Ένας όμορφος χώρος έχει δημιουργηθεί στην Πτολεμαΐδα, στον οποίο ηλικιωμένοι έχουν την ευκαιρία να βρεθούν με άτομα της ηλικίας τους, να αναπτύξουν σχέσεις και να γεμίσουν τον χρόνο τους ευχάριστα, συμμετέχοντας σε διάφορες δράσεις που έχουν σκοπό την βελτίωση της ψυχολογίας τους, αλλά και της ποιότητας της ζωής τους.
Πρόκειται για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) στην οδό Γαλιάνης 2, όπου καθημερινά βρίσκονται μία νοσοκόμα, δύο Επιμελήτριες Πρόνοιας και μία οικιακή βοηθός αποτελώντας το σταθερό προσωπικό, από τις 07:30 το πρωί έως τις 15:30 το μεσημέρι, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους.
Εκτός όμως από το σταθερό προσωπικό, πραγματοποιούνται και συνεργασίες με άλλες ειδικότητες με σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού των ηλικιωμένων.
Μία από τις πιο σημαντικές συνεργασίες είναι αυτή με τον γυμναστή κ. Δημήτριο Αμανατίδη, ο οποίος βρίσκεται δύο φορές την εβδομάδα στον χώρο του ΚΗΦΗ με σκοπό μέσω της εκγύμνασης να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των μελών του.
Στα θετικά της εκγύμνασης των ατόμων της τρίτης ηλικίας συγκαταλέγεται η βελτίωση του μυοσκελετικού συστήματος με την αύξηση της μυϊκής μάζας, η ευκινησία των αρθρώσεων και η αντοχή των οστών. Επίσης, οι μετέχοντες στο πρόγραμμα εκγύμνασης εμφανίζουν βελτιωμένη ψυχική διάθεση και λιγότερο άγχος, ενώ απομακρύνεται ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης και αναζωογονούνται συναισθηματικά.
Από τα σημαντικότερα οφέλη της άσκησης είναι, επίσης, η ενδυνάμωση και η δυνατότητα να αναπτύξουν την αίσθηση του σώματός τους, βοηθώντας τους με αυτό τον τρόπο να έχουν καλύτερη ισορροπία και να λιγοστέψουν οι περιπτώσεις πτώσεων, κατά συνέπεια και ο περιορισμός του κινδύνου τραυματισμού τους. Επιπρόσθετα, η άσκηση μπορεί να ανακουφίσει ή και να προλάβει πόνους στις αρθρώσεις, αλλά και να βελτιώσει το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα.
Αξιοσημείωτο πρόγραμμα που υλοποιείται είναι και αυτό για τη διασύνδεση του Ειδικού Κέντρου Ημέρας για πάσχοντες από Αλτσχάιμερ Κοζάνης, της Ψυχογηριατρικής Εταιρίας «Νέστωρ» και του ΚΗΦΗ Πτολεμαΐδας.
Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχει ένας νευρολόγος, η ψυχολόγος κα. Ζησάκου Αναστασία και η κοινωνική λειτουργός κα. Δησέρη Ελένη, ενώ στόχος του προγράμματος είναι η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση της άνοιας, αλλά και η εκπαίδευση – εξειδίκευση του προσωπικού του ΚΗΦΗ σε θέματα που αφορούν τη νόσο.
Οι δράσεις που υλοποιούνται χωρίζονται στις ατομικές και στις ομαδικές. Οι ομαδικές δραστηριότητες στοχεύουν στην εξάσκηση των νοητικών λειτουργιών – προσοχή, μνήμη, σκέψη κ.α. – και πετυχαίνουν την δημιουργική απασχόληση των μελών και την κοινωνικοποίησή τους. Η συνεργασία με το ΚΗΦΗ Πτολεμαΐδας ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2020 και οι επισκέψεις πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση.
Η ανάγκη για έκφραση, δημιουργική απασχόληση και αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων των μελών του ΚΗΦΗ, οδήγησαν στη δημιουργία της Ομάδας Γυναικών. Υπό την καθοδήγηση της Κοινωνικής Λειτουργού – Εμψυχώτριας , κυρίας Γλυκερίας Παπαδοπούλου, τα μέλη παρακινούνται μέσα από τη βιωματική μάθηση και την χρήση μεθόδων δραματοθεραπείας να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και όσα τους προβληματίζουν, με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται κάθε Δευτέρα από τις 11:00 έως και 13:00, βοηθώντας τα μέλη πέρα από τον δημιουργικό χρόνο, να αναπτύξουν δεσμούς μεταξύ τους και να καλύψουν τις ανάγκες τους για συντροφικότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν συνεργασίες με δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας, ενώ ο πατέρας Ιωάννης Εσπερίδης πραγματοποιεί κάθε μήνα επίσκεψη στο ΚΗΦΗ.
Επιπρόσθετα, πραγματοποιούνται δράσεις με την Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πτολεμαΐδας και τη συνεισφορά της κυρίας Σοφίας Καλμανίδου.
Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων λειτούργησε για πρώτη φορά το 2003, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με φορέα υλοποίησης την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Εορδαίας, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.