Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Ο Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος στο «e-ptolemeos.gr» – «Οι προσπάθειές μας είχαν θετικό πρόσημο» – Συνέντευξη του απερχόμενου αντιπεριφερειάρχη ανάπτυξης

Ο Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος στο «e-ptolemeos.gr» – «Οι προσπάθειές μας είχαν θετικό πρόσημο» – Συνέντευξη του απερχόμενου αντιπεριφερειάρχη ανάπτυξης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Μας μιλά για τη θητεία του, το ΤΑΔΥΜ και αυτούς που το πολέμησαν, τον Π. Κώττα, και απαντά στο αν θα είναι ξανά υποψήφιος με τον Θ. Καρυπίδη.

Σε έναν μίνι απολογισμό του έργου του  στην αντιπεριφέρεια Επιχειρηματικότητας, Ανάπτυξης και Εμπορίου Δυτικής Μακεδονίας προχώρησε ο απερχόμενος θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «eptolemeos.gr», στην οποία κάνει ειδική αναφορά στα βήματα που έγιναν για την εξωστρέφεια και την καινοτομία στο επιχειρείν, ενώ αναφερόμενος στην ίδρυση του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας τονίζει ότι είναι ό,τι πιο σημαντικό έχει γίνει για την επιχειρηματικότητα τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια.

 

Πώς αξιολογείτε τη θητεία σας στην Αντιπεριφέρεια Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και ποιοι είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί της;

Μετά από 18 μήνες κατά τους οποίους είχα την ευθύνη της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου, θεωρώ πως οι προσπάθειές μας είχαν θετικό πρόσημο, λαμβάνοντας υπ” όψιν το γενικό κλίμα που για την επιχειρηματικότητα δεν ήταν το καλύτερο δυνατό.

Σαν σημαντικότερο σταθμό δεν μπορώ παρά να θεωρήσω την δημιουργία του ΤΑΔΥΜ που είναι ένα εξαιρετικά καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο σε τοπικό επίπεδο και το οποίο όταν θα αρχίσει να λειτουργεί σε όλη την ανάπτυξή του θα βοηθήσει αποφασιστικά επιχειρήσεις της περιφέρειάς μας.

 

Πείτε μας συγκεκριμένα με ποιους τρόπους προσπαθήσατε να βοηθήσετε τους επαγγελματίες της Δυτικής Μακεδονίας. 

Η προσπάθεια που κάναμε για να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες της περιοχής ήταν πλησιάζοντας και βοηθώντας όσο αυτό ήταν δυνατό, στην πραγματική οικονομία, δίπλα στις επιχειρήσεις και με συνεχείς επαφές με τα επιμελητήρια προσπαθήσαμε και δώσαμε ώθηση σε επιχειρήσεις είτε με συμβουλευτικό χαρακτήρα, είτε παροτρύνοντας και βοηθώντας για εξωστρέφεια ώστε να αναπτυχθούν τα προϊόντα αλλά και οι ίδιες.

Πιστεύω πως καταφέραμε πολλές επιχειρήσεις της περιοχής να τις βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και υπάρχουν ήδη πολλές από αυτές που βγήκαν από την αφάνεια και προχώρησαν σε κινήσεις που τις έκαναν γνωστές τόσο στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού.

Συμμετείχαμε σε κάθε δυνατή εκδήλωση προβολής των προϊόντων και των επιχειρήσεων μας όπως οι πάρα πολλές συμμετοχές σε εκθέσεις, όπου σε συνεργασία με τα επιμελητήρια χρηματοδοτήσαμε και ωθήσαμε επιχειρήσεις προς μια θετική και εξωστρεφή πολιτική, με αποτελέσματα που μεσοπρόθεσμα φαίνονται και θα φανούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

 

Πόσο σημαντικό βήμα για τους επαγγελματίες ήταν το ΤΑΔΥΜ; Σε πόσο καιρό θεωρείτε ότι θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα εργαλεία του;

Πιστεύω ότι το ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ είναι ό,τι πιο σημαντικό έχει γίνει για την επιχειρηματικότητα τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια. Αυτό είπα -και το πιστεύω απόλυτα- όταν έφερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς ψήφιση και έγκριση το ΤΑΔΥΜ.

Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα είναι προς όφελος των επιχειρήσεων της περιοχής αποφεύγοντας τις αγκυλώσεις των συστημικών τραπεζών, και έχοντας την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε πρώτο ρόλο για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν πιο άμεσα την δική μας περιοχή και φυσικά με πολύ καλύτερους όρους σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα. Ταυτόχρονα το ΕΤΕΑΝ, το οποίο θα έχει και την ευθύνη της έγκρισης ή μη του κάθε επιχειρηματικού πλάνου, εγγυάται την αξιοπιστία της λειτουργίας του, ενώ υπάρχουν και άλλοι φορείς όπως τα επιμελητήρια που συμμετέχουν και δίνουν το στίγμα της αναγκαιότητας κατεύθυνσης της οικονομικής τροχιάς της περιοχής μας.

 

 Ισχύει ότι υπήρξαν κάποιοι που πολέμησαν το Ταμείο; Και αν ναι, ποιοι και πως;

Δυστυχώς πολεμήθηκε πολύ, έμμεσα και άμεσα και από την αντιπολίτευση που δεν μπόρεσε να κατανοήσει το μέγεθος και την αξία του εγχειρήματος, αλλά και από εξωγενείς παράγοντες που δεν θα ήθελαν να υπάρχει στην Περιφέρειά μας ένα τέτοιο «όπλο».

Τελικά όμως ευτυχώς για τους επαγγελματίες της Περιφέρειάς μας ψηφίστηκε, υπογράφηκε ενώπιον του Πρωθυπουργού και πιστεύω ότι σε δυο μήνες περίπου θα ξεκινήσει να λειτουργεί ουσιαστικά προς όφελος των επιχειρήσεών μας.

 

Ποιες οι σχέσεις σας με τον διάδοχο σας κ. Κώττα; Θα υπάρξει συνέχεια των δικών σας προσπαθειών;

Πιστεύω πως ο αντικαταστάτης μου Κώττας Παναγιώτης έχει την ικανότητα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της Αντιπεριφέρειας, αφού έχει ασχοληθεί επισταμένα με τον τουρισμό σαν Πρόεδρος της Εταιρίας Τουρισμού όπου ήταν πρόεδρος και έχει αποκτήσει μια αρκετά καλή επαφή όσον αφορά την επιχειρηματικότητα και τις ανάγκες που υπάρχουν. Εγώ έτσι κι αλλιώς θα είμαι δίπλα του σε ό,τι χρειαστεί.

 

Από εδώ και πέρα Ποιοι είναι οι στόχοι σας; Θα είστε ξανά υποψήφιος με τον Θοδωρή Καρυπιδη;

Προσωπικά ούτε ήμουν, ούτε και πρόκειται ποτέ να γίνω επαγγελματίας πολιτικός.

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά, είχε πολύ συγκεκριμένο λόγο και σκοπό.

Αυτό που προέχει είναι να συνεχιστεί και να κλείσει μια πετυχημένη θητεία υπό τον Θοδωρή Καρυπίδη και είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικότατο.

Όσο για το αν θα είμαι εκ νέου υποψήφιος, αυτό θα το αποφασίσουν οι συμπολίτες μου στην ΠΕ Κοζάνης.

Θα αφουγκραστώ και θα πράξω.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team