Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Αρθρογραφία > Οσία Παρασκευή Επιβατινή & Πατήρ Θεόφιλος – Του Απόστολου Καΐδη

Οσία Παρασκευή Επιβατινή & Πατήρ Θεόφιλος – Του Απόστολου Καΐδη

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Υπάρχουν εκδρομές που οργανώνονται από ναούς κι έχουν καθαρά θρησκευτικό χαρακτήρα. Υπάρχουν κι εκδρομές που γίνονται σε τόπους όπου έδρασε ο Ελληνισμός κι έχουν ιστορικό και εθνικό ενδιαφέρον.

Πρόσφατα , από το ναό της Αγ. Σκέπης και τον π. Θεόφιλο, πραγματοποιήθηκε μια εκδρομή που συνδύασε τα δύο παραπάνω. Σκοπός, το προσκύνημα στην Οσία Παρασκευή την Επιβατινή, που ήταν και προσωπικό προσκύνημα του πατέρα Θεόφιλου. Ο ιερέας, Σουρμενίτης στην καταγωγή, μεγαλωμένος στη γειτονιά των Θρακιωτών, έταξε να επισκεφθεί τη θρακιώτισσα Αγία. Και τα κατάφερε κάνοντας  μαζί κι ένα πέρασμα από τις Παρίστριες ηγεμονίες.

Ξεκινήσαμε με τους ενορίτες  και σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού με εξέπληξε η ευγένεια, η υπομονή, το κέφι και η βαθειά συναίσθηση της σοβαρότητας του αρχικού σκοπού της εκδρομής.

Ζήσαμε στιγμές μοναδικές και συγκινητικές, όπως το προσκύνημα στην Οσία Παρασκευή, όπου ο π. Θεόφιλος τέλεσε αρτοκλασία και είδαμε το πρόσωπό του να λάμπει από χαρά, καθώς εκπλήρωνε το τάμα του. Αλλά και όταν λειτούργησε με τους Ρουμάνους ιερείς στο Ιάσιο, εκεί οπου οι μεγάλοι δάσκαλοι του γένους δίδαξαν, μεταλαμπαδεύοντας τον Ελληνικό Πολιτισμό. Ήταν αδύνατο να περπατάμε στους δρόμους του Βουκουρεστίου και να μη μας έρχονται στο μυαλό οι Φαναριώτες ηγεμόνες. Οι Υψηλάντηδες, οι Φιλικοί, η Ελληνική Επανάσταση, όλα συνδέονται μέσα μας με την πρωτεύουσα της Ρουμανίας. Ελληνική ιστορία και θρησκευτικό συναίσθημα συμπορεύονται ,όπως ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία.

Κάναμε ένα ταξίδι, στο οποίο δε νιώσαμε τουρίστες, αλλά προσκυνητές, χωρίς όμως να χάσουμε στιγμή το κέφι και τον ενθουσιασμό μας. Και επιστρέψαμε γεμάτοι από αυτά που είδαμε και ζήσαμε.

Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πατέρα Θεόφιλο και τους συνταξιδιώτες μου, για τις όμορφες στιγμές που περάσαμε και για την ευκαιρία που μου έδωσαν να τους γνωρίσω καλύτερα και να απαλλαγώ έτσι από τις αρχικές αμφιβολίες μου για την εκδρομή.

 

Ένας εκ των συνταξιδιωτών

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΪΔΗΣ

 

 

Υ.Γ : Συγχαρητήρια και ευχαριστίες στο τουριστικό γραφείο του κ. Χονδροματίδη (Κα Νίτσα και τους οδηγούς Θόδωρο και Κωνσταντίνο) για την άψογη συμπεριφορά τους.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team