Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Κοινωνία > Πολιτικές κόντρες για τη λειτουργία του τμήματος Ψυχολογίας του Π.Δ.Μ στη Φλώρινα

Πολιτικές κόντρες για τη λειτουργία του τμήματος Ψυχολογίας του Π.Δ.Μ στη Φλώρινα

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Γράφει ο Μπάμπης Θ.Τριανταφυλλίδης

Κινητικότητα παρατηρείται σ’ ότι αφορά τα νέα τμήματα του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα. Θετικό εκ πρώτης όψεως το στοιχείο αυτό.

Κι αυτό, γιατί η νέα υπουργός παιδείας με τις αποφάσεις της φαίνεται να μην χαμπαριάζει για το τι θέλουν οι τοπικές κοινωνίας και η εκπαίδευση.

Το κλείσιμο της νομικής σχολής Πατρών μας ταρακούνησε. Είναι αχρείαστη μας είπε, δεν χρειαζόμαστε τόσους δικηγόρους. Όμως αναρωτιέται κανείς χρειάζονται τόσοι μαθηματικοί και φυσικοί που δεν πρόκειται να διοριστούν ποτέ γιατί ο αριθμός τους είναι τεράστιος; Χρειαζόμαστε τόσους γιατρούς ή τόσους φιλόλογους ως κοινωνία; Μάλιστα η λειτουργία της νομικής σχολής Πατρών δεν θα αύξανε τον αριθμό των εισαγομένων αλλά θα γίνονταν ανακατανομή του ίδιου αριθμού με τον περσινό .

Δικαιολογημένος ο φόβος των ανησυχούντων για τα δικά μας τμήματα.

Έτσι έχουμε την δήλωση της κοσμήτορος της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών κας Αικατερίνης Δημητριάδου, για να προλάβει κάθε δυσάρεστο ενδεχόμενο, ότι «το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι έτοιμο να δεχτεί φοιτητές/τριες για το Ακαδημαϊκό Έτος 2019-2020».

Στο πολιτικό πεδίο υπάρχει και η οργίλη ανακοίνωση της κας Πέρκα, βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ………….ΚΥΡΙΑ ΚΕΡΑΜΕΩΣ», προειδοποιεί την Υπουργό Παιδείας να μην επιφυλάξει την ίδια τύχη στο τμήμα ψυχολογίας με έδρα την Φλώρινα με αυτό της Νομικής σχολής Πατρών. «Μην τολμήσουν καν να σκεφτούν ότι το νεοσύστατο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, θα έχει την ίδια τύχη με τη Νομική Σχολή της Πάτρας!», επισημαίνει στην ανακοίνωση της η κα Πέρκα.

Ως εδώ όλα καλά. Όμως είναι η μία πλευρά του ζητήματος . Η άλλη είναι η ποιότητα σπουδών που παρέχουμε στους νέους φοιτητές μας. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την εκπαίδευση τους; Θα έχουν το κατάλληλο γνωστικό αντικείμενο; Θα είναι ίδια και καλύτερα τα εφόδια τους ή θα υπολείπονται έναντι των άλλων τμημάτων των άλλων πανεπιστημίων; Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης; Ποιος έχει το δικαίωμα να θυσιάσει το μέλλον αυτών των παιδιών για χάρη πολιτικών σκοπιμοτήτων με μια υποβαθμισμένη ποιότητα σπουδών;

Η κα Αναστασία Αλευριάδου, Γνωστική Ψυχολόγος (με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος) Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον Μάρτιο του 2019 με ανοιχτή της επιστολή κατέθεσε τους προβληματισμούς της, ερωτήματα, σκέψεις και ανησυχίες, που δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα. Τι απαντά σ’ αυτά η Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών κα Αικατερίνη Δημητριάδου και κάθε πανεπιστημιακός αρμόδιος και η τοπική πολιτική ηγεσία ; Διασφαλίζεται η ποιότητα των σπουδών του τμήματος ή σε λίγο θα έχουμε τους φοιτητές του τμήματος στους δρόμους για υποβαθμισμένη ποιότητα σπουδών; Και τότε τι θα απαντήσουμε σ’ αυτά τα νέα παιδιά που υποθηκεύουμε σήμερα το μέλλον τους;

Η ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ

«Έτοιμο να δεχτεί τους πρώτους φοιτητές το τμήμα Ψυχολογίας στη Φλώρινα

Το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι έτοιμο να δεχτεί φοιτητές/τριες για το Ακαδημαϊκό Έτος 2019-2020.
Το Τμήμα ιδρύθηκε σύμφωνα με τον Νόμο 4610/07.05.2019, που αφορά τις Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΦΕΚ υπ’ Αριθμ. 4610/07.05.2019, Τεύχ. 70, Άρθρο 14, Παράγρ 1, ι).

Έχει έδρα τη Φλώρινα και εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Λεπτομέρειες για την αποστολή του Τμήματος, τον απονεμόμενο τίτλο σπουδών, τον Οδηγό Σπουδών, το Πρόγραμμα, τον Κανονισμό Σπουδών, τις πιστωτικές μονάδες ECTS κ.λπ. έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος https://psy.uowm.gr/
Η Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών  και Ανθρωπιστικών Επιστημών

Αικατερίνη Δημητριάδου

Καθηγήτρια 1ης βαθμίδας

Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης»

Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΚΑ

«ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ………….ΚΥΡΙΑ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Με αφορμή την ανακοίνωση της Κοσμήτορος της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κας. Αικ. Δημητριάδου, σχετικά με την ετοιμότητα του νέου τμήματος Ψυχολογίας, (σύμφωνα με το Νόμο 4610/07.05.2019,που αφορά στις Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων), να δεχτεί τους νέους φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Φλώρινας κα. Πέτη Πέρκα, είπε:

«Μην τολμήσουν καν να σκεφτούν ότι το νεοσύστατο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, θα έχει την ίδια τύχη με τη Νομική Σχολή της Πάτρας!

Όσον αφορά δε την παράταση των μηχανογραφικών, προκειμένου να εξεταστεί η λειτουργία των νέων τμημάτων, είναι μία κίνηση τουλάχιστον επιπόλαιη, αφού ενδεχόμενη αναστολή ή και κατάργηση κάποιων εξ αυτών, είναι καταφανώς αντισυνταγματική. Δε δικαιούται η κυβέρνηση να παίζει με το μέλλον των υποψηφίων, όταν η πλειονότητα αυτών έχει ήδη προβεί στην υποβολή των μηχανογραφικών, στα οποία έχουν συμπεριληφθεί τα νέα τμήματα».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΛΕΥΡΙΑΔΟΥ

«Mε αφορμή τη δημιουργία ενός καινούργιου Τμήματος στη Δυτική Μακεδονία….ή πως δημιουργείται ένα Τμήμα Ψυχολογίας στην Ελλάδα στα πλαίσια συνέργειας (συγχώνευσης) AEI-TEI Δυτικής Μακεδονίας

Η «συνέργεια» ΑΕΙ-ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώθηκε επίσημα από το στόμα του κ. Υπουργού και μέσα στα ΝΕΑ Τμήματα «ξεπροβάλλει» και ένα Τμήμα Ψυχολογίας….(σημειωτέον ότι τα περισσότερα «πηγαίνουν » στην ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ με ότι αυτό συνεπάγεται….και με έγκριση Συγκλήτου, σε αντίθεση με το νομοθετικό πλαίσιο άλλων Πανεπιστημίων που δεν απαιτείται κάτι τέτοιο…). Με μεγάλο προβληματισμό για το τελικό εγχείρημα και τη βιωσιμότητα της επερχόμενης «λύσης», θα ήθελα να θέσω στο Υπουργείο Παιδείας αλλά και στον κόσμο της Δυτικής Μακεδονίας (με ιδιαίτερη έμφαση στον κόσμο της Φλώρινας, πόλη στην οποία υπηρετώ με συνέπεια και σεβασμό τα τελευταία 20 χρόνια) μια σειρά από ερωτήματα:

1. Aς μας εξηγήσει κάποιος/οι ποιοι ήταν οι επιστημονικοί και ακαδημαϊκοί κανόνες που οδήγησαν στη δημιουργία τόσων νέων τμημάτων καθώς και στην μετονομασία των άλλων. Ειδικότερα:

Πώς δημιουργούνται αυτά τα Νέα Τμήματα;; Eίναι προϊόν αποφάσεων κάποιων εντεταλμένων οργάνων;; Είναι προτάσεις ενός γόνιμου διαλόγου με το Υπουργείο υπό την σκέπη της ΑΔΙΠ (Ανώτατη Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας);; Έχουν κατατεθεί μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά με Τμήματα που να έχουν μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό σε μία ακριτική πόλη, όπως η Φλώρινα (που τόσο πολύ το χρειάζεται και αξίζει τον κόπο η Πολιτεία να δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον της); H απάντηση είναι πως ΟΧΙ.

2. Που είναι η έκθεση σκοπιμότητας και βιωσιμότητας;; έχει κατατεθεί κάτι τέτοιο;; ΟΧΙ δεν υπάρχει. Κτίζουμε «παλάτια» στην άμμο…

Είναι αποτέλεσμα απόφασης όπου προκρίνεται το Τμήμα Ψυχολογίας ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ (το πολύ ΔΕΥΤΕΡΗ) με σοβαρή αιτιολόγηση της υποστήριξης δημιουργίας του από τα αρμόδια Όργανα του Πανεπιστημίου;; OXI!

3. Τα τμήματα δεν είναι υπόθεση ενός «ανδρός». Χρειάζεται σχεδιασμός σε βάθος και πρόβλεψη βιωσιμότητας τουλάχιστον μιας 5ετίας.

4. Η κ. Κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας εκθειάζει το νέο Τμήμα Ψυχολογίας αλλά δεν εξηγεί μερικά πράγματα όπως α) Που θα γίνει η πρακτική άσκηση των φοιτητών, β) ποιες είναι οι δομές ψυχολογικές/(παιδο) ψυχιατρικές που μπορούν να φιλοξενήσουν τους φοιτητές και γ) ποιος ο στρατηγικός σχεδιασμός του τμήματος καθώς η δράση του θα πρέπει να αφορά και να καλύπτει γνωστικά αντικείμενα της Κλινικής Ψυχολογίας, Εργασιακής Ψυχολογίας, Ιατρικής Ψυχολογίας κ.α. που η Φλώρινα δεν μπορεί να καλύψει (Δεν υπάρχει Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ούτε προβλέπεται να δημιουργηθεί άμεσα-Χρειάζεται πλήρως ανεπτυγμένη Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημιακού Επιπέδου). Το Τμήμα Ψυχολογίας οφείλει να καλύπτει ισομερώς όλα τους επιμέρους γνωστικούς κλάδους της επιστήμης της Ψυχολογίας.

5. Η ίδρυση ενός ακόμα τμήματος Ψυχολογίας σε απόσταση αναπνοής από Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη (επίκειται και στο Βόλο) θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ένα σχετικά υποβαθμισμένο Τμήμα με περιορισμένες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης, ενώ οι φοιτητές του θα προσδοκούν τη μετεγγραφή τους στη Θεσσαλονίκη ή στα Γιάννενα. Θα ήθελα, να σας ενημερώσω ότι, όπως αναφέρουν οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι αλλά και τα υπάρχοντα Τμήματα Ψυχολογίας στην Ελλάδα, οι απόφοιτοι Ψυχολογίας ξεπερνούν κατά πολύ τις ανάγκες της χώρας, αλλά και ποσοστιαία συγκρινόμενες με την Ευρώπη. Το σημαντικότερο όμως είναι οι δομές (πανεπιστημιακές και επαγγελματικές) της απαραίτητης για την άσκηση του επαγγέλματος, μεταπτυχιακής και επαγγελματικής εξειδίκευσης, καλύπτουν περίπου το 5-8% των αποφοίτων.

Αν ιδρυθεί και αυτό το Τμήμα θα έχουμε 7 συνολικά Τμήματα στην Ελλάδα! Ειδικότερα, σε Αθήνα (2 Τμήματα), Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Κρήτη (Ρέθυμνο) και επίκειται του Βόλου. Υπάρχει κάποιο σχέδιο;; Θα μπορέσουν οι νέοι που θα εμπιστευτούν σε μας τα όνειρά τους να τους δώσουμε τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΦΟΔΙΑ;; H «αφήνουμε» να δημιουργούνται τμήματα απλά για να ικανοποιηθούν «παραισθήσεις» και προσωπικές φιλοδοξίες;;

