Αρχική > Πολιτισμός > Μεγάλη επιτυχία για τον Ποντιακό Ελληνισμό και τους Μωμόγερους!

Μεγάλη επιτυχία για τον Ποντιακό Ελληνισμό και τους Μωμόγερους!

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Το δρώμενο των Μωμόγερων έχει εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας!Υποψήφιο και για το Διεθνές ευρετήριο της Unesco;
Ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες ενός και πλέον έτους και με τη συνεργασία των κοινοτήτων στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα, όπου επιβιώνει το δρώμενο των Μωμόγερων, πέρασε στο Εθνικό Ευρετήριο της Ελλάδας ως στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Ελλήνων. Σύμφωνα με πληροφορίες του e-Pontos.gr, εκατοντάδες ήταν τα στοιχεία που ήταν υποψήφια προς εγγραφή στον κατάλογο.
Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει αναρτηθεί αναλυτικά το «Δελτίο των Μωμόγερων», στη σύνταξη του οποίου βοήθησε η υποψήφια Διδάκτωρ Λαογραφίας, Μυροφόρα Ευσταθιάδου. Αναφέρονται, επίσης ενδεικτικά ονόματα αρχηγών, χορευτών, θεατρικών ρόλων, μουσικών αλλά και ερευνητών του δρωμένου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του e-Pontos.gr, οι Μωμόγεροι θα είναι και το δρώμενο το οποίο θα προτείνει η Ελλάδα προς εγγραφή στο Διεθνές Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO για το 2016!!!
Ας παραδειγματιστούμε όλοι από αυτή τη συνεργασία μεταξύ ερευνητών, συλλόγων αλλά και απλών φορέων της Παράδοσης, προς το καλό της προβολής της Ιστορίας μας, του Πολιτισμού, αλλά και των φλεγόντων ζητημάτων που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό γενικότερα.
Εμείς ευχόμαστε η δυναμική του δρωμένου να διαφανεί και στην UNESCO και οι Μωμόγεροι να κατακτήσουν και την παγκόσμια αναγνώριση που τους αξίζει, ως ένα αρχέγονο ευετηριακό έθιμο, και να εγγραφεί και στο Διεθνή κατάλογο!!!
Πηγή:  e-Pontos.gr

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Δήμος Εορδαίας: Σύμβαση 300.000 ευρώ για την επισκευών φθορών στο οδικό δίκτυο της περιοχής

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Σύμβαση για την εκτέλεση του έργου : «Επισκευή φθορών ασφαλτικού οδοστρώματος οδικού δικτύου Δήμου Εορδαίας έτους 2020», προϋπολογισμού ...