Τη συμπαράταξή τους για τη διεκδίκηση της άμεσης αποκατάστασης και επαναλειτουργίας της 3ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, που υπέστη σοβαρή ζημία από την φωτιά που εκδηλώθηκε στο εργοστάσιο στις 9 Νοεμβρίου 2014, εξέφρασαν σύσσωμες οι αρχές, η εκκλησία, συνδικάτα και οι φορείς της Εορδαίας που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο δημαρχείο Πτολεμαΐδας, με πρωτοβουλία του δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη.
Στη σύσκεψη αυτή μάλιστα λέχθηκε από επίσημα χείλη ότι δεν έχει υποβληθεί ακόμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα της κυβέρνησης για παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας που ήταν προγραμματισμένο να αποσυρθεί στο τέλος του 2015, κάτι που όμως όπως λέχθηκε μέλλει να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες.
Αποφασίσθηκε μάλιστα να υπάρξει το επόμενο διάστημα και νέα συνάντηση εκπροσώπων της περιοχής με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, καθώς και με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη για να τεθεί εκ νέου η κρισιμότητα της επαναλειτουργίας της μονάδας για το Δήμο Εορδαίας και την τοπική κοινωνία.
Η διεκδίκηση επαναλειτουργίας της 3ης μονάδας είναι αδιαπραγμάτευτη, τόνισε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Εορδαίας, επισημαίνοντας ότι η παράταση λειτουργίας της μέχρι το 2023 έχει μεγάλη σημασία για την περιοχή μας και αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκύπτουν από την παύση λειτουργίας της μονάδας μετά την φωτιά της 9ης Νοεμβρίου. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η επαναλειτουργία της μονάδας είναι επιβεβλημένη διότι το κλείσιμό της συνεπάγεται μετρήσιμες επιπτώσεις στη λειτουργία της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, αφού η θερμική ενέργεια που παίρνει από τον ΑΗΣ Καρδιάς δεν επαρκεί να ζεστάνει την πόλη σε περιόδους παρατεταμένου ψύχους. Το κλείσιμο της μονάδας, πρόσθεσε, συνεπάγεται απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην απώλεια εσόδων του δήμου από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης (το ειδικό ανταποδοτικό τέλος της ΔΕΗ προς τις λιγνιτικές περιοχές), καθώς ένα από τα κριτήρια διάθεσής του είναι η παραγόμενη ενέργεια σε κάθε δήμο. «Στο δήμο Εορδαίας μετά το κλείσιμο του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας η παρεχόμενη ενέργεια είναι μηδέν», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει ως αποτέλεσμα να αδικείται κατάφωρα η περιοχή της Εορδαίας η οποία έδωσε τα πάντα εδώ και 60 χρόνια για την ανάπτυξη της ΔΕΗ και της χώρας.
Θίγοντας τέλος ο κ. Ζαμανίδης το κρίσιμο ζήτημα του κόστους για την αποκατάσταση της μονάδας ανέφερε ότι εκτιμάται σε 1,5-2 εκατομ. ευρώ, ποσό το οποίο χαρακτήρισε μικρό για τα δεδομένα της ΔΕΗ και της οφειλής της προς την τοπική κοινωνία.
Την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της μονάδας τόνισαν στις τοποθετήσεις τους ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Μανάδης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας Γιώργος Ηλιόπουλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας- Εορδαίας Τάσος Τσιλφίδης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ) Γιώργος Κάλφας, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων της ΔΕΗ «Σπάρτακος», «Ένωση» και ΕΤΕ-ΔΕΗ, του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ και του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ Εορδαίας, του ΣΕΕΕΝ. ο πρόεδρος της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Εορδαίας, η πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας και εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Εορδαίας, εργαζόμενοι του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Υπέρ της επαναλειτουργίας της μονάδας τάχθηκαν και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που πήραν το λόγο.
Δήλωσαν σύσσωμοι ότι συμπαρατάσσονται στο πλευρό του δήμου και της επιτροπής αγώνα για τη διεκδίκηση επαναλειτουργίας της 3ης μονάδας.
Αίσθηση αλλά και κάποια ένταση προξένησε η τοποθέτηση του προέδρου και του γενικού γραμματέα του σωματείου «Σπάρτακος» Μόσχου Μόσχου και Αθανάσιου Μάστορα αντίστοιχα, οι οποίοι επισήμαναν ότι δεν είναι εύκολο να δοθεί παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ήδη λειτουργούσε με παράταση από το 2012. Ταυτόχρονα απηύθυναν έκκλησή προς το δήμο Εορδαίας, την περιφερειακή αρχή και προς όλους τους παραγωγικούς και λοιπούς τοπικούς φορείς να προτάξουν το ζήτημα της κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας της “Πτολεμαΐδας 5”, καθώς, όπως τόνισαν, η επένδυση αυτή θα καθορίσει το μέλλον της ίδιας της επιχείρησης και κυρίως το μέλλον περιοχής μας.