Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Νυμφαίο: Ένα χωριό βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Νυμφαίο: Ένα χωριό βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Ετοιμάστε βαλίτσες για Βόρεια Ελλάδα.

Μετρώντας συμμετοχή στον παγκόσμιο διαγωνισμό της U.N.E.S.C.O., όπου διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος, το Νυμφαίο περικλείεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια. Τα τελευταία χρόνια, με τη συμβολή σημαντικών ατόμων που κατάγονται από το χωριό, όπως ο πρόεδρός του Νικόλαος Μέρτζος και η οικογένεια Μπουτάρη, έχει γίνει πόλος έλξης αξιόλογου τουρισμού με εκατοντάδες επισκέπτες να πατούν το πόδι τους σε αυτό τον υπέροχο προορισμό.

Στην περιοχή δραστηριοποιείται και η οργάνωση του Αρκτούρου με ένα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και τον λύκο, ενάμισι χιλιόμετρο έξω από το χωρίο. Στις εγκαταστάσεις αυτές φιλοξενούνται 13 αρκούδες και αρκετοί λύκοι, ζώα για τα οποία θεωρείται αδύνατη η επανένταξη τους στο φυσικό περιβάλλον. Το κέντρο ενημέρωσης είναι ανοιχτό για το κοινό (έναντι συμβολικού εισιτηρίου) τους περισσότερους μήνες του έτους.

Στο χωριό, επίσης, υπάρχει και το μισογκρεμισμένο στρατηγείο του Παύλου Μελά, ενώ το παλιό σχολείο του χωριού, η Νίκειος Σχολή, δωρεά του Νυμφαιώτη Ιωάννη Ζαν Νίκου (1875-1930), η οποία δε λειτουργούσε για πολλά χρόνια λόγω έλλειψης μαθητών, αποτελεί πλέον Συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εκτός από το φυσικό πλούτο που συναντά κανείς Νυμφαίο, θα εντυπωσιαστείτε από τους πετρόκτιστους ξενώνες με τα αναμμένα τζάκια, τις ψηλοτάβανες σάλες, τις κεντητές βελέντζες, τα ονειρικά κρεβάτια, ενώ το ενδιαφέρον των καλοφαγάδων θα κλέψουν οι μικρές ταβερνούλες με πεντανόστιμες τραχανόσουπες, κρέας στη στάμνα, κυνήγι, πίτες.

Εξόρμηση στη Φλώρινα  
Σε απόσταση 57 χλμ. από το χωριό, θα βρεθείτε στη Φλώρινα. Αρχοντική και ένα ιδιαίτερα πλούσιο φυσικό τοπίο, θεωρείται πόλη των καλλιτεχνών, διαθέτοντας δεκάδες ζωγράφους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Το χιονοδρομικό κέντρο του Πισοδερίου βρίσκεται στη θέση Βίγλα, 24 χιλιόμετρα από την πόλη, ενώ έχει δημιουργηθεί ένα αξιόλογο σαλέ και 10 πίστες που εξυπηρετούν τους επισκέπτες. Με κόσμημα τον ανακαινισμένο ζωολογικός κήπο, σημείο της πόλης είναι ο ποταμός Σακουλέβας, που τη διασχίζει, με εντυπωσιακά κτίρια να κοσμούν τις όχθες του.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team