Ανάστατοι είναι και πάλι οι κάτοικοι της ενορίας του Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Πτολεμαΐδας για την εγκατάσταση υποσταθμού της ΔΕΗ 630 ΚVA δίπλα στο ναό, για την τοποθέτηση του οποίου μάλιστα στήνεται ολόκληρο ‘σπιτάκι” στα ανατολικά του ναού, κίνηση που θεωρούν ότι προσβάλλει το εκκλησιαστικό μνημείο.
Για πλήρη αδιαφορία καταγγέλλει τη διεύθυνση του ΔΕΔΔΗΕ Πτολεμαΐδας και το δήμο Εορδαίας ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Σωτήρας», Ισαάκ Νικολαΐδης, καθώς όπως λέει, κανείς δεν έλαβε υπόψη τις διαμαρτυρίες μιας ολόκληρης γειτονιά αναφορικά με την οικιστική ανάπλαση στη συγκεκριμένη περιοχή, που ήταν μια αφορμή να γίνει υπογειοποίηση των καλωδίων και να κατασκευαστεί υπόγειος υποσταθμός της ΔΕΗ.
Ο κ. Νικολαΐδης χαρακτηρίζει «ντροπή το να αγνοούν το αίτημα μιας ολόκληρης γειτονιάς για υπόγειο υποσταθμό της ΔΕΗ, προτάσσοντας το κόστος που ανέρχεται σε 20.000 ευρώ επιπλέον, ενώ ο δήμος επισείει ακόμη και τον κίνδυνο να απενταχθεί το έργο της ανάπλασης». Με την κίνηση αυτή, λέει, «ο ΔΕΔΔΗΕ που είναι θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ αμαυρώνει το θεάρεστο έργο της ΔΕΗ που είναι χορηγός για την ανέγερση του ναού. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί είναι τόσο δύσκολο το να κατασκευαστεί υπόγειος υποσταθμός. Έχουν κάνει υπόγειο υποσταθμό στον κόμβο του ΟΣΕ και δεν μπορούν να κάνουν στον πιο νέο ναό της Πτολεμαΐδας που θα ενοχλεί και τους πιστούς και μια ολόκληρη γειτονιά με το θόρυβο που θα προξενεί ο τεράστιος μετασχηματιστής που θα εγκατασταθεί δίπλα στο ναό; Ντροπή και για τη ΔΕΗ.»
Ταυτόχρονα εκφράζει τη λύπη του για τη στάση της δημοτικής αρχής λέγοντας: «Λυπάμαι που η δημοτική αρχή δεν μπορεί να λύσει απλά, καθημερινά θέματα και δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να αποτρέψει μια κατάσταση που θα είναι προσβολή για το εκκλησιαστικό αυτό μνημείο. Ζήτησα να συνεδριάσει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Εορδαίας γι’ αυτό το θέμα και αγνόησαν το αίτημα, με την αιτιολογία ότι δεν άπτεται της ποιότητας ζωής.»
Υπενθυμίζεται ότι το έργο της ανάπλασης στην οδό Βορείου Ηπείρου ξεκίνησε να εκτελείται την άνοιξη του 2014 στο οποίο ήταν ενταγμένο και το υποέργο υπογειοποίησης καλωδίων. Στις αρχές Σεπτέμβρη ωστόσο, όταν το έργο έφθασε να υλοποιείται μπροστά στο ναό, οι κάτοικοι παρατήρησαν έκπληκτοι ότι ο προαναφερόμενος υποσταθμός στα σχέδια ήταν επίγειος και όχι υπόγειος. Αυτός ήταν και ο λόγος που άρχισαν οι αντιδράσεις των κατοίκων πέριξ του ναού με έγγραφη μάλιστα διαμαρτυρία, καθώς θεωρήθηκε απαράδεκτο στη σημερινή εποχή, να μην λαμβάνονται υπόψη οι διαμαρτυρίες των κατοίκων, να παραβλέπεται η καλαισθησία του ναού για την ανέγερση του οποίου δαπανήθηκε ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, του περιβάλλοντος χώρου του, και να προτάσσεται ως κύριος λόγος το κόστος κατασκευής του υποσταθμού.
Υπενθυμίζεται ότι σε απάντησή του προς τις διαμαρτυρίες των κατοίκων στις αρχές Οκτωβρίου ο αντιδήμαρχος Εορδαίας Κώστας Πολυχρονίδης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
– η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. θα μπορούσε να κατασκευάσει τον υπόγειο Υ/Σ που αιτείσθε με το διπλάσιο κόστος (150.000,00€ σύμφωνα με την εκτίμηση της ΔΕΗ) απ’ ότι θα κατασκευάσει τον επίγειο Υ/Σ για τον οποίο υπογράψαμε σύμβαση ποσού 66.420,00€. Άλλωστε το ποσό της σύμβασης θα καλυφθεί από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013/ΕΤΠΑ Μακεδονίας-Θράκης. Τη Σύμβαση αυτή (της υπογειοποίησης) μας δόθηκε η δυνατότητα να συνάψουμε σαν υποέργο στα πλαίσια του έργου : «Ανάπλαση οδών: Βορ. Ηπείρου, Επιβατών και τμήματος της Ιωάννου Χρηστίδη της πόλης Πτολεμαΐδας ». Επισημαίνεται ότι υπογράφτηκε για το συγκεκριμένο ποσό, δεν υπήρχε δυνατότητα να είναι μεγαλύτερο και σύμφωνα μ’ αυτό η μελέτη της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. πρόβλεψε να κατασκευαστεί ο συγκεκριμένος τύπος επίγειου Υ/Σ,
– στην περίπτωση που ο Υ/Σ ήταν υπόγειος , σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΔΔΗΕ το προαναφερόμενο έργο της ανάπλασης θα μπορούσε να εκτελεστεί μετά από ένα χρόνο. Το γεγονός αυτό είναι απαγορευτικό από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, διότι η κατασκευή του υποέργου της υπογειοποίησης εντάσσεται μέσα στο χρονοδιάγραμμα της κύριας εργολαβίας η οποία έχει εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο δεν μπορεί να παραβιαστεί. Το γεγονός αυτό θα είχε σαν επακόλουθο την απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ και κατά συνέπεια την επιστροφή των χρημάτων, αλλά και τη συνέχισή του με ίδιους πόρους του Δήμου, πράγμα αδύνατο με τη σημερινή κατάσταση.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