Αρχική > Slider > Πτολεμαΐδα: Άρθηκαν οι αντιρρήσεις των Ρομά για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού

Πτολεμαΐδα: Άρθηκαν οι αντιρρήσεις των Ρομά για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print


 

Τη συναίνεσή τους για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά στην Πτολεμαΐδα, στη νέα θέση που χωροθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας στην περιοχή “Λειβάδια”, 5 χιλιόμετρα περίπου έξω από την πόλη της Πτολεμαΐδας και πλησίον του Δημοτικού Κυνοκομείου, διατύπωσαν οι Ρομά που διαμένουν στο σημερινό, προσωρινό καταυλισμό.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρου Καρυπίδη, στον προσωρινό καταυλισμό -τον οποίο συνόδευε ο εντεταλμένος σύμβουλο ΕΣΠΑ Σταύρος Γιαννακίδης, και μετά τις διαβεβαιώσεις εκ μέρους της Περιφέρειας και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Δήμου Εορδαίας Φώτη Ιορδανίδη, ότι στο νέο καταυλισμό θα εξασφαλίζονται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τις οικογένειες Ρομά που διαμένουν στην Πτολεμαΐδα.

Χρειάστηκε βέβαια να δοθούν διαβεβαιώσεις και για την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στον παρόντα καταυλισμό -έως ότου καταστεί δυνατή η μετεγκατάσταση στο νέο χώρο, καθώς ο εκπρόσωπος (πρόεδρος) των Ρομά, Χρήστος Τσακίρης, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον υπάρχοντα καταυλισμό και αφορούν θέματα υδροδότησης, πρόσβασης και ηλεκτροδότησης του καταυλισμού. Τόνισε ειδικότερα ότι το νερό που πίνουν εγκυμονεί κίνδυνο για την υγεία τους, ότι είναι προβληματική η πρόσβαση αφού ο δρόμος που οδηγεί στον καταυλισμό είναι χωματόδρομος, ενώ έθεσε και το μείζον θέμα της ηλεκτροδότησης. Καθώς, οι Ρομά αναγκάζονται να παίρνουν παράνομα ρεύμα με αποτέλεσμα δεκάδες άτομα – ακόμα και ένας τυφλός νεαρός Ρομά- να είναι σήμερα υπόδικα για κλοπή ρεύματος. Με βάση τις υποσχέσεις που δόθηκαν η ΔΕΥΑ Εορδαίας θα ολοκληρώσει τις προσεχείς μέρες ένα καινούριο δίκτυο ύδρευσης στον καταυλισμό, θα πέσει χαλίκι στο δρόμο, αλλά και ότι θα γίνει επαφή με το αρμόδιο υπουργείο για να λυθεί το θέμα της ηλεκτροδότησης του καταυλισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των προβλημάτων που έθεσαν οι Ρομά είναι και αυτό της ανεργίας που τους μαστίζει, καθώς, όπως ανέφεραν, δεν τους δίνουν άδειες για πλανόδιο εμπόριο που είναι η κύρια ασχολία τους.  Όπως τόνισε μάλιστα ο εκπρόσωπός τους κ. Τσακίρης. έχουν φύγει 4-5 άτομα από τον καταυλισμό στη Γερμανία και αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα θα τους ακολουθήσουν δεκάδες άλλοι.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου Εορδαίας και της Περιφέρειας έχουν στα κατάστιχά τους ότι στον καταυλισμό διαμένουν περί τις 36-40 οικογένειες, ο πρόεδρος των Ρομά επέμενε ότι οι οικογένειες που διαβιούν εκεί ανέρχονται στις 100!

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη