Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Που βρίσκεται η πρόοδος του ΠΕΠ ΔΜ και γιατί θα μας τιμωρήσει η Κυβέρνηση – Γράφει ο Αντώνης Κ. Πουγαρίδης

Που βρίσκεται η πρόοδος του ΠΕΠ ΔΜ και γιατί θα μας τιμωρήσει η Κυβέρνηση – Γράφει ο Αντώνης Κ. Πουγαρίδης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Είναι κοινή παραδοχή το ότι τα τελευταία χρόνια τα πράγματα στη Δυτική Μακεδονία δεν πάνε καλά. Ότι έχουμε μείνει πίσω στην απορρόφηση κονδυλίων και την εκτέλεση έργων, ότι έχουμε καθυστερήσει, ότι υπάρχει αναπτυξιακό έλλειμμα και τα λοιπά και τα λοιπά. Αλλά επειδή τα λόγια είναι λόγια, μόνο μια εικόνα (που συνήθως ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις), μπορεί να περιγράψει την τραγική κατάσταση στην οποία μας βρίσκει το τέλος του 2019. Και μαζί με το τέλος του 2019, το τέλος της τραγικής πολιτικής και διαχειριστικής ανισορροπίας των τελευταίων ετών.

Εικόνα 1η: Η πρόοδος του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας, με πρόσφατα αναθεωρημένα στοιχεία (τέλος Οκτωβρίου 2019) από την Ιστοσελίδα της Διαχειριστικής Αρχής. Ενώ χρονικά μπαίνουμε στο 7ο από τα 7 χρόνια (2014-2020) του προγράμματος (έχει περάσει το 85%  της διάρκειας του), η πρόοδος είναι αποκαρδιωτική. Μόλις το 33,4% του Προγράμματος συμβασιοποιήθηκε έως σήμερα, ενώ μόλις το 17,4% ολοκληρώθηκε (πληρώθηκε). Καλό θα είναι να αποτυπωθούν οι αριθμοί αυτοί, που αντικατροπτρίζουν ρεαλιστικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΠΔΜ. Οι ευθύνες θα αποδοθούν σύμφωνα με τα αντίστοιχα διαγράμματα από τον ιστορικό του μέλλοντος, που θα κάνει οικονομοτεχνική και κοινωνιολογική ανάλυση στη συνεχώς φθίνουσα περιφέρεια μας.

 

Εικόνα 2η: Το προ ημερών πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας Φιλελεύθερος μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Περιφερειάρχες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η φιλοσοφία της κυβέρνησης για τα χρήματα που θα δίνονται στις Περιφέρειες, είναι πως θα εξαρτώνται από την αξιολόγηση της εκάστοτε Περιφέρειας για την πρόοδο των υφιστάμενων προγραμμάτων! Δηλαδή όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να «τρέξει» τα προγράμματα, θα τιμωρείται με το να της δίνονται λιγότερα από όσα δικαιούνται στη συνέχεια. Από την άλλη, μπορεί να πει κανείς πως, και περισσότερα να μας έδιναν θα ήταν «δώρο άδωρο», αφού έχουμε προφανείς αδυναμίες να τα απορροφήσουμε.

Οι δύο παραπάνω εικόνες αποτυπώνουν με ακρίβεια το χώρο, το χρόνο και τη συνολική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η νέα Περιφερειακή Αρχή έχει σηκώσει ψηλά τον πήχη. Τόσο επικοινωνιακά με την φράση περί «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» του Γιώργου Κασαπίδη, όσο και ουσιαστικά με την ενεργοποίηση πολιτικών και υπηρεσιακών δομών που προς το παρόν τρέχουν να προλάβουν προθεσμίες. Από την άλλη, έχουν δημιουργηθεί από τον κόσμο πολύ υψηλές προσδοκίες για την επιτυχία της νέας περιφερειακής αρχής. Το στοίχημα είναι μεγάλο, και οι συνθήκες είναι δυσχερέστατες.

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Αντώνης Πουγαρίδης

Είναι ο Εκδότης της εφημερίδας "Πτολεμαίος" από μικρή ηλικία φορτώθηκε την ταμπέλα του εκδοτικού κατεστημένου. Είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός.