Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: το μνημείο των Σοβιετικών στρατιωτών στο Μεσόβουνο

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: το μνημείο των Σοβιετικών στρατιωτών στο Μεσόβουνο

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Για τη σφαγή του άμαχου πληθυσμού του Μεσόβουνου από τους Γερμανούς έγραψα  σε προηγούμενο άρθρο αυτής της στήλης το οποίο αναφερόταν στο μνημείο που έστησαν οι κάτοικοι του Μεσόβουνου προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων τους. Σε κείνο το μνημείο, πέρα από τα ονόματα των κατοίκων του χωριού υπήρχαν και τρία ονόματα πολιτών της Σοβιετικής Ένωσης, του Αλεξέι, του Αντρέι και του Ρούμπεν.

Η παράδοση θέλει τους τρεις αυτούς Σοβιετικούς (προφανώς μέλη κάποιας αποστολής που συνεργαζόταν με αντιστασιακές ομάδες στην Ελλάδα) την ημέρα της σφαγής να προτάσσουν αντίσταση στα γερμανικά στρατεύματα προκειμένου ο ντόπιος πληθυσμός να μπορέσει να διαφύγει στα βουνά και να σωθεί.

Ο Δήμος της Εορδαίας (τοπικό διαμέρισμα του οποίου αποτελεί το Μεσόβουνο) τίμησε τη θυσία τους στήνοντας μνημείο στην περιοχή όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή. Τούτο το σημείο βρίσκεται περίπου εξακόσια μέτρα βόρεια του χωριού και σε αυτό οδηγεί αγροτικός, βατός, χωμάτινος δρόμος ο οποίος ξεκινάει από τα νεκροταφεία.

Το μνημείο αποτελείται από μια λιτή μαρμάρινη στήλη η οποία είναι εντοιχισμένη πάνω σε τσιμεντένιο τοίχο. Πάνω της είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ

ΣΤΡΑΤΟΥ

ΈΠΕΣΑΝ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑ

ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ 23.3.1944

ΑΛΕΞΕΪ

ΑΝΤΡΕΪ

ΡΟΥΜΠΕΝ

 

Κάτω από την επιγραφή των ονομάτων (όπως φαίνεται διασώθηκαν μόνο τα μικρά τους και αγνοούνται τα επώνυμα) υπάρχει εγχάρακτο δάφνινο στεφάνι ενώ κάτω δεξιά αναγράφεται ο χορηγός του έργου και η ημερομηνία των αποκαλυπτηρίων:

 

ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

ΤΚ ΜΕΣΟΒΟΥΝΟΥ 9.5.2012

2

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Θοδωρής Πασσαλίδης

"Γεννήθηκε το 1986 στην ελληνίδα γη της Εορδαίας. Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε ηλικία μερικών λεπτών από την Πτολεμαΐδα στην Θεσσαλονίκη (μέσω Άγρα). Έκτοτε, έχοντας ως εφόδια ένα πτυχίο Ψυχολογίας αποκτηθέν υπό την σκέπη του αττικού ουρανού και μια γκρίζα τραγιάσκα στο κεφάλι του, περιηγείται την πολιτιστική επικράτεια μελετώντας την ποίηση και την μνήμη."