκαν με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον παραμερίζοντας τις πιέσεις που υπήρξαν από τον διεθνή παράγοντα. Παραλλήλισε μάλιστα το θρίλερ του Βουκουρεστίου και τις συνέπειες του, με την κρίση των Ιμίων το 1996, αλλά και την συμφωνία των Πρεσπών το 2018. Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε πως τόσο τα Ίμια, όσο και οι Πρέσπες, οι τότε ελληνικές κυβερνήσεις λειτούργησαν διαφορετικά παραμερίζοντας το εθνικό καθήκον και εισάκουσαν τα ξένα κέντρα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών με την οποία, όπως επεσήμανε ο κ. Καραμανλής, «παραδόθηκε η μακεδονική ιστορία, η μακεδονική εθνότητα, και η μακεδονική γλώσσα στους βόρειους γείτονες μας». Σημειώνεται πως η εκδήλωση έλαβε χώρα σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, λόγω της προχτεσινής συμπλήρωσης ενός χρόνου από την υπογραφή της περίφημης συμφωνίας.

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος έκανε μία εκτενή αναφορά στα γεγονότα, τα οποία έζησε από κοντά ως Μέλος εκείνης της Κυβέρνησης. Η θητεία που του εμπιστεύθηκε ο Κώστας Καραμανλής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον έθεσε μέλος της ομάδας που υπέστη το τεράστιο πολιτικό κόστος των εθνικών επιλογών, και του έδωσε την ευκαιρία να ζήσει από κοντά το θρίλερ του Βουκουρεστίου. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για έναν πολιτικό να βάζει το εθνικό καθήκον πάνω από το κομματικό και το προσωπικό, στις τεράστιες συνέπειες που αντιμετώπισε η Κυβέρνηση και η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας το διάστημα εκείνο με την συνεχή σκανδαλολογία και λασπολογία, τις πιέσεις των ξένων παραγόντων σε κάθε επίπεδο, και τελικώς την πτώση της Κυβέρνησης για να έρθει το σχήμα του Γιώργου Παπανδρέου.
Στην σύντομη ομιλία του κατέληξε ως εξής: «Το «ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ..ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ» αξίζει να διαβαστεί από κάθε Έλληνα. Είναι ένα βιβλίο που διδάσκει πώς πρέπει να ενεργούν οι πολιτικοί και δίνει μαθήματα σε πολλούς πολιτικάντηδες της εποχής μας. Όσα περιγράφονται στο βιβλίο του Νίκου Στέφου είναι επίκαιρα όσο ποτέ, με δεδομένη την εξέλιξη του Σκοπιανού μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία των Πρεσπών είναι ετεροβαρής, κακή και επικίνδυνη και έχει δημιουργήσει ήδη αρκετά δυσμενή αποτελέσματα που περισσότερο όμως θα φανούν στην πορεία του χρόνου».

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, που επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του με την συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο που είχε ανακοινωθεί προ ολίγων ωρών..

Το προεκλογικό κλίμα δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τη βιβλιοπαρουσίαση. Τόσο οι ομιλητές, όσο και οι εκατοντάδες των παραβρισκόμενων, ευχήθηκαν καλή επιτυχία στους υποψήφιους Βουλευτές Κώστα Καραμανλή και Μιχάλη Παπαδόπουλο, ενώ εκτενής αναφορά έγινε από τον Κώστα Καραμανλή, τη Μαρία Αντωνιάδου και το Συγγραφέα Νίκο Στέφο στο έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου και την προσφορά του στο Νομό Κοζάνης.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team