Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Παγώνουν χωρίς ξύλα οι κάτοικοι στο Εμπόριο Εορδαίας!

Παγώνουν χωρίς ξύλα οι κάτοικοι στο Εμπόριο Εορδαίας!

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Έφτασε 3 Δεκεμβρίου και οι κάτοικοι της κοινότητας του Εμπορίου Εορδαίας δεν έχουν λάβει ακόμη τα ξύλα που δικαιούνται ως ορεινός οικισμός, ως αποτέλεσμα ο χειμώνας να έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του, οι θερμοκρασίες να πέφτουν υπό του μηδενός και το πρόβλημα να είναι μεγάλο!

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της κοινότητας Αθανάσιος Μπόζιας, το πρόβλημα οδήγησε σε έκτακτη συνέλευση στο χωριό χθες, παρουσία του δημάρχου Παναγιώτη Πλακεντά, του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκου Φουρκιώτη, δημοτικών συμβούλων, του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κοζάνης Γρηγόρη Τσιούμαρη και σχεδόν όλων των κατοίκων. Αυτό που αποφασίστηκε είναι κλιμάκιο από τον δήμαρχο, τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη, το κοινοτικό συμβούλιο και κατοίκους, να ζητήσουν σχετικό ραντεβού στην αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Να σημειωθεί πως όπως ανέφερε στον «Π» ο κ. Μπόζιας, το Εμπόριο έχει συνιδιόκτητο δάσος, με 6000 να ανήκουν στο Δασικό Συνεταιρισμό και 35.000 στο δημόσιο. Στο συν-ιδιόκτητο το 33% ανήκει στο δημόσιο.

Ο κόσμος δεν πήρε ξύλα από το δασικό συνεταιρισμό, όπου προβλέπονται τιμές 22 ευρώ το χωρικό, ενώ για το δημόσιο οι ειδικές κατηγορίες παίρνουν στα 9 ευρώ. Η διαφορά στις τιμές είναι μεγάλη, τη στιγμή που σήμερα όσοι αναγκάστηκαν να πάρουν ξύλα από ιδιώτες τα πληρώνουν στα 180 ευρώ το χωρικό!

Ο πρόεδρος τονίζει πως δεν υπάρχει νομοθεσία που να προβλέπει τις αλλαγές που έγιναν εφέτος, λέγοντας πως το πρόβλημα είναι μεγάλο για τους 295 κατοίκους που δικαιούνται και κάνουν αιτήματα, περίπου, εφέτος.  «40 χρόνια παίρναμε με το παλιό καθεστώς και φέτος βρεθήκαμε στο πουθενά», προσέθεσε ο κ. Μπόζιας.

 

Η απόφαση δεν στηρίζεται σε καμία νομοθεσία!
Σύμφωνα με καλές πληροφορημένες πηγές του «Π» εφέτος ζήτησαν να μοιραστούν υπεύθυνες δηλώσεις στους κατοίκους ώστε όποιοι είναι μέλη του συνεταιρισμού να πάρουν ξύλα μόνο από εκεί και όσοι δεν είναι να πάρουν από το δημόσιο (που είναι φθηνότερα). Πράγμα που είναι παράνομο και δεν προκύπτει από καμία νομοθεσία. Οι υλοτομικές εργασίες του συνιδιόκτητου είναι πιο ακριβές από του δημοσίου και ο κόσμος αντέδρασε, όπως ήταν αναμενόμενο. Όπως ήταν αναμενόμενο, κάνουν λόγω οι ίδιες πληροφορίες, προτάθηκε στην πρόεδρο να στείλει έγγραφο και να ενημερωθεί βάση ποιας νομοθεσίας να κάνουν αυτές τις ενέργειες. Μάλιστα οι όταν πήγαν δασοφύλακες να δώσουν ξύλα στον κόσμο και ο κόσμος τους έδιωξε, καθώς δεν συμφωνούν με αυτή την τακτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης, διενήργησε ΕΔΕ για να διαλευκάνει το συμβάν, για το οποίο φέρεται πως δόθηκε προφορική εντολή, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται.

Η ουσία είναι ότι μια τακτική τόσων χρόνων άλλαξε, κάτι που οδήγησε κατά περιπτώσεις και σε λαθροϋλοτομίες, όπως λένε πληροφορίες.

Τα ..μπερδέματα με την ξύλευση και οι όποιες εντολές δόθηκαν ή όχι, άφησαν «ξεκρέμαστο» το Εμπόριο, που είχε μετά από δεκαετίες μια απόφαση να αλλάζει ( ; ) , ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην έχουν πάρει ακόμη ξύλα, τον μήνα Δεκέμβριο!

 

 

 

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team