Αρχική > Slider > Κοσμοσυρροή στην παρουσίαση του βιβλίου «Η πένα της ψυχής μου» της Τούλας Καλογήρου

Κοσμοσυρροή στην παρουσίαση του βιβλίου «Η πένα της ψυχής μου» της Τούλας Καλογήρου

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

exolyllo vivlioy pena psixis kalogiroy toulas

Θερμής υποδοχής έτυχε το πρώτο βιβλίο της Φιλολόγου Συρματένιας (Τούλας) Καλογήρου, με τίτλο «Η πένα της ψυχής μου», που παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας στην Πτολεμαΐδα, η οποία κατακλύστηκε από βιβλιόφιλους και τους φίλους της συγγραφέως που έσπευσαν να της ευχηθούν να είναι το βιβλίο της “καλοτάξιδο”.

prΠρόκειται για μια συλλογή άρθρων της κ. Καλογήρου που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπο της Πτολεμαΐδας και θίγουν κοινωνικοπολιτικά προβλήματα της πόλης αλλά και ταξιδιωτικές της εντυπώσεις που μοιράστηκε με τους αναγνώστες.

theodorou eleni

Σκιαγραφώντας το προφίλ της συγγραφέως η Φιλόλογος Ελένη Θεοδώρου- Σολιδάκη, επισήμανε ότι πρόκειται για μια από τις πιο συμπαθείς παρουσίες στην πόλη της Πτολεμαΐδας και αναφέρθηκε στην αισιοδοξία που την διακατέχει, στην κατάρτισή της ως φιλολόγου, τονίζοντας ότι ως πολυσχιδής προσωπικότητα που είναι καταπιάνεται με πολλά και γράφει στον τοπικό Τύπο. «Μέσα από τα άρθρα της σχολιάζει την πολιτική κατάσταση, θίγει προβλήματα της καθημερινότητας, κριτικάρει βιβλία, ασχολείται με την παράδοση, μιλά για τις ανθρώπινες σχέσεις.» Χαρακτήρισε τα κείμενά της καλογραμμένα, με παραστατικές περιγραφές και με χαρακτήρα άλλοτε λυρικό και ρομαντικό άλλοτε σοβαρό και ρεαλιστικό. «Ο λόγος της είναι απλός, φυσικός, ζωντανός και άμεσος. Η πλοκή της έχει συνοχή και η γλώσσα της χαρακτηρίζεται από σαφήνεια και κυριολεξία», είπε και δήλωσε ότι το βιβλίο της διαβάζεται απνευστί, «γιατί πρόκειται για άνοιγμα καρδιάς και όλα όσα γράφει σου γλυκαίνουν την ψυχή και το μυαλό».

eleftheridaiis nikos

Για το βιβλίο της αγαπημένης του καθηγήτριας από τα γυμνασιακά του χρόνιας μίλησε και ο Ιατρός, Γαστρεντερολόγος Νίκος Ελευθεριάδης, λέγοντας πως πρόκειται «για μια πραγματική παιδαγωγό, πολυγραφότατη, ακούραστη, ζωντανή, άμεση, εκφραστική, ειλικρινή, αυστηρή αλλά ποτέ προσβλητική, με πολύ συναίσθημα, μοντέρνα και καυστική συνάμα όπου απαιτείται, μαχήτρια στη ζωή και στα κοινά και συνεχώς στην πρώτη γραμμή.» Ο λόγος της συγγραφέως, πρόσθεσε, είναι απλός και κατανοητός. Ευθύς, καθαρός, άμεσος, πηγαίος, γεμάτος ζωντάνια, γνησιότητα, φαντασία, μεστός νοημάτων, χωρίς υπεκφυγές και πλατειασμούς, κατευθείαν στο κέντρο των προβλημάτων ή θεμάτων που θέλει να θέσει. Η γλώσσα πλούσια, δίνει εικόνες σε ιδέες, ικανή να εκθέσει εν συντομία το πιο πολύπλοκο θέμα. Η άποψή της είναι ξεκάθαρη, κατανοητή και στοιχειοθετημένη με εξαιρετική ρητορική και παιδαγωγικά στοιχεία υψηλής αισθητικής. Οι πρωτοβουλίες της πολυποίκιλες, τα θέματα που την εμπνέουν πολύπλευρα, καθημερινά αλλά και διαχρονικά.»

Επισήμανε ακόμη ότι η κ. Καλογήρου είναι συνεχώς παρούσα στα δρώμενα της πόλης, αγαπάει τον τόπο και αναδεικνύεται παιδαγωγός όχι μόνο των μαθητών της, αλλά και των κρατούντων, Δημάρχων, Βουλευτών ακόμα και Υπουργών. «Η φωνή του λαού δια στόματός της δίνει μαθήματα πολιτισμού, ανοίγει δρόμους και φωτίζει λύσεις αντικειμενικές και ωφέλιμες για όλους. Είναι η φωνή όλων των πολιτών και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δίκαιο των λόγων της και τη σημαντικότητά τους. Γιατί τολμάει να μιλήσει ανοιχτά για θέματα κοινωνικού, τοπικού και γενικού ενδιαφέροντος που οι περισσότεροι διστάζουν». Ευχήθηκε τέλος το βιβλίο της αγαπημένης του καθηγήτριας να εμπνεύσει νέους μιμητές.

aspragathou katerina

«Το βιβλίο της Τούλας Καλογήρου μάς ανοίγει ένα ακόμη παράθυρο προβληματισμού, μια που η συγγραφέας μέσα από την πένα της μας καταθέτει αναφορές, προβληματισμούς της, καθημερινές καταστάσεις όπως τις έχει βιώσει η ίδια», ανέφερε στη δική της παρουσίαση η εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Συλλόγου Α/θμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας, Κατερίνα Ασπράγκαθου. Σημείωσε πως με τον περιγραφικό και κατανοητό της λόγο δημιουργεί στον αναγνώστη τη νοσταλγία στην παράδοση αλλά και τη συμμετοχή στα δρώμενα, την προσωπική αναζήτηση, την  ανάγκη να εκφραστεί για καθημερινά προβλήματά  αλλά και να ταξιδέψει σε όλα τα μέρη που περιγράφει τόσο παραστατικά η συγγραφέας. Οι επιστολές και οι κριτικές των βιβλίων δείχνουν την ευαισθησία της και την ειλικρίνειά της να ρωτά, να απαιτεί απαντήσεις για την καθημερινότητα των πολιτών.»  Επισήμανε δε ότι τα κείμενά της «είναι το παράδειγμα ενός ενεργού πολίτη που δεν εφησυχάζει στην καθημερινότητά του αλλά διοχετεύει και ζητά από όλους τους πολίτες να ενεργοποιηθούν» και πως τα άρθρα της Τ. Καλογήρου «είναι πυξίδα για την καθημερινότητά των αναγνωστών για αναστοχασμό που βρίσκονται και που θέλουν να πάνε.»

vairami georgia

«Ξεχωριστό και πολυσύνθετο, ιδιαίτερα ως προς το περιεχόμενο» χαρακτήρισε το  βιβλίο της κ. Καλογήρου η Φιλόλογος Γεωργία Σαρβάνη- Βαϊράμη, γιατί καταπιάνεται με μεγάλη ποικιλία θεμάτων και διεκπεραιώνει με ξεχωριστή ικανότητα τους στόχους του καθενός. «Μέσα από το έργο της η συγγραφέας μας ταξιδεύει με την πένα της σε πολλές γνώριμες και άγνωστες γειτονιές του κόσμου, ελληνικές και ευρωπαϊκές και οι αναγνώστες συμπορεύονται μαζί της γνωρίζοντας τους λαούς, την ψυχοσύνθεση, την ιστορία και τις παραδόσεις τους. Αγαπημένες μνήμες, κοιταγμένες μέσα από τον φακό της δικής της εμπειρίας συνθέτουν το έργο της», είπε και συμπλήρωσε: «Ό,τι αποτελεί την πρωτοτυπία, αλλά και την έλξη αυτού του βιβλίου είναι ότι στον ευρύτατο πίνακα που στήνει μπροστά μας εκείνο που κυριαρχεί είναι οι καθημερινοί άνθρωποι με τα προβλήματά τους, τις  καθημερινές έγνοιες, τις μικροχαρές και τα καμώματά τους.» Η στενή αυτή σύνδεση με την πραγματικότητα δίνει αυθεντικότητα στην αφήγηση. Κάθε κείμενό της και μια ξεχωριστή εμπειρία, ένα ταξίδι στο χώρο και στον χρόνο. Και δεν μένει εκεί. Στηλιτεύει, καυτηριάζει πρόσωπα και καταστάσεις. Τολμά να στείλει επιστολές σε επισήμους φορείς για να παρακαλέσει, να προτείνει, και πολλές φορές να καταγγείλει με σκοπό να διορθώσει τα “κακώς κείμενα”.»

