Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γεώργιος Σάρλης, για την πυρκαγιά στο δικαστικό μέγαρο: Είναι εμφανές ότι πρόκειται για εμπρησμό – Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν ζήτησαν κονδύλια για την ασφάλεια του Δικαστικού Μεγάρου Κοζάνης, αν και υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα, ήταν η αιχμή που άφησε ο γ.γ.

Ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γεώργιος Σάρλης, για την πυρκαγιά στο δικαστικό μέγαρο: Είναι εμφανές ότι πρόκειται για εμπρησμό – Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν ζήτησαν κονδύλια για την ασφάλεια του Δικαστικού Μεγάρου Κοζάνης, αν και υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα, ήταν η αιχμή που άφησε ο γ.γ.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Συνέντευξη στον Χρήστο Βήττα

Σε μία αποκλειστική συνέντευξή του στον «Π» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γεώργιος Σάρλης, μιλάει για την πυρκαγιά στο Δικαστικό Μέγαρο Κοζάνης και λέει ξεκάθαρα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι πρόκειται για εμπρησμό.

Αυτό δηλαδή που γνωρίζουν πολύ καλά οι αστυνομικές, δικαστικές και πυροσβεστικές Αρχές, αλλά δεν το λένε, το είπε ευθέως, ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Δικαιοσύνης, αμέσως μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης, με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε σχέση με την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης, την αποκατάσταση των γραφείων που καταστράφηκαν και την ανεύρεση χώρου για προσωρινή στέγαση, μέχρι την επιδιόρθωση των  ζημιών, οι οποίες είναι πολύ μεγάλες.

Αποκάλυψε επίσης ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχουν κονδύλια για την ασφάλεια των δικαστικών μεγάρων, αλλά δεν ζητήθηκαν από τις εδώ δικαστικές Αρχές, αν και το Δικαστικό Μέγαρο Κοζάνης δεν διαθέτει στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας, η έλλειψη των οποίων είχε ως αποτέλεσμα και τον προχτεσινό εμπρησμό. Δήλωσε μάλιστα στον «Π» με δηκτικό τρόπο και κριτική διάθεση, ότι έθεσε το θέμα αυτό στη διάρκεια της σύσκεψης, στους παριστάμενους δικαστικούς λειτουργούς, επιρρίπτοντάς τους ουσιαστικά ευθύνες. Πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας στα δικαστικά μέγαρα, ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο φαινόμενο σαν αυτό του Δικαστικού Μεγάρου Κοζάνης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

 

Πείτε μας, ποια είναι τα αποτελέσματα της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε μία μέρα μετά την πυρκαγιά στο Δικαστικό Μέγαρο Κοζάνης;

-Ήδη από χτες (σ.σ. προχτές) έλαβα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο του Δικηγορικού συλλόγου για το συμβάν. Ανέβηκα στη Θεσσαλονίκη το ίδιο απόγευμα, ώστε νωρίς το πρωί να είμαι εδώ και να συναντηθώ με τους παράγοντες της Δικαιοσύνης, τους δικηγόρους και όλους τους ενδιαφερόμενους.

Κάναμε μία σύσκεψη όπου μου ανέλυσαν όλες τις ανάγκες που υπάρχουν σε δικονομικό επίπεδο, αλλά και σε τεχνικό επίπεδο, δηλαδή τις σχετικές με προθεσμίες και τη δικονομική λειτουργία της δικαιοσύνης, αλλά και τις σχετικές με την αποκατάσταση των ζημιών. Ήδη έχω κάνει τις απαραίτητες επικοινωνίες. Σήμερα  (σ.σ. χτες) το απόγευμα θα είναι εδώ ο εκτιμητής της ΚΤ.ΥΠ. (Κτηριακών Υποδομών) ερχόμενος από τη Δράμα για να μας κάνει μία πρώτη εκτίμηση για τις ζημιές. Θα ξεκινήσει σήμερα τις εργασίες του, αλλά δεν ξέρω πότε θα τελειώσει. Αυτό έχει να κάνει με τα πραγματικά γεγονότα. Να δούμε τι θα αντιμετωπίσει. Αμέσως μετά θα κινηθεί η διαδικασία για την αποκατάσταση.

Υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για την αποκατάσταση;

-Όταν δεν μπορεί να λειτουργήσει μία δικαστική υπηρεσία, αυτό που οφείλεις να κάνεις είναι να βρεις τα κονδύλια. Ταυτόχρονα καθίσταται μάλλον αναγκαίο να εξεταστούν παράπλευρα ζητήματα, όπως εξεύρεση κάποιων χώρων που ενδεχομένως θα χρειαστούν, αν η αποκατάσταση πάρει καιρό, ώστε να φιλοξενηθούν αυτά τα γραφεία. Ενδεχομένως κάποια μίσθωση. Η εύρεση χώρου είναι ακριβώς το αντικείμενο της διερεύνησης, σήμερα που θα έρθει και ο ειδικός εδώ και θα είναι και η δουλειά του υπουργείου σε οργανωτικό επίπεδο.

Ανεπισήμως εδώ πολλοί μιλούν για εμπρησμό, εσείς στο υπουργείο πως αξιολογείτε την υπόθεση αυτή;

-Στη συνάντηση που είχαμε δεν ήταν κάποιος που να μας μεταφέρει τα πλήρη πορίσματα, ούτε αυτά μπορούν να αποκαλυφθούν σε δημόσια διαδικασία, γιατί είναι στοιχεία δικογραφιών. Θα αναζητήσω τώρα τον Αστυνομικό Διευθυντή, οπότε θα έχω συνάντηση από την οποία θα διαμορφώσω άποψη, σε σχέση με τις σκέψεις που υπάρχουν για το που οφείλεται αυτό το γεγονός. Αλλά νομίζω ότι είναι εμφανές ότι πρόκειται για περίπτωση εμπρησμού. Τις λεπτομέρειες θα τις δούμε. Έτσι όπως μου περιγράφηκε… απλά πρέπει να αφήσουμε την έρευνα να ολοκληρωθεί για να βγάλει τα τελικά συμπεράσματα.

Ως υπουργείο Δικαιοσύνης πως αξιολογείτε την ενέργεια αυτή, πόσο σας ανησυχεί, ποιες είναι οι διαστάσεις;

-Η αξιολόγησή μου είναι ότι πρέπει να ληφθούν εκείνα τα μέτρα, τα οποία δεν θα επιτρέψουν να ξαναγίνει αυτό πουθενά.

Τα οποία εδώ δεν υπήρχαν;

-Κοιτάξτε να δείτε. Αυτό το έθεσα και μέσα στους δικαστικούς παράγοντες. Τα ζητήματα της ασφάλειας των κτηρίων των δικαστικών μεγάρων συνδέονται με τη χρήση κάποιων κονδυλίων τα οποία υπάρχουν και που πρέπει να ζητηθούν από τις δικαστικές αρχές, με έγγραφα που κάνουν σχετικά. Από την πρώτη έρευνα που έχει γίνει φαίνεται ότι για εδώ δεν είχε γίνει τέτοια αναζήτηση κονδυλίων.

-Δεν είχαν ζητηθεί κονδύλια από τις εδώ δικαστικές Αρχές;

Αυτό λέει η πρώτη έρευνα. Θα πρέπει όμως να ολοκληρώσω την έρευνα, να τα δω ιδίοις όμμασι, γιατί ήρθα κατ’ ευθείαν εδώ και δεν πρόλαβα. Από κει και μετά, πρέπει να αποκαταστήσουμε αυτό που έγινε και να λάβουμε τα μέτρα για να μην ξαναγίνει.   

20160923_123542

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας