Ρεπορτάζ-Αφιέρωμα του Μιχάλη Ραμπίδη | Πτολεμαΐδα 15-12-2024
Σάββατο βράδυ χθες η χαριτωμένη και ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα Café VERSUS στην Πτολεμαΐδα, τη “στόλισαν” τα ποντιακά τραγούδια με τη φωνή του Αθηναίου ΤΟΠ τραγουδιστή Γιώργου Δημητριάδη, του φέρελπι συναδέλφου του Αλέξη Ακριτίδη και μιας υπέροχης ορχήστρας που διηύθυνε με μαεστρία ο γητευτής της ποντιακής λύρας και του κλαρίνου συντοπίτης μας Διονύσης Παυλίδης. Στη λύρα και ο μικρός Τσερμεκίδης. Στο αρμόνιο ήταν ο Παναγιώτης Τσενεβεντζίδης και στα τύμπανα ο Αλέκος Αβραμίδης.
Λίγα λόγια-αφιέρωμα στον δικό μας Γιώργο: Ιδιαίτερη πατρίδα του Γιώργου Δημητριάδη είναι η Αναρράχη, στην οποίαν εγκαταστάθηκαν οι παππούδες του προερχόμενη από την Κερασούντα του Πόντου, μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών. Τα πρώτα καλλιτεχνικά του βήματα τα έκανε στον τόπο μας, χέρι-χέρι με τον φίλο και συνεργάτη του, επίσης συντοπίτη Κώστα Καζαντζίδη.
Τον ανήσυχο και φιλόδοξο Γιώργο όμως δεν τον χωρούσε η πόλη μας και «πέταξε» μακριά. Σκαλοπάτι στην ανέλιξή του ήταν η συμμετοχή και διάκρισή του στην τηλεοπτική εκπομπή «να η ευκαιρία». Σχετικά ώριμος καλλιτέχνης κατέβηκε στην «εύφορη» και συνάμα «ακαλλιέργητη» Αθήνα, όπου άνοιξε νέους δρόμους στην ποντιακή μουσική. Έγραψε μουσική και τραγούδια, φιλοξενήθηκε στις μεγαλύτερες πίστες, απέκτησε δικά του καλλιτεχνικά στέκια και ταξίδεψε πολλές φορές σε όλα τα μέρη του κόσμου.
Ο δικός μας Γιώργος, ο γιός του δασοφύλακα Λάζαρου και της τρυφερής και προστατευτικής Μαρίκας, είναι λάτρης και τοποτηρητής της παράδοσης, συμμέτοχος και συμπαραστάτης σε πολλές δράσεις της οργάνωσης των Ποντίων (Εύξεινος Λέσχη Αθηνών) και της λειτουργίας τους. Με την οικογένειά του ζει μόνιμα στην Αθήνα.
Η βραδιά ξεκίνησε με την τούρτα, έκπληξη του καταστηματάρχη Παναγιώτη Κάλφα στον Διονύση Παυλίδη που είχε τα γενέθλιά του, συνοδεία με το τραγούδι γενεθλίων από την ορχήστρα και τους θαμώνες του VERSUS. Ακολούθησε γλέντι με τραγούδια και χορούς μέχρι τις μικρές ώρες!
Η μουσική εξημερώνει και ενώνει ανθρώπους, μας ταξιδεύει …. Γνωστή και ως «Απολλώνια Τέχνη», πήρε το όνομά της από τις εννέα Μούσες της μυθολογίας μας. Η δημοτική μουσική, το τραγούδι και ο χορός αποτελούν την εθνική καλλιτεχνική μας ταυτότητα!
Η νεολαία μας, η Ποντιακή, η Προσφυγική, η Ελληνική νεολαία, είναι μυημένη στη λαϊκή καλλιτεχνική παράδοση, που αναπτύσσεται τεχνικά, επικαιροποιείται και εκσυγχρονίζεται καλλιτεχνικά, διατηρώντας αναλλοίωτα τα γνήσια γλωσσικά μας χαρακτηριστικά! Οι νέοι μας κουβαλούν μέσα τους τη μουσική των γονιών και των παππούδων τους, την ακούνε, διασκεδάζουν μ’ αυτήν, την κρατούν και την τιμούν και δίνουν τη δέουσα προσοχή στην μεταλαμπάδευσή της στις νεότερες γενιές!