Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Πτολεμαΐδα -Κοζάνη: Ενστάσεις των εμπορικών συλλόγων για άνοιγμα του λιανεμπορίου σε δύο ημερομηνίες – Ετοιμάζονται τα καταστήματα για λειτουργία με όλα τα απαραίτητα μέτρα

Πτολεμαΐδα -Κοζάνη: Ενστάσεις των εμπορικών συλλόγων για άνοιγμα του λιανεμπορίου σε δύο ημερομηνίες – Ετοιμάζονται τα καταστήματα για λειτουργία με όλα τα απαραίτητα μέτρα

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Α. ΔΡΑΓΑΤΣΙΚΑΣ: «ΤΙΘΕΤΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  • Μ. Δεληκώστας: «Θα προσπαθήσουμε να βάλουμε μπρος την αγορά όλοι μαζί»

Σε αχαρτογράφητα νερά για την επόμενη ημέρα, βαδίζει ο εμπορικός κόσμος της περιοχής, μετά και το άκουσμα δια στόματος κυβερνητικών στελεχών για το άνοιγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου, σε δύο φάσεις, στις 4 και 11 Μαΐου. Οι έμποροι που εν μέσω πανδημίας κράτησαν κλειστά για δύο περίπου μήνες τα καταστήματά τους, μιλούν για «χαμένη χρονιά» και προσδοκούν από τη μια να μη βάλουν «λουκέτο» μέσα στο ’20 και να κρατηθούν για την επόμενη χρονιά.

Όλα θα εξαρτηθούν και από το πώς θα αντιδράσει ο κόσμος με το άνοιγμα των καταστημάτων, σε πρώτη φάση βιβλιοπωλεία, καταστήματα αθλητικών ειδών, οπτικά, πώλησης φυτών, όπως και κουρεία – κομμωτήρια – κέντρα αισθητικής. Τη δεύτερη εβδομάδα σειρά θα πάρει όλο το λιανεμπόριο, με τους εμπόρους της περιοχής να δηλώνουν αποφασισμένοι να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Ωστόσο οι εμπορικοί σύλλογοι τόσο σε Κοζάνη όσο και σε Πτολεμαΐδα, εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους για το «σπάσιμο» των ημερομηνιών ανοίγματος των καταστημάτων τους, μιας και υπήρξε η προσδοκία συνολικού ανοίγματος του λιανεμπορίου στις 4/5.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας – Εορδαίας Μιχάλης Δεληκώστας, τόνισε πως η αγορά παρέμεινε κλειστή για δύο μήνες σχεδόν ως συνέπεια αντιμετωπίζει πρόβλημα. «Εμείς θα προτιμούσαμε να ανοίξουν όλα τα μαγαζιά μαζί και όχι με αυτό τον τρόπο, αλλά αυτή η απόφαση πάρθηκε για την αποφυγή συνωστισμού του κόσμου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Προσέθεσε πως όλοι οι έμποροι θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αλλά η αγορά θέλει «υπομονή», μιας και δύο μήνες παρέμειναν κλειστά. Ο φόβος για λουκέτα είναι μεγάλος. «Να δούμε πως θα ανοίξει η αγορά και ποιοι θα ανοίξουν», είπε επίσης, λέγοντας πως το ζητούμενο για τους εμπόρους είναι να μπορούν να δουλεύουν και του χρόνου, μιας και η  φετινή χρονιά είναι μεγάλο το πλήγμα και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι το μεγαλύτερο στοίχημα, με κάποιους εμπόρους να μην μπορέσουν να ανοίξουν ενδεχομένως.

Επίσης, όλες οι επιχειρήσεις θα γίνει πολύ προσεκτικές στα ζητήματα υγιεινής, προσέθεσε, σημειώνοντας πως το πρώτο δεκαπενθήμερο όλοι οι έμποροι θα προσπαθήσουν να καταλάβουν που κινούνται, ιδίως από τις 11/5 όπου θα ανοίξει ο κύριος όγκος των καταστημάτων. «Θα προσπαθήσουμε να βάλουμε μπρος την αγορά όλοι μαζί», είπε επίσης, καλώντας τον κόσμο να στηρίξει την τοπική αγορά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Αθανάσιος Δραγατσίκας τάχθηκε και αυτός υπέρ της άποψης ανοίγματος των καταστημάτων στην ίδια ημερομηνία, που ήταν άλλωστε και πρόταση τους προς την ΕΣΕΕ για άνοιγμα στις 4/5, καθολικά. «Η πρώτη ένστασή μας είναι στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε δύο ημερομηνίες, αλλά κατανοούμε ότι πρώτα μπαίνει η υγεία», είπε χαρακτηριστικά.

Τα καταστήματα περίμεναν να ανοίξουν και στην Κοζάνη από εβδομάδα και ήδη προετοιμάζονται με βιτρίνες, εμπόρευμα αλλά και τις απαραίτητες προμήθειες για μέτρα υγιεινής (αντισηπτικά, μάσκες κ.λπ.). Επίσης, θα γίνονται απολυμάνσεις στα καταστήματα, κάτι που θα επαναλαμβάνεται όσο συχνά χρειαστεί.
«Δεν υπάρχει ρευστότητα για να κινηθεί ο έμπορος ακόμη και για βασικές καθημερινές ανάγκες και είναι ζήτημα για τον εμπορικό κόσμο πως θα αντέξει ακόμη και για μια εβδομάδα κλειστά», είπε ο κ. Δραγατσίκας.

Επίσης, θα τηρούνται μέτρα ασφαλείας, αποστάσεις μεταξύ του πελάτη, με τους εμπόρους να ζητούν την κατανόηση του κόσμου ώστε να μην προκαλείται συνωστισμός. Για το λόγο αυτό οι έμποροι ζητούν να υπάρχει μια αλληλοκατανόηση από τον κόσμο αλλά και τα καταστήματα, στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε.

Ο έμπορος μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, ζητάει απλώς να επιβιώσει την παρούσα βάση. Πρέπει να δουλέψουμε για να ζήσουμε τις οικογένειές μας, κατέληξε ο κ. Δραγατσίκας.

 

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team