Τη δημιουργία Μουσειακού Εκθεσιακού Ενεργειακού Πάρκου στην Πτολεμαΐδα, τη δημιουργία ενιαίου δικτύου Τηλεθέρμανσης του άξονα Αμύνταιο-Πτολεμαΐδα-Κοζάνη, καθώς και τη δημιουργία ηλεκτρικού σιδηρόδρομου στον άξονα Φλώρινα-Αμύνταιο- Πτολεμαΐδα-Κοζάνη, προτείνει -μεταξύ άλλων πολλών- το μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης για το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας Ισαάκ Α. Νικολαΐδης.
Με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη και Πρόεδρο της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, ο κ. Νικολαΐδης, αναλύει και καταθέτει μία σειρά προτάσεων προς αξιολόγηση και ζητά την ενσωμάτωσή τους στο Π. Π. Χ. Σ.Α.Α. Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Το πλήρες κείμενο της σχετικής επιστολής, έχει ως εξής:
“Κε Περιφερειάρχη
Πολλές φορές από την θέση του αναπληρωτή προϊσταμένου και εκπαιδευτή στη Σχολή Ταχύρυθμης Εκπαίδευσης Καρδιάς της ΔΕΗ ΑΕ που κατέχω, έρχομαι σε επαφή επικοινωνίας με πολίτες που επισκέπτονται την περιοχή μας, ιδιαίτερα πολίτες της εκπαιδευτικής κοινότητας και τους αναφέρω τα τρία βασικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, έναντι όλης της επικράτειας και τα αναφέρω ιεραρχικά:
1) Τα χαρακτηριστικά των κατοίκων της περιοχή μας (αναφέρω την φιλοξενία που είναι γνώρισμα των Βορειοελλαδιτών, την υπομονή που δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια σχετικά με το βιομηχανικό περιβάλλον που αναπτύσσεται γύρω τους, την περηφάνια για την μεγάλη συμβολή της περιοχής στην εθνική οικονομία κ.λ.π.)
2) Τη μεγάλη ποσότητα γλυκού νερού της περιοχής (60% και πλέον όλης της χώρας) και
3) Τα μεγάλα αποθέματα των λιγνιτικών κοιτασμάτων στην περιοχή, που την καθιστούν την μεγαλύτερη ενεργειακή πηγή της χώρας
Γνωρίζουμε κε Περιφερειάρχη πολύ καλά πως η περιοχή μας είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας, διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία, διακρίνεται για τη φυσική της ομορφιά, ότι υπάρχουν σημαντικά αποθέματα φυσικού πλούτου, με ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, σας καταθέτω ορισμένες σκέψεις και προτάσεις μου προς αξιολόγηση και ενσωμάτωσή τους στο Περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
- Δημιουργία Μουσειακού Εκθεσιακού Ενεργειακού Πάρκου στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Πρόταση την οποία έχω καταθέσει αναλυτικά σε εσάς προσωπικά και στο Δήμο Εορδαίας. Επισφραγίζοντας την ταυτότητα της πόλεως της Πτολεμαΐδας, ως η Ενεργειακή καρδιά της χώρας.
- Δημιουργία ενιαίου δικτύου τηλεθέρμανσης του άξονα Αμύνταιο-Πτολεμαΐδα-Κοζάνη. Σας αναφέρω πως εάν εκμεταλλευτούμε το γεγονός των είδη ανεπτυγμένων σιδηροδρομικών γραμμών σε όλους τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς η όδευση των αγωγών που θα χρειαστεί για την λειτουργία του δικτύου μπορούν να τοποθετηθούν εκατέρωθεν των γραμμών χωρίς να χρειαστεί απαλλοτρίωση εδαφών που γνωρίζετε πόσο χρονοβόρες και κοστοβόρες είναι οι διαδικασίες αυτές.
