Οι μύκητες των νυχιών είναι συχνή πάθηση και – δυστυχώς – συνοδεύεται από πληθώρα εκνευριστικών συμπτωμάτων. Είναι μια λοίμωξη που εμφανίζεται στα νύχια των χεριών ή των ποδιών [με συνηθέστερο φαινόμενο τους μύκητες των ποδιών] και που έχει την τάση να εξαπλώνεται.

Μπορεί λοιπόν να ξεκινήσει από το ένα μόνο νύχι και σταδιακά να εξαπλωθεί και στα διπλανά δάχτυλα/νύχια. Πολλές φορές μάλιστα ο μύκητας θα μεταπηδήσει από τα νύχια ακόμα και στο δέρμα δημιουργώντας επώδυνα συμπτώματα.

Όσο καθυστερείς την αντιμετώπιση του μύκητα, τόσο πιο δύσκολη & χρονοβόρα γίνεται η αντιμετώπισή του.

Σήμερα λοιπόν θα μάθουμε για τους μύκητες των νυχιών όσες πληροφορίες χρειάζεται να γνωρίζουμε με σκοπό την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπισή τους.

ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ [ΑΜΕΣΗΣ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ] ΤΩΝ ΜΥΚΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ SPRAY FRESH FINGERS ΜΕ TEA TREE OIL.

fresh-fingers-spray-mykites-nyhiwn

Πριν όμως περάσουμε στην αντιμετώπιση της ασθένειας θα πρέπει να ενημερωθούμε για το τι ακριβώς είναι η πάθηση της ονυχομυκητίασης, πώς δημιουργείται, τί την προκαλεί & με τί συμπτώματα εκδηλώνεται.

Τί είναι οι Μύκητες των Νυχιών & Ποια Είδη Μυκήτων περιλαμβάνει η πάθηση Ονυχομυκητίαση;

Η λοίμωξη με την ονομασία “ονυχομυκητίαση” προκαλείται κυρίως από ένα είδος μυκήτων με την ονομασία “δερματόφυτα”.

Τα δερματόφυτα αποτελούν τον “συνήθη ύποπτο” για ποικίλες μυκητιάσεις του δέρματος. Εκτός από τη μυκητίαση των νυχιών – επίσης πολύ διαδεδομένη – είναι και η μυκητίαση του τριχωτού της κεφαλής που προκαλούν οι συγκεκριμένοι μύκητες.

Δε χάνουν ποτέ ευκαιρία να ανιχνεύουν ζεστό & υγρό περιβάλλον για να το κάνουν “σπίτι” τους και να αναπτυχθούν.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι μυκητιάσεις έχουν έξαρση κυρίως τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες που το ζεστό κλίμα σε συνδυασμό με τον ιδρώτα & της υγρασία δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξή τους.

Αν και τα πόδια – και συγκεκριμένα τα νύχια και η περιοχή του δέρματος ανάμεσα στα δάχτυλα – είναι η πιο διαδεδομένη μορφή μυκητίασης που συναντάμε … ωστόσο η αλήθεια είναι πως οι μύκητες μπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο το σώμα εάν φανείς απρόσεκτος.

Στο τριχωτό μέρος της κεφαλής, στη βουβωνική χώρα, στον κορμό, στα χέρια … ακόμα και στο πρόσωπο !

Oι μικροοργανισμοί αυτοί εκδηλώνονται με τη μορφή εξανθημάτων στρογγυλού σχήματος που περιμετρικά δημιουργούν μια εμφανώς ερυθρή περιοχή δέρματος (κάτι σαν κόκκινο δακτύλιο), ενώ στο κέντρο δεν εμφανίζουν καμία μετάλλαξη και το δέρμα δείχνει απόλυτα υγιές.

Όμως δεν είναι μόνο τα δερματόφυτα που ευθύνονται για την πάθηση της μυκητίασης των νυχιών (αν και αποτελούν το 90 % περίπου των συνολικών περιπτώσεων).

Άλλες μορφές μυκήτων που μπορεί να συναντήσεις είναι και τα μη δερματόφυτα, αλλά και οι μύκητες Candida albicans (μυκητίαση γνωστή και ως καντιντίαση που προσβάλει κυρίως το μεγάλο δάχτυλο των ποδιών).

Σε όλες τις περιπτώσεις, η μυκητίαση, είναι εξαιρετικά μεταδοτική πάθηση και απαιτείται αυστηρή καθαριότητα, φροντίδα & υγιεινή για τη μη μετάδοσή της σε άλλον άνθρωπο ή τη μη εξάπλωσή της σε διπλανές περιοχές του δέρματος.

Στις παραλίες, στην πισίνα, στο ντους … σε μέρη δηλαδή που κυκλοφορείς με γυμνό το πέλμα, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ μεγάλος. Επίσης η χρήση κοινών ειδών που έρχονται σε άμεση επαφή με τη μολυσμένη περιοχή (πετσέτες, κάλτσες, παπούτσια, σεντόνια, νυχοκόπτες, ψαλίδια νυχιών, λίμες) μπορεί να οδηγήσει σε μετάδοση της λοίμωξης και σε άλλα άτομα.

Η δερματολογική αυτή λοίμωξη που προσβάλει (εκτός από το δέρμα) και τα νύχια μπορεί να πραγματικά να κάνει την καθημερινότητά σου … ανυπόφορη !

διαβάστε περισσότερα στο www.health-fitness.gr