Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Πτολεμαΐδα: Στα 2,9 εκατ. ευρώ τα χρέη στην τηλεθέρμανση – Μείωση των τελών στα σχολεία κατά 50%

Πτολεμαΐδα: Στα 2,9 εκατ. ευρώ τα χρέη στην τηλεθέρμανση – Μείωση των τελών στα σχολεία κατά 50%

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Τα 3 εκατομμύρια ευρώ αγγίζει το ύψος των οφειλών των καταναλωτών προς τη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, ενώ σε σχεδόν 400.000 ευρώ ανέρχονται τα χρέη των σχολείων προς τη ΔΕΤΗΠ.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο δήμαρχος Εορδαίας και πρόεδρος της ΔΕΤΗΠ στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του δ.σ. της αντιπολίτευσης, Γιώργου Καραΐσκου, είπε ότι τα χρέη προς τη ΔΕΤΗΠ ανέρχονται ειδικότερα σε 2,9 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι η ΔΕΤΗΠ είναι έτοιμη να παρέχει τηλεθέρμανση για την φετινή θερμαντική περίοδο μόλις αγριέψει ο καιρός, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης στην 3η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς καθώς και η επισκευή και οι δοκιμές στην 4η μονάδα του από την μεγάλη βλάβη  που είχε υποστεί τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο Σ. Ζαμανίδης για μια ακόμα φορά ωστόσο εξέφρασε την  ανησυχία του  για το τι μέλλει γενέσθαι με την τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης από τον ΑΗΣ Καρδιάς στα επόμενα χρόνια, και ζήτησε από τη ΔΕΗ να μην ανάβει τις μονάδες 3 και 4 παρά μόνο για την παροχή τηλεθέρμανσης στη ΔΕΤΗΠ, προκειμένου να εξοικονομηθούν  ώρες από την περιορισμένη λειτουργία των δύο μονάδων. Ζήτησε επίσης να εντείνει η ΔΕΗ τη διεκδίκηση για την αύξηση των εναπομεινασών ωρών λειτουργίας των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς από 17.500 ώρες σε 32.000 ώρες, διότι σε διαφορετική περίπτωση τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με την τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης, στο μεσοδιάστημα δηλαδή μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα μονάδα “Πτολεμαΐδα 5”.

Ανέφερε επίσης ότι παρά το γεγονός ότι οι οφειλές προς τη ΔΕΤΗΠ ανέρχονται σε 2,9 εκατομμύρια ευρώ, η επιχείρηση θα παρέχει ελαφρύνσεις σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες οι οποίες διαπιστωμένα από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου αντιμετωπίζουν αδυναμία πληρωμής. Αυτό, είπε, θα ισχύσει για όλους όσους χαρακτηριστούν ως άποροι, δεν θα πληρώνουν τηλεθέρμανση.

Το δημοτικό συμβούλιο στην ίδια συνεδρίαση ενέκρινε επίσης απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΤΗΠ που τροποποιεί παλαιότερη απόφαση η οποία προέβλεπε την μείωση του τέλους θέρμανσης των σχολείων κατά 50%, καθώς η παλιά απόφαση δεν εφαρμόστηκε διότι προέβλεπε μια προϋπόθεση: να πληρωθούν τα χρέη των σχολείων στη ΔΕΤΗΠ. Με πρόταση του δημάρχου και προέδρου της ΔΕΤΗΠ αποφασίστηκε πλέον να απαλειφθεί η παραπάνω προϋπόθεση ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται ουσιαστικά η απόφαση για μείωση του τέλους κατά 50% στα σχολεία, καθώς τα περισσότερα σχολεία δεν έκαναν χρήση του παραπάνω δικαιώματος λόγω προηγούμενων οφειλών στην τηλεθέρμανση. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 2,9 εκατ. οφειλών προς την ΔΕΤΗΠ οι 300.000-400.000 ευρώ είναι οφειλές των σχολείων.

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σ. Ζαμανίδης εξέφρασε την άποψη ότι τα νομικά πρόσωπα του δήμου πρέπει να πληρώνουν μειωμένη τηλεθέρμανση ή και καθόλου, διότι αφενός επιβαρύνονται με την καταβολή του ΦΠΑ, αλλά και διότι ο δήμος επιχορηγεί την τηλεθέρμανση, όπως π.χ. την κατασκευή του νέου εναποθηκευτή θερμότητας.  «Αν πάμε σε συμψηφισμό χρημάτων που πληρώνει ο δήμος για το δάνειο της ΔΕΤΗΠ ως εγγυητής με τις οφειλές των σχολείων, έχουμε να παίρνουμε σαν δήμος και μάλιστα θα έχουμε και οικονομικό όφελος γιατί δεν θα πληρώνουμε το ΦΠΑ», είπε. Σημείωσε ότι η τοκοχρεωλυτική δόση που πληρώνει κάθε μήνα ο δήμος για την ΔΕΤΗΠ ανέρχεται σε 67.000 ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από  τα τέλη θέρμανσης των δημοτικών κτηρίων και των νομικών του προσώπων.  «Όσο το επιτρέπει η νομοθεσία αυτό το δούναι και λαβείν πρέπει να τελειώσει για να έχουμε συνολικά λιγότερο κόστος», υπογράμμισε.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη