Η κυκλική οικονομία είναι αντικείμενο της εσπερίδας που συνδιοργανώνουν από κοινού, το απόγευμα της Πέμπτης στο αμφιθέατρο του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας, σε συνεργασία με τη ΔΙΑΔΥΜΑ και το Δήμο Εορδαίας. Τίτλος της εκδήλωσης είναι: «Η κυκλική οικονομία στον τόπο και στον χρόνο», και σαν σκοπό έχει την ενημέρωση των πολιτών και την προαγωγή της κυκλικής οικονομίας, την περιβαλλοντική προστασία και τον πολιτισμό, σε τοπικό επίπεδο.
Για μια πολύ σημαντική εκδήλωση, που αναδεικνύει θέματα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας Αντώνης Μαυρίδης, με θέματα που αφορούν την ποντιακή κουζίνα, της διατροφικής της αξίας, του ποντιακού πολιτισμού, της γλώσσας, της ευαισθησίας των ποντίων για το περιβάλλον και τα ζητήματα της καθημερινότητας, αλλά και μιας εισήγησης για τα πεταμένα τρόφιμα στο δήμο Εορδαίας., καταλήγοντας πως στόχος είναι το αύριο να είναι καλύτερο.
«Ο ποντιακός σύλλογος με τους ανθρώπους του χθες, του σήμερα, τη νέα γενιά, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, θα έχουμε έναν σύλλογο που ονειρευόμαστε και θέλουμε για την περιοχή μας, στο κτήριο – κόσμημα που θέλουμε να αξιοποιούμε την κάθε γωνιά του», τόνισε ο κ. Μαυρίδης, λέγοντας πως όλοι οι χώροι του κτιρίου είναι αξιοποιήσιμοι.
Από την πλευρά της η Διδάκτωρ Γεωπονίας Βάσω Αϊτσίδου, μίλησε για τη σπατάλη των τροφίμων σε αστικά και αγροτικά νοικοκυριά του Δήμου Εορδαίας, τονίζοντας πως η ομιλία αποτελεί τμήμα διδακτορικής έρευνας για το τμήμα γεωπονίας του ΑΠΘ. Μετά από μελέτη στα απορρίμματα τροφίμων στις οικίες και τα αγροτικά νοικοκυριά της περιοχής, βλέποντας ότι τρόφιμα που καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων είναι κατά κύριο λόγο: φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, ψωμί, και τα περισσότερα καταλήγουν ως αποφάγια. Μάλιστα, αυτοί που πετούν τα περισσότερα, είναι νέοι 18-25 ετών, ενώ 65 και άνω πετούν τα λιγότερα και αυτό οφείλεται στις συνθήκες διαβίωσής τους. Αυτό που επίσης, παρατηρήθηκε, είναι ότι υπάρχουν γνώσεις ορθής οικολογικής διαχείρισης, αλλά δεν υπάρχουν διαμορφωμένες αντιλήψεις. Ωστόσο, θετικό είναι ότι υπάρχει ένας βαθμός αγροτικότητας, βάση του οποίου φαίνεται ότι αρκετές δραστηριότητες μεταφέρθηκαν από τα αγροτικά νοικοκυριά, στα αστικά, έτσι έχουν ιδιαίτερη σύνδεση με τον αγροτικό χώρο, κάτι που προσδίδει συναισθηματική αξία στα τρόφιμα, αναπτύσσοντας περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Στην προοπτική ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η ποντιακή διατροφή ως ένα βιώσιμο διατροφικό πρότυπο, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κλινικός διατροφολόγος Αχιλλέας Κεραμάρης, τονίζοντας ότι για να ισχύσει αυτό επιβάλλεται η βελτίωση των παραδοσιακών προϊόντων, την κατάλληλη χρήση της γεωργίας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διάδοση και διάσωση παραδοσιακών – τοπικών προϊόντων.
Επίσης, η περιβαλλοντολόγος Κατερίνα Γιαννακούλα, από τη ΔΙΑΔΥΜΑ, αναφέρθηκε στην διαχείριση των απορριμμάτων, τονίζοντας πως η κυκλική οικονομία είναι κάτι στο οποίο θα βασιστούν τα μοντέλα του μέλλοντος , σε μια οικονομία που δεν θα υπάρχει σπατάλη τροφίμων και πόρων, αλλά με αξιοποίηση φυσικών πόρων, μείωση των αποβλήτων και ανακύκλωση. Όλα αυτά θα επιτευχθούν με τη συμβολή των πολιτών.
Τέλος, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΤΑ, χημικός μηχανικός Βαλάντης Κετικίδης, αναφέρθηκε στον ρόλο του ΕΚΕΤΑ ως μοχλός πράσινης ανάπτυξης, αναπτύσσοντας φιλόδοξα και υπό σχεδιασμό σχέδια του φορέα με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου, της ΔΙΑΔΥΜΑ, της τηλεθέρμανσης. Εστιάζουν στις ΑΠΕ, την παραγωγή ηλεκτρισμού με τον παλιό και νέο τρόπο, την παραγωγή του υδρογόνου, τις έξυπνες εφαρμογές σε αγροτική καλλιέργεια και τα βιοκαύσιμα.