- Δημιουργία χαρακτηρισμού ειδικών χώρων χρήσης γης για Φωτοβολταϊκά πάρκα. Είναι απαράδεκτο αυτό που βλέπουμε σε παραγωγικές περιοχές να δεσμεύετε Γή η οποία θα μπορούσε να παράγει προστιθέμενη αξία έχοντας την πρώτη ύλη στο έδαφος, σε αντίθεση με το φωτοβολταϊκό που η πηγή ενέργειας είναι ο ήλιος.
- Διατήρηση της τεχνογνωσίας που έχει η περιοχή λόγο της μεγάλης βιομηχανικής δραστηριότητας, εκμεταλλευόμενοι τις είδη υπάρχουσες υποδομές και εργαλεία που έχει η περιοχή όπως είναι ο προσομοιωτής ατμοηλεκτρικών σταθμών παραγωγής της ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή μας τα ΚΕΚ ΔΕΗ και όχι μόνο.
- Δημιουργία ηλεκτρικού σιδηρόδρομου στον άξονα Φλώρινα-Αμύνταιο-Πτολεμαΐδα-Κοζάνη τόσο για την εξυπηρέτηση του εργατικού προσωπικού της ΔΕΗ ΑΕ όσο και για τους πολίτες και επισκέπτες της περιοχής, συμβάλλοντας στην ασφάλεια των μετακινήσεων και στη μη ρύπανση περεταίρω της βεβαρημένης περιβαλλοντολογικά περιοχής.
- Ανάπτυξη αστικής συγκοινωνίας σε ακτίνα τέτοια που να εξυπηρετεί τους πολίτες συγκεκριμένων περιοχών πέρα από τις όποιες δεσμεύσεις των διάφορων νόμων σχετικά με τη μη υπέρβαση των ορίων των Περιφερειακών Ενοτήτων.
- Δημιουργία αρδευτικών συστημάτων στις μεγάλες εκτάσεις που υπάρχουν πλησίον των λιμνών, συμβάλλοντας στην σωστή διαχείριση του υδάτινου δυναμικού.
- Εκμετάλλευση για κτηνοτροφική χρήση (μεγάλα ζώα όπως Βουβάλια κλπ) των παραλίμνιων περιοχών όπου αυτό είναι εφικτό χωρίς να προσβάλει την τουριστική ανάπτυξη, όπως π.χ. στην ΝΔ πλευρά της λίμνης Βεγορίτιδας (Μανιάκι, Βέγορα) όπως επίσης στη λίμνη Χειμαδίτιδα κ.α.
- Δημιουργία τράπεζας γης για νέους αγρότες τόσο από τις αποκατεστημένες εκτάσεις της ΔΕΗ ΑΕ που πρέπει να επαναποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες, όσο και από τις δημόσιες εκτάσεις. Παρατηρούμε στην παλιά Ελλάδα πως και στο ποιο ψηλό βουνό υπάρχουν εκτάσεις που τις εκμεταλλεύονται οι τοπικές κοινωνίες (πχ ελαιώνες), ενώ στις αποκαλούμενες νέες χώρες οι όλες εκτάσεις είναι του δημοσίου. Θα μπορούσαμε και εμείς να εκμεταλλευτούμε πολλές εκτάσεις του δημοσίου χωρίς να δοθεί τίτλος κυριότητας, για δενδροκαλλιέργειες, συμβάλλοντας στη διατήρηση του πρασίνου στα βουνά μας, χωρίς να αφαιρείται χαρακτηρισμένος βοσκότοπος και να μην υπάρχει αυτή η ανισότητα μεταξύ βορείου και νοτίου Ελλάδος.
Στη διάθεσή σας για αναλυτικότερη περιγραφή και παρουσίαση των προτάσεών μου και είμαι βέβαιος πως θα τις εξετάσετε με μεγάλη προσοχή”.
Με εκτίμηση
Ισαάκ Α. Νικολαΐδης
Μέλος Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης