Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Πόλεμος στο ΔΣ Εορδαίας – Με φόντο προγενέστερη παράλειψη σε ανάθεση εκπόνησης μελέτης για την κατασκευή του 2ου ΕΠΑΛ

Πόλεμος στο ΔΣ Εορδαίας – Με φόντο προγενέστερη παράλειψη σε ανάθεση εκπόνησης μελέτης για την κατασκευή του 2ου ΕΠΑΛ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Τροποποίηση προϋπολογισμού για την πληρωμή μελέτης ανέγερσης του 2ου ΕΠΑΛ, ζητήθηκε να αποφασιστεί στη συνεδρίαση της Παρασκευής του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας. Σύμφωνα με τον εισηγητή, αρμόδιο Αντιδήμαρχο Δημήτρη Ορφανίδη, σε συνεδρίαση του 2018 αποφασίστηκε η εκπόνηση μελέτης (απόφαση 75), όμως λόγω παράλειψης δεν έγιναν οι διαδικασίες για την αίτηση χρηματοδότησης από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης (ΕΑΠ) με συνέπεια να μην έχει προβλεφθεί η πληρωμή της μελέτης. Στο μεσοδιάστημα έγινε ο διαγωνισμός, υπήρξε ανάδοχος, η μελέτη εκπονήθηκε, και στην ολοκλήρωση της στάλθηκαν τα σχετικά έγγραφα στο Δήμο για την πληρωμή της. Δεδομένης της μη ένταξης προς στιγμήν στον Τοπικό Πόρο, η λύση που προκρίθηκε, ήταν να τροποποιηθεί ο Προϋπολογισμός ώστε να πληρωθεί η μελέτη από άλλο κωδικό.

Το λόγο πήρε η επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης, Αθηνά Τερζοπούλου, η οποία με αφορμή την έκδοση του τιμολογίου για πρώτο λογαριασμό της μελέτης στις 10/12/2019, και την πληρωμή του από τον Δήμο εντός τριών ημερών, έθεσε μείζον θέμα ρωτώντας γιατί υπάρχει τέτοια «βιασύνη» στη διαδικασία, γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη για την πληρωμή του υπολοίπου της μελέτης, και γιατί δεν είναι γραμμένο στο τεχνικό πρόγραμμα, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα και σκιές για την οικονομική διαχείριση του θέματος από την Δημοτική Αρχή. Μάλιστα, σε μια πρωτόγνωρη στιγμή για το δημοτικό συμβούλιο, μίλησε για «διαδρομές του χρήματος», ρωτώντας, «για ποιο λόγο μας βάζετε να έχουμε τέτοιες σκέψεις, ενώ έρχονται άγιες μέρες»;

Ακολούθησε μία εντονότατη αντιπαράθεση, με τον Δήμαρχο να εξεγείρεται υπεραμυνόμενος της ορθότητας και νομιμότητας της εισήγησης, με την κ. Τερζοπούλου να συνεχίζει να αμφισβητεί τις ενέργειες της δημοτικής αρχής.

Ο λόγος δόθηκε στην αρμόδια υπάλληλο της οικονομικής υπηρεσίας, η οποία από την πλευρά της ενημέρωσε το σώμα για τη διαδικασία, αλλά και για την παράλειψη της περσινής χρονιάς, για το ότι τα έργα που έχουν τελειώσει δεν γράφονται στο τεχνικό πρόγραμμα του επόμενου έτους, και τέλος πως, το ότι εκδόθηκε το τιμολόγιο, ήταν η αιτία για να αποκαλυφθεί το ότι δεν έχει προβλεφθεί η ένταξη του στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους, αλλά και να εξηγήσει τα βήματα που έγιναν για να αντιμετωπιστεί το θέμα, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς: «Πρέπει πριν πούμε οτιδήποτε, να γνωρίζουμε τις διαδικασίες. Ένα έργο που έχει τελειώσει, δεν θα γραφτεί στον προϋπολογισμό, και όχι στο τεχνικό πρόγραμμα. Η παρούσα δημοτική αρχή προσπαθεί να διορθώσει μια παράλειψη της προηγούμενης, που ενώ ένα έργο το ανάθεσε σε διαγωνισμό σε μία εταιρία να το κάνει, δεν προέβλεψε να το εγγράψει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για να πληρωθεί. ΄Λέω σε όσους δεν γνωρίζουν, πως η πορεία ένταξης ενός έργου στο ΕΑΠ, χρειάζεται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ένταξη από την Επιτροπή Παρακολούθησης, και έγκριση της απόφασης της Επιτροπής από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για να μην αντιμετωπίσουμε δικαστική εμπλοκή από την εταιρία θα ζητούσε δικαιολογημένα τα χρήματα της, κάνουμε τη συγκεκριμένη ρύθμιση ώστε να μπορεί να πληρωθεί. Δεν καταλαβαίνω προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός. Δεν καταλαβαίνω για ποιες υπόγειες διαδρομές μιλάμε. »

Οι τόνοι έπεσαν μετά τις απαραίτητες εξηγήσεις, ενώ η εισήγηση πέρασε κατά πλειοψηφία, και δόθηκε το πράσινο φως για την συνέχεια της διαδικασίας και την ομαλή ένταξη του έργου στο ΕΑΠ.

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team