Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή ανακοίνωσε τις ανώτατες τιμές των τεστ, ορίζοντας τα 40 ευρώ για το μοριακό και τα 10 ευρώ για το rapid test – Χαρδαλιάς: Πρόωρη η συζήτηση για άρση του lockdown – Ιδιαίτερη ανησυχία για τη Δυτική Ελλάδα, που αυξάνονται τα κρούσματα
Με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της ιατρικής του ΕΚΠΑ, Βάνας Παπαευαγγέλου, του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη , Παναγιώτη Σταμπουλίδη, πραγματοποιήθηκε η σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Ο κ. Σταμπουλίδης αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει πλαφόν στις τιμές των τεστ. Πιο αναλυτικά:
«Προτεραιότητα μας αποτελεί η διασφάλιση της υγείας των πολιτών. Με γνώμονα αυτό, κάνουμε παρεμβάσεις σε φαινόμενα ασύμμετρων φαινομένων.
Τους επιδημιολογικούς πίνακες που παρουσίασε η επιτροπή Τσιόδρα, η καμπύλη μειώνεται, αλλά το φορτίο παραμένει.
Μείωση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές, ακόμα και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη. Στην Ελλάδα, ο μέσος είναι σχεδόν 2.000. Στην Αττική κάτω από 400 και στη Θεσσαλονίκη 600. Η μείωση έχει, όμως, μικρότερο ρυθμό μείωσης. Σε κάποια μέρη ο αριθμός αυξάνεται.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι στα 48 χρόνια. Το Σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Το ένα τέταρτο όσων νοσηλεύονται, είναι στη Θεσσαλονίκη. Αναμένουμε μία μείωση μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στην επικράτεια, η πληρότητα ΜΕΘ είναι στο 88%. Τις επόμενες εβδομάδες περίπου 1.600 άνθρωποι θα νοσηλευτούν και περίπου 250 θα χρειαστούν ΜΕΘ. Κατά μέσο όρο έχουμε 85 θανάτους την ημέρα. Το δεύτερο πανδημικό κύμα δεν λέει να μας αφήσει. Αναμένουμε πίεση τις επόμενες 14 ημέρες. Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει συζητηθεί ακόμα.
Σύμφωνα με πρόβλεψη του ευρωπαϊκού κέντρου, μία βεβιασμένη άρση των μέτρων, θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους και διασπορά. Αν η άρση των μέτρων γίνει όταν μειωθούν τα κρούσματα, θα αποφύγουμε τους πολλούς θανάτους».
Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στο θέμα των βουλευτών-γιατρών, οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο σύστημα Υγείας, διευκρινίζοντας ότι «το υπουργείο έστειλε επιστολή με τις προϋποθέσεις για το ωράριο, τον χρόνο απασχόλησης και την αναγκαιότητα υπογραφής σύμβασης στο σύστημα Υγείας. Ζητήσαμε επίσης από τους βουλευτές, να μας ενημερώσουν σε περίπτωση αποχής τους».