Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Μεγάλη η δυσφορία των κατοίκων της Ποντοκώμης για το προτεινόμενο ποσό απαλλοτρίωσης

Μεγάλη η δυσφορία των κατοίκων της Ποντοκώμης για το προτεινόμενο ποσό απαλλοτρίωσης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


100.000 €/100 Τ.Μ. ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΔΕΗ ΩΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

 

Η εκδίκαση της υπόθεσης για τον καθορισμό της προσωρινή τιμή μονάδας αποζημίωσης για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του προς μετεγκατάσταση οικισμού της Ποντοκώμης από τη ΔΕΗ ΑΕ, για τις ανάγκες εκμετάλλευσης του υποκείμενου λιγνιτικού κοιτάσματος, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο Κοζάνης. Και οι δύο πλευρές κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για την τιμή μονάδας αποζημίωσης με τη ΔΕΗ να προτείνει 100.000 € ανά 100 τ.μ. και με τους κατοίκους να διαφωνούν ζητώντας επιπλέον ποσά.

Η εκδίκαση έγινε παρουσία των νομικών εκπροσώπων και των δύο πλευρών αλλά και πολλών κατοίκων, ενώ όπως ενημέρωσε για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα μιλώντας στον «Π» ο  Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ποντοκώμης Ιωσήφ Μιχαηλίδης είπε πως: «το Δικαστήριο έλαβε υπόψιν του και τις δύο πλευρές με τις εισηγήσεις προτάσεις τους και θα ακολουθήσει ακόμη μία αντίστοιχη διαδικασία έως ότου -τον επόμενο χρόνο- εκδοθεί η οριστική απόφαση», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά για την πρόταση των κατοίκων και την πρόταση της Επιχείρησης ο κ. Μιχαηλίδης σχολίασε εκτός των άλλων πως «εμείς ζητάμε πιο αυξημένη τιμή μονάδας κι αυτό γιατί τα ποσά για την ανέγερση νέων κατοικιών έχουν αλλάξει καθώς απαιτούνται π.χ. 25% έξτρα χρήματα λόγω των βιοκλιματικών προδιαγραφών που οφείλουν να πληρούν οι κατοικίες», σχολίασε.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Ποντοκώμης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απογοήτευση την οποία βιώνουν όπως είπε οι κάτοικοι του χωριού αφού σύμφωνα με τον ίδιο «από το 2008 έχουμε δεσμευμένα τα χωράφια και τα σπίτια μας στη ΔΕΗ. Δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε, δεν μπορούμε να πάρουμε χρηματοδοτήσεις από τα Σχέδια Βελτίωσης, δεν μπορεί κανείς μας να επενδύσει στο σπίτι του, δεν μπορεί να βάλει ούτε μια δραχμή για το σπιτικό του….», όπως είπε.

Οι κάτοικοι της Ποντοκώμης αριθμούν τους 1.347 και τα «πληττόμενα» νοικοκυριά-κατοικίες αγγίζουν τις 664 σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Μιχαηλίδη, ενώ ως προς τα της καθημερινότητας των κατοίκων του οικισμού, ο Πρόεδρος του χωριού ήταν σαφής: «έχει σταματήσει η ζωή μας… Είμαστε »δεσμευμένοι» λόγω της απαλλοτρίωσης… Αναμένουμε την απόφαση του Δικαστηρίου για να δούμε κι εμείς τι μέλλει γενέσθαι. Έχουμε από το 2008 σ” αυτή την κατάσταση», είπε, για να καλέσει τους κατοίκους να δείχνουν «υπομονή» και να «αγωνίζονται» έως ότου εκδοθεί η οριστική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι το 2012 με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κηρύχθηκε ως αναγκαστική η απαλλοτρίωση του προς μετεγκατάσταση οικισμού Τοπικής Κοινότητας Ποντοκώμης Δημοτικής ενότητας Δημ. Υψηλάντη, Δήμου Κοζάνης, Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, έκτασης 887.230,56 τ.μ. (ΟΠΕΚ3) για τις ανάγκες εκμετάλλευσης του υποκείμενου λιγνιτικού κοιτάσματος από τη ΔΕΗ, όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στο κείμενο της απόφασης.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team