Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος στο Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας

Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος στο Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Υπό την Προεδρία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας Όλγας Μούσιου- Μυλωνά και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλου, συνεδρίασε την Πέμπτη 16 Ιουλίου το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας με 8 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

7

Την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τίμησε με την παρουσία του και ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, πατέρας Ιουστίνος.

8

Καλωσορίζοντας τον πατέρα Ιουστίνο, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είπε:

«Είναι μεγάλη τιμή για το Δημοτικό Συμβούλιο η παρουσία του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, καθώς μας έκανε υπερήφανους ως ο πρώτος Φλωρινιώτης ο οποίος λαμβάνει αυτό το αξίωμα και υπηρετεί σε μια τόσο υψηλή θέση της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, τιμώντας τον Δήμο μας, τους συμπατριώτες μας και δίνοντας σε εμάς που τον γνωρίζουμε και συνεργαστήκαμε μαζί του εξαιρετική χαρά και ικανοποίηση από αυτές τις εξελίξεις.

Σεβασμιότατε, καλώς ήρθατε στο Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας, το οποίο ήδη σας έχει περιβάλει με την αγάπη και την εκτίμησή του. Προεξέχοντος του Δημάρχου μας του κ. Βοσκόπουλου, όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τις διαδικασίες της εκλογής σας, με ένα ψήφισμα το οποίο έχετε ήδη λάβει και παραβρεθήκαμε και στην τελετή της ενθρόνισής σας, με ικανοποιητική εκπροσώπηση, όπου πιστεύω ότι δείξαμε έκδηλα και ως Δήμος και ως Δημοτικό Συμβούλιο τη στήριξή μας, στο σημαντικό έργο το οποίο καλείστε να επιτελέσετε σε μια πολύ δύσκολη εποχή, όπου ο κόσμος πραγματικά έχει πολύ μεγάλη ανάγκη και από πνευματική καθοδήγηση αλλά και από κοινωνική υποστήριξη και ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ότι και στα δύο έχετε τη δυνατότητα να προσφέρετε τα μέγιστα στο καινούργιο ποίμνιό σας και πιστεύουμε ότι θα πετύχετε τους στόχους σας με άριστο τρόπο.

Σας το ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά και η δική μας η αγάπη θα σας συντροφεύει πάντα».

3

Ο Δήμαρχος Φλώρινας, ακολούθως είπε:

«Σήμερα είναι ιδιαίτερη μέρα για το Δημοτικό Συμβούλιο, για τον Δήμο Φλώρινας,  που είναι κοντά μας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς πατέρας Ιουστίνος, ο πρώτος Μητροπολίτης από την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας. Για εμάς είναι τιμή και είμαστε περήφανοι για αυτό.

Σεβασμιότατε, δεν σας κρύβω ότι τα συναισθήματά μας είναι ανάμικτα. Από τη μια έχουμε συναισθήματα χαράς, γιατί αποκτήσατε αυτόν τον τίτλο, τον οποίο τον αξίζατε, καθώς είστε ένα εξαίρετο άτομο, ένας γνώστης της θρησκείας, ένας μαχητής της Ορθοδοξίας και της κοινωνίας, ένας φιλάνθρωπος, ένας άνθρωπος σημαντικός στη Μητρόπολή μας, αξιόλογος, δραστήριος. Από την άλλη έχουμε συναισθήματα λύπης, γιατί σας χάνει η Φλώρινα. Τυχερές είναι η Καλαμαριά και η Νέα Κρήνη.

Δεν σας κρύβω ότι είμαι συγκινημένος που σας έχουμε κοντά μας, συγκινημένος για το αξίωμα το οποίο έχετε αναλάβει και θα είναι χαρά μας, να σας έχουμε πάντα δίπλα μας και όταν έχετε τη δυνατότητα να μας επισκέπτεστε, γιατί είναι σημαντική η παρουσία σας στη Φλώρινα, σημαντική στο λαό της Φλώρινας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που σας αγαπάνε στη Φλώρινα, και δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι είστε ένας ευεργέτης των φτωχών, ένας αγαπητός άνθρωπος της εκκλησίας, ένας ποιμενάρχης, ένας πνευματικός που είναι πάντα δίπλα σε όλους».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι είναι μεγάλη χαρά για όλους η παρουσία του πατέρα Ιουστίνου στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον οποίο υπήρξε συνεργασία όλο αυτό το διάστημα που λειτουργούσε στη Φλώρινα. Ευχήθηκε δε από τη μείζονα μειοψηφία πάντα άξιος  και τα καλύτερα, με υγεία για να επιτελεί πάντα το δύσκολο έργο το οποίο θα επιτελέσει.

Η κα Σταύρου μια από τους επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας ανέφερε ότι όλοι οι Φλωρινιώτες είναι περήφανοι για τη θέση που ανέλαβε ο πατέρας Ιουστίνος και τα έργα του θα βοηθήσουν, όσους πραγματικά έχουν ανάγκη. Τόνισε δε ότι είναι σίγουρη ότι οι δύο Μητροπόλεις θα είναι κοντά η μια στην άλλη.

