Με 250 μαθητές λιγότερους από πέρυσι ξεκινά την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου η νέα σχολική χρονιά για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό Κοζάνης, όπου το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει για 2.184 νήπια σε 98 νηπιαγωγεία και 8.468 μαθητές και μαθήτριες σε 80 δημοτικά σχολεία.
Η μείωση του μαθητικού δυναμικού σχετίζεται σαφώς με την κρίση, καθώς αρκετές οικογένειες μεταναστεύουν, ενώ οικονομικοί μετανάστες άλλων χωρών αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την περιοχή και τη χώρα. Βασικό ρόλο παίζει επίσης το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και η δραστική μείωση των γεννήσεων. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε λίγα χρόνια θα έχουμε σχολεία, αλλά δεν θα έχουμε παιδιά», επισήμανε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιάννης Γκαμπούρας.
«Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και τα όποια ζητήματα υπάρχουν είναι διαχειρίσιμα και τα αντιμετωπίζουμε», τόνισε ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας. Ειδικά για το εκπαιδευτικό προσωπικό, σημείωσε ότι «υπάρχουν ελάχιστα κενά, κυρίως στην Ειδική Αγωγή, όπου χρειαζόμαστε 35 εκπαιδευτικούς. Στη Γενική Αγωγή ουσιαστικά δεν υπάρχουν κενά. Σε κάθε περίπτωση τα κενά θα καλυφθούν άμεσα. Αύριο (σ.σ. σήμερα) περιμένουμε να δοθεί το 70% του απαιτούμενου εκπαιδευτικού προσωπικού από το υπουργείο και σε 15 ημέρες θα καλυφθεί και το υπόλοιπο 30%». Είπε ακόμη ότι «τα βιβλία βρίσκονται από τον Ιούνιο στα σχολεία και θα διανεμηθούν στους μαθητές. Την ημέρα του αγιασμού θα δοθεί συμβολικά ένα βιβλίο και την επόμενη ημέρα θα μοιραστούν όλα τα βιβλία».
Για 85 μαθητές και μαθήτριες το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει σε καινούργιο σχολείο. Από φέτος αρχίζει τη λειτουργία του το Βιοκλιματικό Δημοτικό Σχολείο στη ΖΕΠ Κοζάνης, το οποίο φιλοξενεί παιδιά από την ΖΕΠ, το Πρωτοχώρι και τον Άργιλο. Στο ίδιο σχολικό συγκρότημα λειτουργεί από πέρυσι το Νηπιαγωγείο, το οποίο ξεκίνησε με 7 νήπια και φέτος έχει 44.
Παράλληλα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, γίνεται ένα βήμα για την ανέγερση ενός νέου δημοτικού σχολείου στην Πτολεμαΐδα. Πρόκειται για το 10ο δημοτικό σχολείο, το οποίο συστεγάζεται με το 4ο δημοτικό, αλλά ο προγραμματισμός προβλέπει να αποκτήσει δική του στέγη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διαχειριστική Αρχή έχει βγάλει την «πρόσκληση ενδιαφέροντος» για το έργο, το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου τρία χρόνια. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η Πτολεμαΐδα κατέχει το αρνητικό ρεκόρ της υποβαθμισμένης στέγης για τα νήπια, καθώς είναι η πόλη που έχει ακόμη 7 νοικιασμένα νηπιαγωγεία, τα οποία κατά βάση είναι ακατάλληλα κτήρια.
Στον υπόλοιπο νομό δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα σχολικής στέγης, καθώς στην περιοχή υπάρχει μία υποδομή σε καλή κατάσταση, αλλά δυστυχώς, όπως προαναφέρθηκε ο μαθητικός πληθυσμός μειώνεται συνεχώς.
Στο μεταξύ, οι νέοι διευθυντές που αναλαμβάνουν από φέτος καθήκοντα, βρίσκονται στα σχολεία τους μαζί με το εκπαιδευτικό προσωπικό. Οι δάσκαλοι έχουν πάρει τις τάξεις τους και όλα είναι έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά. Τέλος, σήμερα Τρίτη και την Πέμπτη, σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα γίνονται συναντήσεις των Σχολικών Συμβούλων και του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τους διευθυντές των σχολείων.