Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Πτολεμαΐδα: Ελάχιστη η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης – Ξεκινάει αύριο η διάθεση – Που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί η τιμή

Πτολεμαΐδα: Ελάχιστη η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης – Ξεκινάει αύριο η διάθεση – Που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί η τιμή

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Με ελάχιστη έως και …ανύπαρκτη ζήτηση από το αγοραστικό κοινό στην ευρύτερη περιοχή, ξεκινάει αύριο Πέμπτη 15 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο. Σύμφωνα με κεντρικές εκτιμήσεις αλλά και την εικόνα που έχουν οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων στην Πτολεμαΐδα, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 0,80 ευρώ το λίτρο.
Ωστόσο, η χαμηλή τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης την περίοδο του Μαΐου που μας πέρασε, εν μέσω lockdown, οδήγησε αρκετούς συμπολίτες μας στο να «φουλάρουν» τους λέβητές τους με πετρέλαιο θέρμανσης για τον χειμώνα που έρχεται. Αυτό έχει ως συνέπεια σήμερα η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης να είναι στην περιοχή μειωμένη.

Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ), την ίδια χρονική περίοδο, πέρυσι, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κινούνταν πάνω από το «φράγμα» του 1 ευρώ. Για την ακρίβεια, στις 15.10.2019 ο πανελλήνιος σταθμισμένος μέσος όρος τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στο 1,037 ευρώ το λίτρο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών, η τιμή εκκίνησης για τη διάθεσή του φέτος θα είναι κατά 20% πιο οικονομική από την αντίστοιχη του 2019.

Υπενθυμίζεται πως εκτάκτως για το 2020, σύμφωνα με την από 1.5.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α΄ 90) και την Υ.Α. Α.1110/11-5-2020 (ΦΕΚ Β’ 1851), η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ύψους 280 ευρώ/1.000 λίτρο, παρατάθηκε έως την 31η.5.2020. Μάλιστα εκείνο το χρονικό διάστημα είχαν γίνει και κάποιες προσφορές από πλευράς τραπεζών, π.χ. σε κάποια πρατήρια οι καταναλωτές πληρώνοντας με κάρτα είχαν έκπτωση 5%. Με τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα δεν ήταν λίγοι οι καταναλωτές που αγόρασαν, προκαταβολικά, πετρέλαιο, τότε, για να έχουν απόθεμα κατά τους πρώτους μήνες της παρούσας σεζόν (2020-2021).

Πάντως την Δευτέρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας την άμεση μείωση του ΕΦΚ για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Στο Νοσοκομείο Γρεβενών βρέθηκε ο Αν. Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης-VIDEO

Κοινοποίησε το.... Facebook Twitter Print email Στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου 12 Ιουνίου 2021, ο αναπληρωτής ...