2

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς πατέρας Ιουστίνος είπε:

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με δέχεστε στο Δημοτικό Συμβούλιο και η επίσκεψή μου αυτή δεν έχει μόνο εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά και ουσιαστικό λόγο.

Εθιμοτυπικά έρχομαι, διότι ήθελα να ανταποδώσω στην αγάπη σας τη δική μου αγάπη και στην τιμή σας τη δική μου τιμή. Είναι αλήθεια ότι το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή μου, με συγκίνησε βαθύτατα, διότι όταν κάποιος ασχολείται με τα κοινά, δημιουργούνται εντάσεις και δυσκολίες και νομίζει πολλές φορές ότι δεν είναι επιθυμητός. Όταν όμως κάνεις κάτι με ανιδιοτέλεια και με δεξιότητα τελικά αυτό αναγνωρίζεται και σας ευχαριστώ πάρα πολύ, γιατί με το δικό σας ψήφισμα, δείξατε ότι αυτό το μικρό έργο το οποίο έκανα όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στον μεγάλο Επίσκοπο τον πατέρα Θεόκλητο αναγνωρίστηκε από την Τοπική Κοινωνία. Σας ευχαριστώ όλους ιδιαιτέρως γι’ αυτή την τιμή, γιατί παρά το γεγονός ότι έλαβα πολλά τηλεγραφήματα και πολλά ψηφίσματα, το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, σε εμένα βάρυνε ιδιαίτερα, διότι είμαστε άνθρωποι που γνωριζόμαστε και είστε δικοί μου άνθρωποι που παλέψαμε μαζί. Μπορεί κάποιες φορές να διαφωνήσαμε αλλά όλοι βρισκόμαστε κάτω από τον κοινό παρανομαστή που είναι το καλό της Φλώρινας, να βοηθήσουμε τη Φλώρινά μας να πάει μπροστά.

Ο ουσιαστικός λόγος της επισκέψεώς μου είναι να σας πω ότι μπορεί να έφυγα από τη Φλώρινα, αλλά και δεν έφυγα από τη Φλώρινα. Η καρδιά μου, η ύπαρξή μου, οι γονείς μου, οι φίλοι μου, οι συγγενείς μου, ο Δεσπότης μου είναι εδώ και ως εκ τούτου δεν θέλω να θεωρηθεί ότι η φυγή μου από τη Φλώρινα, αποτελεί και ουσιαστική φυγή.

6

Στην πρώτη μου ομιλία στην Καλαμαριά την ημέρα της ενθρονίσεώς μου είπα ότι είμαι Καλαμαριώτης και ναι είμαι, αφού ο επίσκοπος ανήκει στον τόπο που η εκκλησία τον στέλνει, αλλά κάθε άνθρωπος έχει και μια ιδιαίτερη πατρίδα που τον γέννησε, τον ανέθρεψε και τον ανέδειξε και για εμένα αυτή η πατρίδα είναι η Φλώρινα.

Με τησημερινή μου παρουσία θέλω να σας πω ότι είμαι εδώ σε ό,τι με χρειαστείτε, είμαι εδώ στους αγώνες για τη Φλώρινα, στις υποθέσεις της Φλώρινας, σε οποιαδήποτε υπόθεση που αφορά στη Φλώρινα και στα δίκαια της Φλώρινας θα είμαι μαζί σας. Θα σας παρακαλούσα επίσης και σε επιτροπές που διεκδικούν τα δίκαια της Φλώρινας, αν κρίνετε απαραίτητο ότι μπορώ να βοηθήσω και να συμμετέχω, να με συμπεριλάβετε. Δεν είναι λόγια τυπικά, αλλά λόγια ουσιαστικά, γιατί την πονάω τη Φλώρινα και θέλω να την δω να παράγει και πάλι πολιτισμό.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα των Φλωρινιωτών, είναι η μιζέρια μας. Έχουμε πολλά προτερήματα, αλλά μας τρώει η μιζέρια, αυτό το εσωτερικό φάγωμα το οποίο βγαίνει εξωτερικά με άσχημες ενέργειες. Αν το ξεπεράσουμε αυτό, νομίζω πως όλα τα πράγματα θα διορθωθούν.

Έχω δει και τις πολιτικές σας αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν πιστεύω ότι έχετε διαφορές. Οι διαφορές είναι επιπόλαιες και τρέχουσες, όχι ουσιαστικές. Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε ένα κοινό: ότι αγαπάμε τον τόπο μας, αγαπάμε τη Φλώρινά μας και θέλουμε το καλό της. Και νομίζω, ότι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, καλό θα είναι να παραμερίζουμε τις όποιες διαφορές μας, για να παλέψουμε ενωμένοι και να διεκδικήσουμε αυτά τα οποία δικαιούται η Φλώρινα. Η Φλώρινα δεν είναι επαίτιδα. Η Φλώρινα δεν πρέπει να επαιτεί, πρέπει να διεκδικεί. Και για να διεκδικεί θα πρέπει να βγαίνει με μια φωνή, να προσπαθούμε όλοι μαζί για να πετύχουμε για την πόλη μας και την περιοχή μας.

