Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Προχωρά η κατασκευή στεγάστρου για το ιστορικό ερπυστριοφόρο στο Μουσείο Πτολεμαΐδας

Προχωρά η κατασκευή στεγάστρου για το ιστορικό ερπυστριοφόρο στο Μουσείο Πτολεμαΐδας

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
emailΣτην κατασκευή στεγάστρου στο Μουσείο Πτολεμαΐδας για την προστασία του ιστορικού ερπυστριοφόρου του ’30, που κοσμεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη το προαύλιο του Παλαιοντολογικού και Ιστορικού Μουσείου Πτολεμαΐδας, προχωρά ο Δήμος Εορδαίας.

Ήδη ο δήμαρχος Εορδαίας προκήρυξε ανοικτό συνοπτικό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου «Κατασκευή στεγάστρου στο Μουσείο Πτολεμαΐδας», µε προϋπολογισμό 26.800,00 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει οικοδομικές εργασίες.

Οι ενδιαφερόμενοι εργολήπτες μπορούν να καταθέσουν τις οικονομικές προσφορές τους  έως και την 19/07/2017, δηλαδή μία ημέρα πριν τη διενέργεια του διαγωνισμού ο οποίος θα  διεξαχθεί την Πέμπτη 20/07/2017 και ώρα 10:00 π.µ (ώρα λήξης της υποβολής των προσφορών) στα γραφεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Εορδαίας (1ο χιλ. Πτολεμαΐδας  – Ασβεστόπετρας), ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Διαγωνισμού. Το σύστημα υποβολής προσφορών είναι η προσφορά µε ενιαίο ποσοστό έκπτωσης επί τοις εκατό επί του προϋπολογισμού της μελέτης, ενώ κριτήριο  για την ανάθεση της σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά µόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη προσφορά).

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το ερπυστριοφόρο όχημα, τύπου “Caterpillar D7”, το οποίο αγοράστηκε από την εταιρεία Παυλίδη – Αδαμοπούλου στα μέσα της δεκαετίας του ’30 για τις ανάγκες αποκάλυψης λιγνίτη στην περιοχή της Εορδαίας και το οποίο πήρε μέρος στο έπος του 1940, καθώς επιτάχθηκε από το Επιτελείο Στρατού.

Το ιστορικό αυτό όχημα χρησιμοποιήθηκε τελικά για αγροτικές εργασίες στον κάμπο της Εορδαίας, λόγω ότι δεν έφθασαν ποτέ από την Αμερική κάποια εξαρτήματα. Με το πέρασμα του χρόνου και την εμφάνιση των θεριζοαλωνιστικών μηχανών τέθηκε σε αχρηστία  και προοριζόταν για πώληση σε παλαιοπώλες ή ως παλιοσίδερα και από τύχη διασώθηκε. Σήμερα θεωρείται σπάνιο μηχανολογικό όχημα και αποτελεί πλέον κομμάτι της βιομηχανικής κληρονομιάς της περιοχής μας. Καθώς, το ερπυστριοφόρο όχημα με δωρεά των κληρονόμων της εταιρείας Παυλίδη- Αδαμοπούλου κ.κ. Νικόλαου Παυλίδη Κων/νου Παυλίδη περιήλθε τον Ιούνιο του 2006 στην κυριότητα του Μουσείου Πτολεμαΐδας και, αφού έγινε συντήρηση και αποκατάσταση του οχήματος με συνδρομή της ΔΕΗ, από τον Σεπτέμβριο του 2016 εκτίθεται πλέον στο προαύλιο του Μουσείου της Πτολεμαΐδας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πρωτοβουλίες για την προστασία και την ανάδειξη του ιστορικού αυτού ερπυστριοφόρου οχήματος είχε προαναγγείλει ο δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης, στα αποκαλυπτήρια του αποκτήματος αυτού του Μουσείου, που πραγματοποιήθηκαν ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 2016, αμέσως μετά το πέρας της παρέλασης. Κι αφού απ’ ό,τι φαίνεται δεν υπήρξε ενδιαφέρον από την κατασκευάστρια εταιρεία να συνδράμει στην κατασκευή ενός γυάλινου κουβουκλίου που θα προστάτευε το ιστορικό αυτό όχημα, δρομολογήθηκε από τη δημοτική αρχή η διαδικασία για την κατασκευή προστατευτικού στεγάστρου.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Στο νοσοκομείο Γρεβενών νοσηλεύεται ο Δήμαρχος Δεσκάτης Δημήτρης Κορδίλας ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Στο νοσοκομείο Γρεβενών νοσηλεύεται ο Δήμαρχος Δεσκάτης Δημήτρης Κορδίλας ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε βρεθεί θετικός στον ...