Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Κοινωνία > O Λ. Μαλούτας για το ολοσέλιδο αφιέρωμα στα «Νέα Σαββατοκύριακο» για τη νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

O Λ. Μαλούτας για το ολοσέλιδο αφιέρωμα στα «Νέα Σαββατοκύριακο» για τη νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


O Λάζαρος Μαλούτας με αφορμή αφιέρωμα στα «Νέα Σαββατοκύριακο» για το νέο κτήριο της δημοτικής βιβλιοθήκης Κοζάνης, αναφέρει στο προφίλ του στο facebook τα εξής:

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΚΤΙΖΟΥΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ !!!
ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ !!!

ΟΛΟΣΕΛΙΔΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 26/28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΜΑΣ !!!

ΓΡΑΦΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΑ ΝΕΑ Η Κα ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΑΡΙΝΟΥ :

Η ΚΟΖΑΝΗ
Στην αρχή ήταν η κεντρική πλατεία της πόλης που ανανεώθηκε με μοντέρνα αστική αισθητική, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων. Τώρα οι δάφνες περνάνε στη νέα δημοτική βιβλιοθήκη της Κοζάνης. Η πρωτοτυπία της Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης, σε αρχιτεκτονική μελέτη των Κ.Αντωνίου, Ε.Κάστρο και Π.Τζώνου, Σ.Γαλίκα και Θ.Χατζηγιαννόπουλου, (η απαιτητική στατική μελέτη του δικού μας Χρ. Μεταξά), είναι η ογκοπλαστική διαμόρφωση του που μοιάζει με τραπεζοειδές κτίσμα στην κορυφή του, ενώ στη βάση του διατηρεί τα προϋπάρχοντα κτίσματα-αποθήκες του. Στα τρία επίπεδά του, συνολικού εμβαδού 2.300 τ.μ., φυλάσσονται 153.000 τόμοι, 380 έγγραφα,315 κώδικες, 70.000 λυτά έγγραφα και 400.000 ψηφιοποιημένου σελίδες. Παράλληλα συγκατοικεί με το Μουσείο της Βιβλιοθήκης το οποίο ερμηνεύει το περιεχόμενο και τη σημασία της για τη χώρα, το πρωτο σχετικό παράδειγμα στην Ελλάδα.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Στο συλλογικό ασυνείδητο , οι λέξεις περιφέρεια και πολιτισμός οδηγούν συνειρμικά στο φολκλόρ. Στις αναπαραστάσεις δηλαδή προτύπων που έρχονται από το παρελθόν για να μας υποδείξουν το σήμερα. Ίσως σε έναν βαθμό να είναι αλήθεια αφού η λαϊκή τέχνη ζει και ανασαίνει εκτός πόλεων, εκεί όπου ακόμα υπάρχει η ανάγκη έκφρασης με παραδοσιακά μέσα. Ωστόσο, στα σύγχρονα ελληνικά αστικά κέντρα ο αέρας της πολιτιστικής πρωτοπορίας φυσάει για τα καλά, ακόμα και αν δεν προκαλεί … καταιγίδες. Κάνοντας κανείς μία βόλτα εκτός Αθήνας, θα συναντήσει σημαντικά σημεία καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος που ως κρυμμένα διαμαντάκια έχουν τη δυναμική να λάμψουν και να γίνουν τοπόσημο ως προς τις τέχνες και τα γράμματα….

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis
x

Check Also

Νεότερες πληροφορίες για το τροχαίο στη Λευκόβρυση Κοζάνης

Μοίρασε το άρθρο...FacebookTwitteremail Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες αναφορικά με το τροχαίο ατύχημα που συνέβη λίγη ώρα πριν στη Λευκόβρυση Κοζάνης, ...