Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: το μνημείο των Σοβιετικών στρατιωτών στο Μεσόβουνο

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: το μνημείο των Σοβιετικών στρατιωτών στο Μεσόβουνο

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Για τη σφαγή του άμαχου πληθυσμού του Μεσόβουνου από τους Γερμανούς έγραψα  σε προηγούμενο άρθρο αυτής της στήλης το οποίο αναφερόταν στο μνημείο που έστησαν οι κάτοικοι του Μεσόβουνου προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων τους. Σε κείνο το μνημείο, πέρα από τα ονόματα των κατοίκων του χωριού υπήρχαν και τρία ονόματα πολιτών της Σοβιετικής Ένωσης, του Αλεξέι, του Αντρέι και του Ρούμπεν.

Η παράδοση θέλει τους τρεις αυτούς Σοβιετικούς (προφανώς μέλη κάποιας αποστολής που συνεργαζόταν με αντιστασιακές ομάδες στην Ελλάδα) την ημέρα της σφαγής να προτάσσουν αντίσταση στα γερμανικά στρατεύματα προκειμένου ο ντόπιος πληθυσμός να μπορέσει να διαφύγει στα βουνά και να σωθεί.

Ο Δήμος της Εορδαίας (τοπικό διαμέρισμα του οποίου αποτελεί το Μεσόβουνο) τίμησε τη θυσία τους στήνοντας μνημείο στην περιοχή όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή. Τούτο το σημείο βρίσκεται περίπου εξακόσια μέτρα βόρεια του χωριού και σε αυτό οδηγεί αγροτικός, βατός, χωμάτινος δρόμος ο οποίος ξεκινάει από τα νεκροταφεία.

Το μνημείο αποτελείται από μια λιτή μαρμάρινη στήλη η οποία είναι εντοιχισμένη πάνω σε τσιμεντένιο τοίχο. Πάνω της είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ

ΣΤΡΑΤΟΥ

ΈΠΕΣΑΝ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑ

ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ 23.3.1944

ΑΛΕΞΕΪ

ΑΝΤΡΕΪ

ΡΟΥΜΠΕΝ

 

Κάτω από την επιγραφή των ονομάτων (όπως φαίνεται διασώθηκαν μόνο τα μικρά τους και αγνοούνται τα επώνυμα) υπάρχει εγχάρακτο δάφνινο στεφάνι ενώ κάτω δεξιά αναγράφεται ο χορηγός του έργου και η ημερομηνία των αποκαλυπτηρίων:

 

ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

ΤΚ ΜΕΣΟΒΟΥΝΟΥ 9.5.2012

2

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Οι μουσικές επιλογές του e-ptolemeos.gr – Lisa Stansfield – So Be It (2014)

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Δείτε επίσης στο E-PTOLEMEOS.GR: Από το Σαββατοκύριακο τα 7 από τα 9 κρούσματα της Εορδαίας που δόθηκαν στη ...