Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Οικονομία > Μεσοπρόθεσμο: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες

Μεσοπρόθεσμο: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό προβέπει το νέο νομοσχέδιο, για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων – Άρση τραπεζικού απορρήτου, επέκταση προστασίας του οφειλέτη και διευκολύνσεις σε όσους βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία.

Το νέο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό περιλαμβάνει απλοποίηση των διαδικασιών για ένταξη σε αυτόν, την άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους αιτούνται υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη – Σταθάκη καθώς και διευκολύνσεις για όσους οφειλέτες βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία. Επίσης, προβλέπει έκπτωση του οφειλέτη που δεν μπορεί να καταβάλει έως και τρεις δόσεις, ενώ οι τράπεζες θα υποχρεούνται να παραδίδουν στοιχεία των οφειλετών εντός 30 ημερών και χωρίς επιπλέον χρέωση του οφειλέτη.

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό εντάσσονται και ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 31-12-2017, ενώ θα μπορούν να ενταχθούν και οι οφειλές ομόρρυθμων και ετερόρυθμων εταίρων. Ακόμη, επεκτείνεται η προστασία του οφειλέτη από 70 ημέρες σε 90, ενώ θα αίρεται το τραπεζικό και φορολογικό απόρρηο με το που πραγματοποιείται η αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία.

Όσον αφορά τον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη, οι οφειλέτες θα μπορούν να δίνουνεξουσιοδότηση στις τράπεζες να παραδίδουν ή να δέχονται στοιχεία που αφορούν την κίνηση του λογαριασμού τους για τα τελευταία 5 έτη. Στην κρίση της τράπεζας θα είναι αν θα χορηγηθεί δικαστική προστασία έναντι του οφειλέτη, σε περίπτωση που αυτός έχει καταβάλει άλλη αίτηση στο παρελθόν. Με την καθυστέρηση πάνω από τριών δόσεων, οι οποίες μπορεί να είναι είτε συνεχόμενες είτε όχι, η τράπεζα θα αποστέλει εξώδικο στον οφειλέτη. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η προστασία του οφειλέτη θα αίρεται και δεν θα είναι πια προστατευμένος από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ….

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team