Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Ο Κωστής Χατζηδάκης στο Αμύνταιο: «Δεν είναι εύκολο να αλλάξει ο τρόπος ζωής με το λιγνίτη αλλά δεν είμαστε αφελείς»- Μήνυμα σε εργολάβους και φορτηγατζήδες: «Όσοι σκάβουν σε λίγο θα σκεπάζουν τα ορυχεία»

Ο Κωστής Χατζηδάκης στο Αμύνταιο: «Δεν είναι εύκολο να αλλάξει ο τρόπος ζωής με το λιγνίτη αλλά δεν είμαστε αφελείς»- Μήνυμα σε εργολάβους και φορτηγατζήδες: «Όσοι σκάβουν σε λίγο θα σκεπάζουν τα ορυχεία»

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Με την παραδοχή πως δεν είναι εύκολο να αλλάξει ο τρόπος ζωής με το λιγντίτη, ο Υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, απευθύνθηκε σήμερα στους κατοίκους και τους φορείς του Αμυνταίου οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο της περιοχής στη σύσκεψη που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του τοπικού Βουλευτή, Γιάννη Αντωνιάδη.

«Έχουμε επίγνωση της κατάστασης. Από εδώ και πέρα θα γίνουμε Μακεδόνες, θα ερχόμαστε συχνότερα θα ασχοληθούμε ακόμα περισσότερο. Είναι ένα μεγάλο βήμα για την Περιφέρεια και το ξέρει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Τις επόμενες μέρες και μήνες θα γίνουν βήματα που θα πείσουν τους κακόπιστους ότι έχουμε σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, κρατώντας και πάλι κλειστά τα χαρτιά του για συγκεκριμένες δράσεις τις οποίες θα ανακοινώσει στην ημερίδα της Πτολεμαΐδας το μεσημέρι.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση έχει πράσινη ατζέντα, αλλά την απολιγνιτοποίηση την επιβάλλουν οι διεθνείς εξελίξεις και όχι κάποια ιδεοληψία. «Δεν είμαστε αφελείς ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις. Όχι τόσο για τη ΔΕΗ, αλλά μας ενδιαφέρει η σφαιρική ανάπτυξη της περιοχής. Μέλλον στην ενέργεια ναι, αλλά δε φτάνει. Πρέπει να σκεφτούμε τη γεωργία, τη μεταποίηση, τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες. Και πήγα σήμερα στο Νυμφαίο για να υπογραμμίσω πως υπάρχει και η άλλη όψη της Δυτικής Μακεδονίας, που έχει μέλλον και μπορούμε να το δημιουργήσουμε μαζί».

Παράλληλα ο Κωστής Χατζηδάκης, απευθύνθηκε στους ιδιοκτήτες φορτηγών και μηχανημάτων αλλά και στους εργολάβους που δραστηριοποιούνται στα ορυχεία ανακοινώνοντας πως η ΔΕΗ θα κινηθεί στην αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων «έτσι ώστε αυτοί που σήμερα σκάβουν, αύριο να σκεπάζουν».

Λίγο πριν την έναρξη της διευρυμένης σύσκεψης τον Υπουργό Ενέργειας υποδέχθηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος, Άνθιμος Μπιτάκης, ο οποίος ενημέρωσε για τις στρατηγικές του Δήμου ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο αναπτυξιακό και οικονομικό μοντέλο στην περιοχή: «Χρειαζόμαστε χρόνο και φυσικά να αντισταθμίζεται γρήγορα σε θέσεις εργασίας και ΑΕΠ ότι απώλεια θα υπάρξει από την απολιγνιτοποίηση».

Κάλεσμα στον Υπουργό να γίνει το Αμύνταιο η περιοχή- πιλότος στη δίκαιη μετάβαση, απεύθυνε ο Βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Αντωνιάδης, τονίζοντας πως «εδώ η μεταλινγιτική εποχή ξεκινάει αύριο και όχι το 2023».

Στην έναρξη της διαδικασίας υπήρξε ένταση μεταξύ του Βουλευτή και του Αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιάννη Λιάση, ο οποίος ζήτησε να τοποθετηθεί πριν από τους υπόλοιπους φορείς με τη θεσμική του ιδιότητα. Με παρέμβαση του Υπουργού, το αίτημα έγινε δεκτό με τον κ. Λιάση να υποστηρίζει πως η περιοχή δεν προλαβαίνει να καλύψει το χαμένος έδαφος της απολιγνιτοποίησης: «Θα έχουμε φαινόμενα φυγής και μετανάστευσης». Στη διαδικασία τοποθετήθηκαν επιχειρηματίες, Πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και άλλοι φορείς.

Ζήσης Πιτσιάβας

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Νίκος Λυσσαρίδης- Αντιπεριφερειάρχης: «Η δολοφονία χαρακτήρα είναι δειλή και αδιάντροπη πράξη- Είχα δικαίωμα να καταθέσω αίτηση στο πρόγραμμα»- Δριμεία επίθεση στη Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Με μία πολύ έντονα φορτισμένη ομιλία, η οποία είχε χαρακτηριστικά προσωπικού τόνου, ο Αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Λυσσαρίδης, υπεραμύνθηκε των ...