Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Οικονομία > Κτηματολόγιο : Τέλος οι παρατάσεις

Κτηματολόγιο : Τέλος οι παρατάσεις

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Λήγει η προθεσμία για το κτηματολόγιο σε 18 νομούς από τα μέσα έως τα τέλη Οκτωβρίου – Τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν από τον επόμενο χρόνο.

Σε 18 νομούς σε όλη τη χώρα η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης στο Κτηματολόγιο λήγει μέσα στον Οκτώβριο. Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να δοθούν νέες παρατάσεις, αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες πρέπει να τρέξουν για να δηλώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία αλλά και να βάλουν το χέρι στην τσέπη αφού από την αρχή του επόμενου έτους έχει προγραμματιστεί η ενεργοποίηση των προστίμων.

Ειδικότερα, στις 14 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για τη Χαλκιδική και στις 31 Οκτωβρίου για Δράμα, Ξάνθη, Καβάλα, Ροδόπη, Γρεβενά, Ιωάννινα, Βοιωτία, Φωκίδα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αρκαδία, Λασίθι, Ηράκλειο (στο μισό), Δυτική Αττική και Μαγνησία. Οπως τονίζεται, η ενεργοποίηση των προστίμων αναμένεται από τις αρχές του επόμενου έτους. Αρχικά, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα αλλάξουν τα ύψη των προστίμων, τα οποία θα επιβάλλονται κλιμακωτά, ανάλογα με τον χρόνο που καθυστερεί ο κάθε ιδιοκτήτης να δηλώσει την περιουσία του στο Κτηματολόγιο.

Τα οφέλη

Από το Κτηματολόγιο ξεκαθαρίζουν πως «καμία άλλη παράταση στις προθεσμίες δηλώσεων δεν πρόκειται να δοθεί». Οπως επισημαίνουν, οι ιδιοκτήτες καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων.

«Καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους» αναφέρουν. «Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής αξιοποίησης των προστίμων».

Οπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, έγκαιρη δήλωση της ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο σημαίνει: οριστική, χωρίς αμφισβητήσεις, καταγραφή και κατοχύρωση της ιδιοκτησίας των πολιτών. Ταχύτερες διαδικασίες μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας.

Σημαίνει ακόμη αναβάθμιση της αγοράς ακινήτων και αύξηση της αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας, με συνέπεια την προσέλευση επενδύσεων. Πλήρη διασφάλιση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και ορθολογική οριοθέτηση και ανάπτυξη της χώρας και διευκόλυνση των επενδύσεων.

Οι διευκολύνσεις

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων γλιτώνοντας από την πολύωρη αναμονή στις ουρές, το Κτηματολόγιο εφαρμόζει τη διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης» για να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσής τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού.

Επιπλέον, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες από τους αναδόχους στα Γραφεία Κτηματογράφησης, από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους, σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, έγγραφα εντοπισμού κ.ά. Εναλλακτικά, αντί για την επίσκεψη των πολιτών στα Γραφεία Κτηματογράφησης, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων μέσα από την ιστοσελίδα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης δωρεάν υπηρεσίας για τον εντοπισμό και την οριοθέτηση ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω κινητού τηλεφώνου, καθώς και πληρωμής του πάγιου τέλους με δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κτηματολόγιο είτε καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο (210-6505.600) είτε στον τετραψήφιο αριθμό 1015, ενώ μπορούν να επισκεφθούν και την ιστοσελίδα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimatologio.gr.

Η ολοκλήρωση

Τον περασμένο μήνα ολοκληρώθηκε η υποβολή δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Αρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Κορινθίας και Λάρισας, καθώς και στα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος).

Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, το ποσοστό δηλώσεων ξεπερνά τον τεχνικό και συμβατικό στόχο του 55% που εξαρχής είχε τεθεί με τους αναδόχους, με την τελευταία ενσωμάτωση στοιχείων να δείχνει πως το συνολικό ποσοστό φθάνει στο 57% και αναμένεται να ξεπεράσει στις επόμενες ημέρες το 63% λόγω της ενσωμάτωσης των δηλώσεων «εμπρόθεσμης προσέλευσης».

Ειδικότερα, στην Κάλυμνο, την Κάρπαθο, την Κω και τη Ρόδο τα στοιχεία δείχνουν πως το συνολικό ποσοστό δηλώσεων φθάνει στο 75% και θα προσεγγίσει τις επόμενες ημέρες ακόμη και το 85% – και εδώ – εξαιτίας της ενσωμάτωσης των δηλώσεων «εμπρόθεσμης προσέλευσης».

Οπως έγινε γνωστό, η διαδικασία κτηματογράφησης στις προαναφερόμενες περιοχές συνεχίζεται για περίοδο δύο ακόμη εβδομάδων για όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν προσέλθει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στα κατά τόπους κτηματογραφικά γραφεία, χωρίς την ενεργοποίηση, μέχρι σήμερα, των προβλεπόμενων προστίμων για όσους προσέλθουν εγκαίρως.

Πηγή: in.gr

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team