Θα ήθελα επίσης να σας παρακαλέσω πάρα πολύ, να βρίσκεστε όλοι κοντά στο έργο της τοπικής μας Εκκλησίας και να στηρίζετε με τις ενέργειές σας τον Μητροπολίτη Θεόκλητο.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, γιατί όλα αυτά τα χρόνια τα οποία ήμουν κοντά στον Μητροπολίτη μας, είδα όλους σας να αγαπάτε το έργο της τοπικής Εκκλησίας και να στηρίζετε τις αποφάσεις του Μητροπολίτη Θεοκλήτου. Σας παρακαλώ να συνεχίσετε έτσι να στηρίζετε τον Επίσκοπό μας, ο οποίος είναι ένας από τους πιο σπουδαίους ανθρώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μπορώ να σας αναφέρω και την ομολογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος σε μια συνομιλία μας μου είπε ότι ψάχνει να βρει πιο άγιο άνθρωπο από τον Θεόκλητο στη σύνοδο και δεν βρίσκει. Αυτό δείχνει πόση ποιότητα έχει ο Δεσπότης μας και πόσο χαίρει της καθολικής εκτιμήσεως από το σώμα της Ιεραρχίας. Σας παρακαλώ λοιπόν να τον στηρίξετε με όλη την καρδιά σας, και τα έργα του τα οποία είναι έργα δικά σας. Όταν η εκκλησία κάνει ένα έργο είναι και της Τοπικής Κοινωνίας.

Να τον στηρίξετε λοιπόν και να ξέρετε ότι ο Δεσπότης μας σας αγαπάει πάρα πολύ και πέτυχε κάτι το οποίο εμείς οι μικρότεροι δεν το πετύχαμε: κράτησε ίσες αποστάσεις από όλους, είναι πατέρας για όλους, δέχεται όλο τον κόσμο με την ίδια αγάπη και την ίδια διάθεση καρδιάς και αυτό είναι κάτι το πολύ σπουδαίο και σας παρακαλώ πολύ να το εκτιμήσετε και να αποδίδετε στον κοινό μας πνευματικό πατέρα τον Μητροπολίτη Θεόκλητο, αυτά τα οποία δικαιούται πλέον, γιατί μετά από τόσα χρόνια διακονίας στη Φλώρινα και με τέτοια ποιότητα διακονίας, δικαιούται να απολαμβάνει την καθολική εκτίμηση και αναγνώριση από το λαό της Φλώρινας. Νομίζω, ότι και τώρα στα γεράματά του, δεν θα υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να βλέπει όλους εσάς τους άρχοντες της περιοχής, να τον περιβάλλετε με τη δική σας αγάπη και με τη δική σας στήριξη.

Περνάμε δύσκολα αυτή την εποχή, η χώρα μας περνάει δύσκολα και σε αυτή την τόσο καθοριστική στιγμή για το κράτος, όλοι εσείς που άρχετε να μεταδίδετε το μήνυμα της ελπίδας στο λαό και όχι της απογοήτευσης και της απελπισίας. Αυτός ο λαός από τον κλήρο, αλλά και από εσάς τους τοπικούς άρχοντες περιμένει να ακούσει έναν λόγο ελπίδας. Ο πολιτικός θα πρέπει πάντοτε να παλεύει και να βρίσκει τρόπους εξόδου από τα δεινά τα οποία έχουν συσσωρευτεί. Ο καθένας από τη θέση που του έδωσε ο λαός, ας το υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο και ας μεταδώσει αυτή την ελπίδα, διότι αυτό το ποίο απέμεινε είναι κάποια ίχνη από την αξιοπρέπεια των προγόνων μας.

Σας εύχομαι να είστε γεροί, ευλογημένοι και ο Θεός να ευλογεί τις οικογένειές σας, τις εργασίες σας, να σας χαρίζει υγεία και δύναμη, για να συνεχίσετε το έργο σας στην τοπική αυτοδιοίκηση, να έχετε ομόνοια στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και οι διαφορές να εκφράζονται με όμορφο τρόπο, να καλλιεργείται δηλαδή ποιότητα σε αυτό τον χώρο που ο λαός σας έθεσε και να ξέρετε ο Ιουστίνος είναι και Φλωρινιώτης.

Να σας ευχαριστήσω επίσης και για το δώρο το οποίο μου κάνατε και το οποίο χάρηκα πολύ που το έλαβα, όχι γιατί θα έχω ένα ακόμα εγκόλπιο στο στήθος μου, αλλά χάρηκα γιατί θα το φορώ και θα λέω εδώ στην καρδιά μου, στο στήθος μου είναι η Φλώρινα. Το δώρο αυτό το λαμβάνω ως πολύτιμο δώρο. Ο Θεός μαζί σας».

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team