Σειρήνες Γρεβενών, Β΄ Εθνική κατηγορία γυναικών. Αρχίζουν το δικό τους ποδοσφαιρικό ταξίδι με στόχο το καλό και ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο.
«Η ομάδα ξεκίνησε πριν είκοσι χρόνια περίπου , ως γυναικείο τμήμα ποδοσφαίρου της Σειρήνας Α.Ο
Ανδρών και για κάποια χρόνια συμμετείχε στα πρωταθλήματα όπως ήταν τότε το γυναικείο ποδόσφαιρο.
Το 2017 ξεκίνησε και πάλι, μετά την πάροδο πολλών ετών και συμμετείχε στο πρωτάθλημα Γ’ Κατηγορίας.
Φέτος έγινε σύσταση της νέας ομάδας ,συνέχεια της προηγούμενης με την ονομασία ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ και θα συμμετάσχει πλέον στο πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας με αυτό το όνομα.
Το όνομα της ομάδας ουσιαστικά το πήρε από της αθλήτριες μας καθώς πριν από την έναρξη και κατά
την λήξη του αγώνα είχαν το σύνθημα «Σειρήνα» και «Σειρήνες». Έτσι λοιπόν υιοθετήσαμε το όνομα και προσθέσαμε τον τόπο μας , τα Γρεβενά».
– Τι δυσκολίες υπάρχουν για κάποιον που ασχολείται στην περιφέρεια με το γυναικείο ποδόσφαιρο;
«Καταρχήν εξαρτάται η περιοχή , η περιφέρεια και οι συνθήκες. Στα Γρεβενά για παράδειγμα , μικρός νομός, μικρός αριθμός κατοίκων άρα και κατ ΄επέκταση μικρός αριθμός των εν δυνάμει ενδιαφερομένων για κάθε είδος άθλημα πόσο για γυναικείο ποδόσφαιρο.
Μεγάλη προσπάθεια από την πρώτη στιγμή που δηλώσαμε επιθυμία και ξεκινήσαμε το εγχείρημα να πείσουμε πρώτα τους γονείς και στη συνέχεια τις κοπέλες οι οποίες είχαν έστω και τις στοιχειώδεις αθλητικές ικανότητες καθώς και εμπειρίες και τέλος επιθυμίες να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο.
Επίσης μεγάλη δυσκολία η εύρεση οικονομικών πόρων, έσοδα δηλαδή που θα συμβάλλανε για την επίτευξη του σκοπού .Τα λειτουργικά έξοδα, αθλητικός εξοπλισμός, προπονητής, έξοδα μετακινήσεων αποστολών και άλλα ήταν και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να είναι παράγοντες και προϋποθέσεις που δυσκολεύουν και γίνονται τροχοπέδη για κάποιους που θα σκεφτούν να ξεκινήσουν κάτι ανάλογο στην περιφέρεια.
Στην περιοχή μας, τα Γρεβενά δεν δραστηριοποιούνται εταιρίες ή μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν χορηγίες – δωρεές προς το σωματείο. Αυτές που υπάρχουν βοηθούν στο μέγιστο και στον βαθμό που μπορούν. Σε πρώτη φάση τα μέλη του σωματείου μετά την σύσταση ως Σειρήνες Γρεβενών αποφασίσαμε ομόφωνα να στηρίξουμε οικονομικά την ομάδα σε μεγάλο βαθμό για μπορέσει η ομάδα να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις.
Τέλος μια μεγάλη πληγή της επαρχίας σχετικά με τις αθλήτριες είναι το γεγονός ότι μετά τις υποχρεώσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση φεύγουν σε άλλες πόλεις προκειμένου να σπουδάσουν και οι περισσότερες σταματούν το ποδόσφαιρο αφού δεν υπάρχουν τα ανάλογα κίνητρα και προοπτικές».
– Έχει την ανάπτυξη που χρειάζεται το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα;
«Βλέπουμε σιγά σιγά να γίνονται προσπάθειες τόσο από την ομοσπονδία όσο και από τις ομάδες, υπάρχουν δυστυχώς δυσκολίες και αγκυλώσεις, συνθήκες και άλλοι εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι δεν συμβάλλουν ή το ελάχιστο δεν βοηθούν ως προς την προβολή, διατήρηση και ανάπτυξη στον επιθυμητό βαθμό που θα θέλαμε να δούμε.
Πιστεύουμε όμως πως αν είχε την ανάλογη προβολή και από τα ΜΜΕ , με ενημερωτικές εκπομπές , έστω και ολιγόλεπτων προβολών και αφιερωμάτων σε εβδομαδιαία βάση, για αρχή τουλάχιστον, θα βοηθούσε αρκετά».
-Εκτός από τη γυναικεία ομάδα, υπάρχουν ακαδημίες στις Σειρήνες Γρεβενών που να τροφοδοτούν την πρώτη ομάδα;
«Αυτή την στιγμή έχουμε στην δύναμη μας κοριτσάκια – από ηλικία οκτώ (8) μέχρι δώδεκα (12) ετών περίπου οκτώ – εννέα στον αριθμό , τα οποία παρακολουθούν το προπονητικό πρόγραμμα των ακαδημιών της ΕΠΣ. Γρεβενών (Μικτά Τμήματα).
Στόχος είναι από το νέο έτος και όταν οι καιρικές συνθήκες, λόγου χειμώνα, το επιτρέψουν να οργανώσουμε την ακαδημία μας με προπονήτρια ώστε να δημιουργήσουμε φυτώριο για την ομάδα μας και να συμβάλουμε σε αυτό το κομμάτι στην προβολή και κυρίως στην ανάπτυξη του Γυναικείου Ποδοσφαίρου».