Η κ. Βαϊράμη προέτρεψε τον κόσμο και κυρίως τους νέους να διαβάσουνε μια συγγραφέα «που κρατά ψηλά τη σημαία της ελπίδας και της αισιοδοξίας την πιο αντιπροσωπευτική σημαία της νιότης.»

kalogirou toula

Τον κόσμο που παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου της ευχαρίστησε η Τούλα Καλογήρου, επισημαίνοντας ότι η αρθρογραφία της στον τοπικό τύπο οφείλεται στη στήριξη και ενθάρρυνση φίλων και αναγνωστών της. Απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ιδρυτή και τον σημερινό εκδότη των εφημερίδων “Εορδαϊκός Παλμός” και «Πτολεμαίος» κ.κ. Κοσμά Πουγαρίδη και Αντώνη Κ. Πουγαρίδη, καθώς, όπως τόνισε, την πλειοψηφία των άρθρων της δημοσίευσε στις εφημερίδες τους, ενώ αρκετά φιλοξενήθηκαν και στην ηλεκτρονική σελίδα e-pteolemos.gr, μέσω της οποίας τα διάβαζε και ο γιος της Γιάννης που ζει στην Ισπανία. Ευχαρίστησε επίσης το προσωπικό των δύο εφημερίδων για την άψογη συνεργασία που είχε μαζί τους, καθώς και την κ. Όλγα Ταμπακάκου που επιφορτίστηκε με τις διορθώσεις του βιβλίου της.

Εμπνευστής της συλλογής των άρθρων της σε βιβλίο, όπως δήλωσε, είναι ο γιος της Γιάννης, ο οποίος μάλιστα ήταν αυτός που επέλεξε και τον τίτλο του βιβλίου και στον οποίο είναι αφιερωμένο το βιβλίο της.

Ανέφερε τέλος ότι τα περισσότερα θέματά της έχουν γραφτεί με πολύ αγάπη για το συνάνθρωπο και αυτή η αγάπη την οδήγησε σε διεκδικήσεις, στη σύνταξη και αποστολή επιστολών προς δημάρχους, υπουργούς ακόμα και προς τον πρωθυπουργό, οι οποίοι τής απαντούσαν ακόμα κι όταν δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τα αιτήματά της.

Τα συγχαρητήριά τους στην Τούλα Καλογήρου για το πνευματικό της πόνημα και γενικότερα για τη μαχητική πένα της εξέφρασαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Εορδαίας π. Αυγουστίνος Αυξωνίδης και ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

vakirtzi evaggeliaΈνα μικρό βιογραφικό της συγγραφέως, που συνέταξε ο δικηγόρος Στέφανος Τσίκας, παρουσίασε η συντονίστρια της εκδήλωσης, Ευαγγελία Βακιρτζή- Τσιότσου, ευχόμενη και η ίδια να είναι καλοτάξιδο το πρώτο συγγραφικό της πόνημα, ενώ μουσικό φινάλε στην εκδήλωση επιφύλασσαν δύο μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας.

 

34

5

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη