Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Ενέργεια > Πέντε «αγκάθια» για τον λιγνίτη – Τι ανέφερε ο Μ. Παναγιωτάκης για Αμύνταιο & «Πτολεμαΐδα V»

Πέντε «αγκάθια» για τον λιγνίτη – Τι ανέφερε ο Μ. Παναγιωτάκης για Αμύνταιο & «Πτολεμαΐδα V»

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Τα πέντε σημεία που πρέπει να ξεκαθαρίσουν προκειμένου να έχει επιτυχία η διαδικασία αποεπένδυσης της ΔΕΗ, σκιαγράφησε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης. Όπως ανέφερε, για να γίνει την 1η Ιουλίου του 2018 η διακήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του λιγνιτικού πακέτου της επιχείρησης (περιλαμβάνει δύο μονάδες της Μεγαλόπολης, τη «Μελίτη Ι», την άδεια για τη «Μελίτη ΙΙ» μαζί με τα ορυχεία τους)  θα πρέπει πρώτα να αποσαφηνιστούν ορισμένα πολύ βασικά για τους επενδυτές ζητήματα.

Το πρώτο θέμα αφορά στον Εθνικό  Ενεργειακό Σχεδιασμό, ο οποίος ακόμη εκκρεμεί και σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο αναμένεται ότι θα είναι έτοιμος εντός του 2018. Οι υποψήφιοι επενδυτές, όπως επεσήμανε ο κ. Παναγιωτάκης, πρέπει να γνωρίζουν ποιο είναι το επιθυμητό ενεργειακό μίγμα για τη χώρα. «Πρέπει να ξέρουν αν θέλουμε λιγνίτη και πόσο λιγνίτη θέλουμε», υπογράμμισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή του νέου δανείου της Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς την ΔΕΗ Ανανεώσιμες για έργα ΑΠΕ σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά στα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος). Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, όσοι θέλουν να επενδύσουν στον λιγνίτη πρέπει να γνωρίζουν εάν θα αποζημιώνονται για τη διατήρηση των μονάδων τους σε ετοιμότητα.

Το τρίτο «αγκάθι» έχει σχέση με την περιβαλλοντική αδειοδοτική διαδικασία των λιγνιτικών μονάδων, για την οποία μάλιστα εκκρεμεί και η εξέταση προσφυγών από τη Δικαιοσύνη.

Το τέταρτο θέμα που πρέπει να διαλευκανθεί αφορά στις εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με το ορυχείο της Βεύης και το πέμπτο ζήτημα στο μοντέλο της ενεργειακής αγοράς (το περίφημο target model).

Σχετικά με το μέλλον των εργαζομένων στις προς πώληση μονάδες, ο κ. Παναγιωτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος και υποστήριξε ότι «θα διασφαλιστούν πλήρως».

Όσον αφορά στο market test για τον λιγνίτη, ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να υπάρχουν σαφείς πληροφορίες. Πάντως, από τις περίπου 40 προσκλήσεις που έστειλε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, σε εταιρείες ανά τον πλανήτη, οι επτά πήγαν σε κινεζικούς κολοσσούς (όπως η Shanghai Energy, China Energy κ.α.). Τις υπόλοιπες έλαβαν μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, καθώς και σχεδόν όλοι οι ενεργειακοί (και όχι μόνο) παίκτες της χώρας. Μάλιστα, ενδιαφέρον έδειξε και η Χαλυβουργία της οικογένειας Μάνεση, μετά την ανοιχτή πρόσκληση του κ. Παναγιωτάκη στη βιομηχανία.

Το ζητούμενο βεβαίως είναι εάν συμφέρει μια βιομηχανία να επενδύσει στον λιγνίτη. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, «η λιγνιτική ενέργεια είναι φθηνή». Για τα… ακριβά δικαιώματα εκπομπών ρύπων που ανεβάζουν την τιμή της παραγόμενης κιλοβατώρας, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι, σύμφωνα με τρία σενάρια που έχουν εξετάσει (ακόμη και με τις τιμές των δικαιωμάτων να φτάνουν στα 25 με 30 ευρώ ανά τόνο) η επένδυση «βγαίνει».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ…..

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team