– Στήριξη στην προσπάθεια που κάνετε υπάρχει; Από τον κόσμο και όχι μόνο.
«Πράγματι η κοινωνία των Γρεβενών άρχισε πλέον πιο έντονα να αναγνωρίζει την προσπάθεια μας , να συμμετέχει και να συνδράμει με την παρουσία και όχι μόνο στις προπονήσεις, φιλικούς και επίσημους αγώνες και κάθε άλλου είδους κοινωνικών ,πολιτιστικών και αγωνιστικών δράσεων μας.
Γίνεται επίσης μια θετική προσέγγιση από την υποδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού , αντιλαμβανόμενοι την προσπάθεια όλων αλλά και τα αποτελέσματα από όλο αυτό το εγχείρημα και την προσπάθεια της ομάδας, διοίκησης , παραγόντων και αθλητριών».
– Ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι της ομάδας;
«Πρώτα θέλουμε να είμαστε ομάδα που θα αφήσει το στίγμα ως ομάδα με σοβαρότητα , ομάδα που σέβεται το άθλημα, τις αντίπαλες ομάδες και ότι σχετίζεται με αυτό καθώς να συμβάλλουμε στην προβολή και ανάπτυξη του Γυναικείου Ποδοσφαίρου.
Θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε, με αξιόλογη πορεία, να παρουσιάσουμε ένα ανταγωνιστικό αγωνιστικό προφίλ, και τέλος οι αθλήτριες μας να ενταχθούν στις εθνικές κατηγορίες και να αγωνιστούν σε μεγάλες ομάδες της χώρας και γιατί όχι στο εξωτερικό».
– Ποια θα χαρακτηρίζατε την ωραιότερη στιγμή μέχρι τώρα που έχει συνδυαστεί με την παρουσία σας στην ομάδα;
«Η ωραιότερη στιγμή πιστεύω όλων μας είναι το 2018 όταν πρώτη χρονιά μετά από χρόνια αποχής , η ομάδα αγωνίστηκε στη Γ΄ Κατηγορία , χωρίς αγωνιστική ποδοσφαιρική εμπειρία βγήκε πρωταθλήτρια στον όμιλο της και ανέβηκε κατηγορία με ποδοσφαιρική παρουσία πραγματικά αξιέπαινη και μάλιστα αήττητη . Είναι μια στιγμή χαραγμένη στη μνήμη όλων μας και θα παραμένει σίγουρα για πολλά χρόνια».
– Τι θα λέγατε σε κάποιον να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο γυναικών; Είτε διοικητικά, είτε σε κάποια ως αθλήτρια
«Από το 2017 , χρονιά έναρξης για μας το λέμε . Η ενασχόληση με το γυναικείο ποδόσφαιρο δίνει άλλο ενδιαφέρον, διαφορετική αντίληψη και εικόνα του ποδοσφαίρου.
Συνδυάζει το άθλημα με το γυναικείο πείσμα και πάθος όπου μερικές φορές ξεπερνά και τα όρια των αντρών μέσα στο γήπεδο και χαρίζει συγκινήσεις που σπάνια αισθάνεται κάποιος.
Καλή Αθλητική χρονιά!».
Καλύβας: «Θετική απάντηση χωρίς δεύτερη σκέψη»
Στον πάγκο των Σειρήνων Γρεβενών θα είναι ο Χρήστος Καλύβας, ένας νέος και φιλόδοξος προπονητής που θέλει η ομάδα του να αποδίδει καλό ποδόσφαιρο.
Ο ίδιος μιλώντας στο mynews.gr για την προσπάθεια που γίνεται στις Σειρήνες Γρεβενών τόνισε…
– Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο γυναικών;
«Η ενασχόληση μου με το ποδόσφαιρο γυναικών προέκυψε ύστερα από πρόταση που δέχτηκα το καλοκαίρι του 2017 από τον τότε πρόεδρο του Γ.Π.Ο. Καστοριάς Σάκη Βασίλειου. Απάντησα θετικά, χωρίς δεύτερη σκέψη μιας και μου αρέσουν οι προκλήσεις!».
– Ποιες διαφορές υπάρχουν με το ανδρικό; Έστω και στο επίπεδο των λεγόμενων «μικρών» κατηγοριών;
«Οι διαφορές έχουν να κάνουν κυρίως με τα σωματικά προσόντα όπως την ταχύτητα και την δύναμη στα οποία υπερτερούν οι άντρες ενώ αντίθετα οι γυναίκες υπερτερούν στο κομμάτι της συναρμογής/ευλυγισίας.
Ταυτόχρονα, οι άντρες προσαρμόζονται γρηγορότερα και ευκολότερα στις εναλλαγές συναισθημάτων ενώ αντίστοιχα οι γυναίκες αφομοιώνουν πιο γρήγορα νέες μεθόδους και ασκήσεις, κυρίως τακτικής».
Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι ως προπονητής σε αυτόν τον χώρο του αθλητισμού;
«Τα πέντε χρόνια που ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο γυναικών πρωταρχικός μου στόχος είναι η βελτίωση και η εξέλιξη των αθλητριών που προπονώ ενώ προσωπικός μου στόχος είναι να παραμένω ο εαυτός μου όσες δυσκολίες κι αν συναντώ στον χώρο».
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΣΕΙΡΗΝΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΤΣΙΡΙΚΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΙΣΑΑΚΙΔΗΣ ΙΣΑΑΚ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΚΑΝΟΥΤΑ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ
ΤΑΜΙΑΣ: ΤΕΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ: ΜΠΑΛΤΟΥΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΓΙΑΤΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΕΦΟΡΟΣ: ΙΣΠΟΓΛΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ
ΜΠΛΑΝΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ: ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ –ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ
ΚΑΛΥΒΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ: ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Πηγή: mynews.gr