Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Κασαπίδης: «Τα μισά ΤΟΕΒ και παραπάνω δεν έχουν άδεια χρήσης νερού σε όλη την περιφέρεια και είναι χρεωμένα»

Κασαπίδης: «Τα μισά ΤΟΕΒ και παραπάνω δεν έχουν άδεια χρήσης νερού σε όλη την περιφέρεια και είναι χρεωμένα»

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


-Τι συζητήθηκε εκ νέου για την απολιγνιτοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που βρίσκεται η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επανέλαβε ο περιφερειάρχης στο περιφερειακό συμβούλιο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Γεωργίας Ζεμπλιάδου για τις εξελίξεις στα ενεργειακά, το νέο ΕΣΕΚ που τέθηκε σε διαβούλευση και πότε θα κλειστεί η σχετική συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Η περιοχή πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση άμεσης ανάγκης και να κλειστεί άμεσα συνάντηση με το πολιτικό προσωπικό και τον Πρωθυπουργό», είπε στη διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, ζητώντας να κλειστεί ραντεβού με τον Πρωθυπουργό για την απολιγνιτοποίηση και τα σενάρια για κλείσιμο μονάδων και τα προβλήματα των τηλεθερμάνσεων αλλά και το ΕΣΕΚ που τέθηκε σε διαβούλευση.

Ο Περιφερειάρχης απάντησε πως ήδη γίνονται ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ στο τέλος του έτους υπάρχει δέσμευση από τον υπουργό για το ειδικό αναπτυξιακό που θα τεθεί σε διαβούλευση. Για τα όσα είπε η κ. Ζεμπιλιάδου ότι κλείνουν μονάδες το ’23 ο κ. Κασαπίδης είπε ότι αυτό είναι γνωστό από πριν. Επίσης, είπε πως έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για το φυσικό αέριο και τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου περιβάλλοντος για την περιφέρεια, με τον κ. Κασαπίδη να δηλώνει πως αναμένονται οι συνολικές προτάσεις των υπουργείων και της ΔΕΗ και επ’ αυτών να διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη κατάσταση με ποσοτικά χαρακτηριστικά για να τεκμηριωθεί η κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης».

Επίσης ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στον OLAF υπέρτατο ελεγκτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας που βρίσκεται στην περιοχή κάνοντας έλεγχο, θέμα που ανέδειξε με ρεπορτάζ του ο «Π» και επιβεβαιώνεται απόλυτα. Ακόμη, επανέλαβε τον κίνδυνο απώλειας πόρων από το ΠΕΠ, λέγοντας πως οι κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην περιφέρεια δεν είναι μόνο το λιγνίτη αλλά γενικότερα. «Είμαστε πολύ πιο κάτω από το μηδέν», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να κόψουμε βαρίδια του παρελθόντος», είπε επίσης ο κ. Κασαπίδης, αναφερόμενος σε μια σειρά έργων που μπλοκάρουν και αγωνιούν μην απενταχθούν. Τα περισσότερα δημοτικά γυμναστήρια είναι χωρίς άδεια, προσέθεσε. Επίσης αναφέρθηκε στα ