Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Κοινωνία > «Μπήκαμε μέσα στην ωραιότερη Βιβλιοθήκη της Βόρειας Ελλάδας!» – To ParallaxiMag για την Κοβεντάρειο

«Μπήκαμε μέσα στην ωραιότερη Βιβλιοθήκη της Βόρειας Ελλάδας!» – To ParallaxiMag για την Κοβεντάρειο

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Εκεί που το παρελθόν συνδιαλέγεται με το παρόν και μαζί οραματίζονται το μέλλον, εκεί χτυπά η καρδιά της Βιβλιοθήκης που αποτελεί πια πρότυπο για τη Βόρεια Ελλάδα. Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης (ΚΔΒΚ), με ιστορία που ξεκινά από τον 17ο αιώνα, απέκτησε πρόσφατα το δικό της κτίριο, μια σύγχρονη κατασκευή με συνολικό εμβαδό 7.000 τ.μ., ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη.

Πέρα, όμως, από την εντυπωσιακή της όψη, που αποτελεί το εξωτερικό θέλγητρο για την επίσκεψη κατοίκων και τουριστών, οι θησαυροί εντοπίζονται στο εσωτερικό της, στα σπάνια και πολύτιμα τεκμήρια που απαρτίζουν τις συλλογές της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην τελετή εγκαινίων του νέου κτιρίου τον Οκτώβριο του 2008, έκανε λόγο για τη δεύτερη Εθνική Βιβλιοθήκη της χώρας, ένας άτυπος τίτλος αλλά ταυτόχρονα και μια ρεαλιστική στόχευση για τους ανθρώπους που αγκαλιάζουν διαχρονικά τον φτιαγμένο από χαρτί Παράδεισό τους.

Με ξεναγό μας τον αντιπρόεδρο του ΔΣ της Κοβενταρείου, Παναγιώτη Πτωχούλη, μπήκαμε μέσα στους χώρους του εντυπωσιακού κτιρίου και είδαμε από κοντά γιατί η περίπτωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Κοζάνης είναι μοναδική.

Η ιστορική σημασία της Κοβενταρείου

Η Κοβεντάρειος αποτελεί την παλαιότερη ιστορική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα, με τις απαρχές της να ανάγονται στη σχολική Βιβλιοθήκη που συστήθηκε την περίοδο 1676 – 1679. Εκείνη την περίοδο δίδαξε στην πόλη ο ιερομόναχος Γρηγόριος Κονταρής, ο οποίος είχε διατελέσει Επίτροπος του περίφημου Φλαγγινιανού της Βενετίας ενώ στην πορεία, κατά τον 18ο αιώνα, λειτούργησε στην Κοζάνη η Σχολή Στοά (1745) με πρώτο δάσκαλο τον Ευγένιο Βούλγαρη. Εμπνευσμένοι από τον γαλλικό Διαφωτισμό, μίλησαν για την επιρροή που θα έπρεπε να έχει στην υπόδουλη Ελλάδα, εισάγοντας τον όρο του «Νέου Έλληνα». Με το πέρασμα των αιώνων και μετά την ένωση της Κοζάνης με την υπόλοιπη Ελλάδα, ιδρύθηκε το Αναγνωστήριο της Κοζάνης και η Δημοτική Βιβλιοθήκη πήρε την σημερινή της ονομασία το 1923. Μία εμβληματική φυσιογνωμία της ιστορίας της Κοβενταρείου κατά την κρίσιμη περίοδο της Κατοχής υπήρξε ο Νικόλαος Δελιαλής: βιβλιοφύλακας αρχικά και ακολούθως έφορος, διέσωσε χιλιάδες έντυπα, πολύτιμα χειρόγραφα και κειμήλια από τους ναζί κρύβοντάς τα στην κρύπτη ενός ναού.

διαβάστε περισσότερα εδώ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team