6. Να ενημερώσω λοιπόν τον κόσμο της Φλώρινας και τους υποψήφιους φοιτητές ότι τα εν λόγω Τμήματα θα πρέπει να πάρουν πιστοποίηση, η οποία δεν δίνεται αυτόματα από το Υπουργείο Παιδείας αλλά από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών ψυχολόγων της ημεδαπής και κυρίως της αλλοδαπής. Ας μη γελιόμαστε, πολλά από τα «δήθεν» Τμήματα θα καταρρεύσουν, καθώς θα αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες στην πιστοποίησή τους, και κατά συνέπεια, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην μπορέσουν να δώσουν ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ στους φοιτητές τους. (Η κ. Κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής πιθανόν μπερδεύει τα επιστημονικά με τα επαγγελματικά θέματα). Ήδη πολλά από τα Τμήματα Ψυχολογίας έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους και τους ενδοιασμούς τους για τη δημιουργία νέων Τμημάτων Ψυχολογίας, ενώ οι επαγγελματικοί σύλλογοι εκφράζουν την απορία για το πώς η Ψυχολογία μετατρέπεται σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ…

Αγαπητοί Συνάδελφοι και αγαπητοί συμπολίτες

To Τμήμα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, αντιποίησης επαγγέλματος (στα Τμήματα Ψυχολογίας ανά τον κόσμο διδάσκουν κυρίως Ψυχολόγοι κατά 90%, και επικουρικά δάσκαλοι, φιλόλογοι και ό,τι άλλο σε ποσοστό 10%), καθώς και αδυναμία υλοποίησης πρακτικής άσκησης (Στη Φλώρινα και όχι “εξ αποστάσεως” πρακτικές στον τόπο καταγωγής των φοιτητών, όπως «κατά παράβαση» θα διαπραγματεύονται κάποιοι)…

Όσοι μελλοντικοί φοιτητές επιλέξουν αυτό το Τμήμα να είναι ενήμεροι των συνεπειών, αλλά και ο κόσμος της Φλώρινας να γνωρίζει την αλήθεια πέρα από λαϊκισμούς και προχειρότητες. Χρειαζόμαστε λύσεις με δημοκρατικές διαδικασίες που μπορούν να υποστηρίξουν οι τοπικές κοινωνίες ρεαλιστικά σε βάθος τουλάχιστον 10ετίας….

Τέλος, δεν θέλω να σχολιάσω την ίδρυση τμημάτων όπως Μαθηματικό, Αγωγής Φροντίδας, κτλ. στο νέο Ίδρυμα που θα προκύψει. Mελαγχολία δημιουργούν σε αυτούς που έχουν δουλέψει με αυταπάρνηση στο Πανεπιστήμιό μας. Χρειαζόμαστε Τμήματα ισχυρά με στέρεες βάσεις και με υψηλές πιθανότητες εύρεσης εργασίας και όχι και άλλους άνεργους….έτσι θα βοηθήσουμε έμπρακτα τη Δυτική Μακεδονία.

Σοβαρό προβληματισμό, τέλος, δημιουργεί και το γεγονός ότι ο Πρύτανης του ΤΕΙ Μακεδονίας θα απουσιάζει από τη νέα Σύγκλητο…. Πώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο για έναν πρόσφατα δημοκρατικά εκλεγμένο Πρύτανη, όταν μάλιστα κοπτόμεθα για δημοκρατικές διαδικασίες;;

Αντί η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας να ενισχύονταν προς μια θετική, μα και συνάμα ρεαλιστική κατεύθυνση, προς το 21ο αιώνα, καλείται να δρα και να λειτουργεί με μικρο-«λογικές» της δεκαετίας του ’80. Οι καιροί ου μενετοί….

Η λογική του «μη μιλάτε», καταστρέφετε τη διαδικασία της συγχώνευσης με βρίσκει αντίθετη, στο ίδιο βαθμό με το έλλειμμα αμιγώς ακαδημαϊκών κριτηρίων.

Με αίσθημα ευθύνηςΔρ. Αναστασία Αλευριάδου

Γνωστική Ψυχολόγος (με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος)

Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής

Αντιπρύτανης Παν/μιου Δυτικής Μακεδονίας

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας»

Πηγή: Φλωρινιώτικα Νέα

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team