Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Ελλάδα > Πόλεμος ΕΕ με τις εταιρείες για τα εμβόλια -Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα, πόσα έλαβε, πόσα θα λάβει και πότε

Πόλεμος ΕΕ με τις εταιρείες για τα εμβόλια -Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα, πόσα έλαβε, πόσα θα λάβει και πότε

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Μετά τις βολές που δέχθηκε η ΕΕ για λάθη στις παραγγελίες, κακό προγραμματισμό και κακή διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές για τα εμβόλια, ήρθαν οι καθυστερήσεις που ανακοίνωσαν οι ίδιες οι εταιρείες για να ρίξουν λάδι στη φωτιά.

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος μεταξύ της ΕΕ και των εταιρειών, με φόντο τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις που ανακοίνωσαν οι φαρμακευτικές δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρώπης.

Η ηγεσία της ΕΕ από την άλλη, τις τελευταίες ημέρες αφήνει αιχμές κατά των εταιρειών, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «εμείς σας χρηματοδοτήσαμε πολύ καιρό πριν για να αυξήσετε την παραγωγική σας ικανότητα, θέλουμε τα εμβόλια στο χρονικό πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει», ενώ δεν παρέλειψαν να αφήσουν αιχμές ότι εμβόλια που προορίζονταν για την ΕΕ κατέληξαν σε άλλες χώρες. Απείλησαν δε με μπλόκο των εξαγωγών προς τη Βρετανία, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ξεκαθαρίζει λίγο αργότερα χθες από το Νταβός, ότι η Ευρώπη ετοιμάζει μηχανισμό διαφάνειας για τον έλεγχο των εξαγωγών των εμβολίων που παράγονται στην Ευρώπη.

Μόνη ανάσα χθες στον πόλεμο αυτό που έχει ξεσπάσει η ανακοίνωση ότι η γαλλική Sanofi θα συνεργαστεί με την Pfizer για την παραγωγή εμβολίων της δεύτερης στις εγκαταστάσεις της πρώτης με στόχο την παραγωγή 100 εκατ. δόσεων για την Ευρώπη.

Πώς οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις επηρεάζουν την Ελλάδα

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων επηρεάζουν αναλογικά όλες τις χώρες της ΕΕ. Στην Ελλάδα οι αρχικές εκτιμήσεις για τις παραδόσεις των εμβολίων στα τέλη Δεκεμβρίου έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, για την Pfizer και την AstraZeneca το εμβόλιο της οποίας, σημειωτέων, δεν έχει πάρει έγκριση (αναμένεται να λάβει την Παρασκευή).

Η αρχική εκτίμηση για τα εμβόλια και πόσα έχει παραλάβει ως τώρα η Ελλάδα
Να τονιστεί πως στις 28 Δεκεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό, η πρώτη ενημέρωση από τον υφυπουργό πρωτοβάθμιας υγείας τον κ. Θεμιστοκλέους για το τι περιμέναμε το πρώτο τρίμηνο του 2021 περιελάμβανε τα εξής:

Pfizer/Biontech: 1.255.800 δόσεις
Moderna: 240.000
Astrazeneca: 1.500.000
O προγραμματισμός όμως έχει αλλάξει.

Εμβολιασμοί: Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας
Με δεδομένες τις καθυστερήσεις στια παραδόσεις εμβολίων που έχουν ανακοινωθεί, οι εκτιμήσεις για τις παραδόσεις των εμβολίων έως τα τέλη Μαρτίου έχουν αναθεωρηθεί. Οπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, από την Pfizer αναμένονται περισσότερα εμβόλια, ωστόσο από την Astrazeneca τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς αναμένεται να φτάσουν στη χώρα λιγότερο και από τα μισά εμβόλια που είχε εκτιμηθεί τον Δεκέμβριο.

Pfizer

Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε παραλάβει 815.880 δόσεις της Pfizer.
Μέχρι τέλη Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.415.000 δόσεις (Περισσότερα κατά 159.200)
Moderna
Εχουν φθάσει ήδη στη χώρα 8.000 δόσεις.
Μέχρι τέλη Ιανουαρίου θα έχουν φθάσει στη χώρα 20.000 δόσεις.
Τον Φεβρουάριο αναμένονται ακόμη 115.000 δόσεις και τον Μάρτιο 105.000 δόσεις.
ΑstraZeneca
Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε παραλάβει 410.000 δόσεις.
Μέχρι τέλη Μαρτίου 330.000 δόσεις.
Συμπερασματικά για το πρώτο τρίμηνο του 2021:

Pfizer/Biontech: 1.415.000 (Περισσότερα κατά 159.200)
Moderna: 240.000 (αμετάβλητο)
Astrazeneca: 740.000 εμβόλια έως το τέλος Μαρτίου (-760.000 από την αρχική εκτίμηση)

Πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, ως χθες το απόγευμα έχουν γίνει 176.689 εμβολιασμοί, με τους 168.809 να αφορούν την πρώτη δόση και 7.880 την δεύτερη. Συνολικά έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 69.000 πολίτες άνω των 85 ετών, περισσότεροι από 88.000 υγειονομικοί και 10.700 στους οίκους ευγηρίας.

Μέχρι στιγμής, έχουν κλειστεί 649.000 ραντεβού: 245.000 ραντεβού αφορούν την πρώτη δόση και 404.000 ραντεβού τη δεύτερη δόση. Τα ραντεβού είναι: 25.000 υγειονομικοί, 105.000 πολίτες άνω των 85 ετών και 115.000 πολίτες άνω των 80 ετών. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως χθες η Ελλάδα παρέλαβε άλλες 100.000 δόσεις από την Pfizer. Ο μέσος όρος των τελευταίων ημερών ξεπερνάει τις 16.000 εμβολιασμούς ημερησίως. Με βάση τους χθεσινούς εμβολιασμούς, η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών.
Πηγή: iefimerida.gr 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Facebook: «Έπεσε» το messenger – Προβλήματα στην ανταλλαγή μηνυμάτων

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Έπεσε η πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων του Facebook, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αναστάτωση στους χρήστες της πλατφόρμας. Αρκετοί είναι ...