Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Αρθρογραφία > Λυπάμαι για το κατάντημα του τόπου μας – Γράφει ο Σωκράτης Βουνοτρυπίδης

Λυπάμαι για το κατάντημα του τόπου μας – Γράφει ο Σωκράτης Βουνοτρυπίδης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου η ΔΙΑΔΥΜΑ αποφασίζει για το νέο χαστούκι που θα δώσει στην Εορδαία. Την ιστορική επαρχία της Δυτικής Μακεδονίας η οποία περιβάλλεται από τις οροσειρές του Βερμίου, Ασκίου, Μουρικίου, Βόρα (Καϊμακτσαλάν) και Βέρνου (Βίτσι) και οροθετείται από τις κορυφογραμμές (υδατοκρίτη) των οροσειρών αυτών.

Ένα πανέμορφο λεκανοπέδιο, με εύφορους κάμπους, μεγάλη βλάστηση, άφθονα υπόγεια και επιφανειακά νερά και τέσσερις λίμνες, Βεγορίτιδα, Πετρών, Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη, το οποίο εκτείνεται από το Αμύνταιο, τον Αετό και την Άρνισσα προς Βορρά, έως το Δρέπανο, τα Κοίλα και τον Πολύμυλο προς Νότο.

Ένα ξεχωριστό λεκανοπέδιο με απώτατο παρελθόν 2 εκατομμυρίων χρόνων, όπως φανερώνουν οι λιγνίτες κι οι απολιθωμένοι σκελετοί ελεφάντων, ρινόκερων, μαμούθ και πολλών άλλων άγριων ζώων που υπάρχουν στο υπέδαφός του, τους οποίους χωρίς ενδοιασμούς καταστρέφει η ΔΕΗ και τα στελέχη της.

Με ιστορικό παρελθόν 8,5 χιλιάδων και νεότερων χρόνων, όπως φαίνεται από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που φέρνουν στο φως οι πρόσφατες σωστικές ανασκαφές, οι οποίες μαρτυρούν την αδιάλειπτη πολιτισμική συνέχεια του Ελληνισμού, τους οποίους επίσης κατέστρεφε επί πενήντα χρόνια η ΔΕΗ, ένα έγκλημα κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση, χωρίς τιμωρία, εις βάρος του πολιτισμού και του μέλλοντος της Πτολεμαΐδας και της Εορδαίας, εις βάρος του Ελληνικού και πανανθρώπινου πολιτισμού.

Και δεν αρκούνται μόνο σε αυτά, η ΔΕΗ και οι επίβουλοι γείτονες. Εκτός από σκουπιδότοπο, μετέτρεψαν τα εδάφη της Εορδαίας και σε χώρο ενταφιασμού αμιάντου και τοξικών αποβλήτων.

Ούτε και αυτό τους αρκεί. Την προσεχή Παρασκευή 15 Νοεμβρίου αποφασίζει η διοίκηση της ΔΙΑΔΥΜΑ, να διευρύνει τον κύκλο εργασιών της, αποδεχόμενη τα σκουπίδια και άλλων περιοχών της Ελλάδος, όπως η Κέρκυρα, για να μεγαλώσει το κέρδος των μελών της Εταιρίας.

Συζητά μάλιστα και την κατασκευή εργοστασίου καύσης υπολειμμάτων και από άλλες περιοχές, με σκοπό πάντα το κέρδος, αδιαφορώντας αν αυτό θα επιβαρύνει εξίσου και ίσως περισσότερο από την καύση του λιγνίτη, τον αέρα και τον υδροφόρο ορίζοντα, δεδομένου ότι η Εορδαία είναι μία κλειστή λεκάνη και όλος ο υδάτινος της πλούτος έχει σημείο αναφοράς τη λίμνη Βεγορίτιδα και ότι τόσο η Πτολεμαΐδα, όσο και άλλες πόλεις υδρεύονται από γεωτρήσεις.

Λυπάμαι που οι τοπικοί άρχοντες σιωπούν. Μα πιο πολύ λυπάμαι που η τοπική κοινωνία  της Πτολεμαΐδας  και της Εορδαίας, χιλιάδες επιστήμονες, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, καθηγητές, δάσκαλοι, έμποροι, τεχνίτες, εργάτες, αγρότες, φοιτητές, μαθητές και Πολιτιστικοί Σύλλογοι, παρακολουθούν απαθείς τα χαστούκια που δέχεται ο τόπος μας, από τη διοίκηση της ΔΙΑΔΥΜΑ και από άλλους, που δεν ξεσηκώνονται για να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και απαξίωση του τόπου μας.

Ο κάθε νομός ας φροντίσει ξεχωριστά τα σκουπίδια του και όσοι επιθυμούν τόσο εξειδικευμένες δραστηριότητες να τις κάνουν στον τόπο τους.

Η Εορδαία δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση.

Πτολεμαΐδα, 13-11-2019

Σωκράτης Βουνοτρυπίδης

 Ιατρός

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team