Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Πρωτοδικείο Κοζάνης: Νέες δίκες σήμερα και αύριο για προθεσμιακές καταθέσεις της Συνεταιριστικής

Πρωτοδικείο Κοζάνης: Νέες δίκες σήμερα και αύριο για προθεσμιακές καταθέσεις της Συνεταιριστικής

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης εξετάζονται σήμερα Τετάρτη οι προσφυγές 160 περίπου προθεσμιακών καταθετών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας ΣΥΝ.ΠΕ. από την Κοζάνη και την περιοχή της Εορδαίας, οι καταθέσεις των οποίων είχαν δεσμευτεί τον Δεκέμβριο του 2013 από τον εκκαθαριστή που είχε οριστεί μετά το λουκέτο στη ΣΥΝ.ΠΕ., καθώς τέθηκε τότε υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Υπενθυμίζεται ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, έπαψε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 2013 κατόπιν ανάκλησης της άδειας λειτουργίας τριών συνεταιριστικών τραπεζών (Δωδεκανήσου, Ευβοίας και Δυτικής Μακεδονίας) από την Τράπεζα της Ελλάδος, λόγω παρέλευσης και των τριών προθεσμιών που είχαν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίησή τους και το σύνολο των καταθέσεων μεταφέρθηκε στην Alpha Bank.

Οι προαναφερόμενοι προθεσμιακοί καταθέτες της ΣΥΝ.ΠΕ. έχουν προσφύγει κατά του ειδικού εκκαθαριστή της ΣΥΝ.ΠΕ. με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης και εξετάζεται σήμερα και με ανακοπή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Κοζάνης που εξετάζεται αύριο Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, ζητώντας τα εξής: να μην δοθούν τα χρήματα που εισπράττει ο ειδικός εκκαθαριστής από οφειλέτες της Συνεταιριστικής αλλού μέχρι να κριθούν οι προαναφερόμενοι προσφυγόντες ως καταθέτες και να πάρουν τα χρήματά τους.

synetairistikh

Ο «Π» επικοινώνησε με έναν εκ των νομικών εκπροσώπων των προσφυγόντων καταθετών, με τον Επίκουρο Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών, Γεώργιο Μεντή, ο οποίος δήλωσε τα εξής:  «Την Τετάρτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης συζητείται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων 160 μικροκαταθετών της Συνεταιριστικής για να μπλοκάρουμε τα χρήματα για να μην πάνε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αύριο Πέμπτη στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Κοζάνης ζητάμε να καταταγούν οι 160 στην εκκαθάριση της τράπεζας ως καταθέτες και να πάρουν τα χρήματά τους, αμέσως μετά την εξόφληση των οφειλών στους εργαζόμενους της τράπεζας».

Ο κ. Μεντής επισήμανε ότι ήδη υπάρχουν δύο θετικές αποφάσεις από τον Πρόεδρο Πρωτοδικών Κοζάνης, ο οποίος με προσωρινή διαταγή του στις 17 Δεκεμβρίου 2014 δικαίωνε κατ’ αρχήν τους καταθέτες που είχαν προθεσμιακές καταθέσεις στη Συνεταιριστική Τράπεζα, καθώς με την απόφαση αυτή δεσμεύθηκε το ποσό της απαίτησης 179 αιτούντων και το ποσό αυτό δεν μπορεί προσωρινά να διατεθεί από τον εκκαθαριστή της τράπεζας για την κάλυψη άλλων απαιτήσεων, ενώ αντίστοιχη προσωρινή διαταγή εξέδωσε ο πρόεδρος Πρωτοδικών Κοζάνης στις 8 Ιανουαρίου 2015 και για 60 αιτούντες καταθέτες της Συνεταιριστικής από την περιοχή της Εορδαίας.

Στην προσφυγή τους οι προθεσμιακοί καταθέτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας υποστηρίζουν ότι κακώς λογίζονται οι προθεσμιακές καταθέσεις τους ως μερίδια και ως εκ τούτου αρνείται ο εκκαθαριστής να τούς τα αποδώσει. «Θέλουν να μάς φάνε τα λεφτά, οικονομίες που συγκεντρώσαμε με πολύ κόπο χρόνια ολόκληρα», δήλωσε ένας από τους προθεσμιακούς καταθέτες που προσέφυγε στη δικαιοσύνη και τονίζει ότι «είναι άδικο να μην μάς αποδίδονται τα χρήματά μας, καθώς πρόκειται για προθεσμιακές καταθέσεις. Ιδιαίτερα, όταν προθεσμιακοί καταθέτες της Συνεταιριστικής που ξέχασαν να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους πήραν πίσω τα χρήματά τους, ενώ όσοι τις ανανέωσαν πήραν μόνο το ρευστό και δεν τούς αποδίδονται τα μερίδια».

Σύμφωνα με το νομικό εκπρόσωπό τους κ. Μεντή, «πρόκειται για μικροκαταθέτες, με μέσο όρο κατάθεσης 20.000 – 25.000 ευρώ, για ανθρώπους που ήθελαν να ενισχύσουν την δική τους- όπως τη θεωρούσαν- τράπεζα και οι οποίοι ανανέωναν κάθε χρόνο τις προθεσμιακές καταθέσεις τους εμπιστευόμενοι τις οικονομίες τους στη ΣΥΝ.ΠΕ. Ωστόσο ένα κομμάτι των προθεσμιακών καταθέσεών τους, χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι οι καταθέτες, λογίζεται ως “αξία μεριδίων”. Πρόκειται για μια απατηλή και πρωτοφανή συμπεριφορά εκ μέρους της τράπεζας, η οποία με “ψιλά γράμματα” προσπάθησε να μεταχειριστεί τα χρήματα αυτά ως μερίδια την ώρα που οι καταθέτες θεωρούσαν ότι πρόκειται για προθεσμιακή κατάθεση».

Ο κ. Μεντής επισήμανε ακόμη ότι οι προθεσμιακοί καταθέτες της Συνεταιριστικής έχουν προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρώσουν απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, διότι οι καταθέσεις τους θεωρήθηκαν αυθαίρετα ως μερίδια και δεν μεταβιβάστηκαν στην Alpha Bank όπως οι άλλες καταθέσεις, με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

SELF TEST: Τι κάνω εάν βγει θετικό το τεστ; Που να απευθύνονται για 2ο επιβεβαιωτικό τεστ οι πολίτες της ΠΕ Κοζάνης

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Τι κάνω εάν βγει θετικό το τεστ; Δείτε τις οδηγίες από την επίσημη σελίδα της κυβέρνησης https://self-testing.gov.gr/: Πατήστε εδώ για ...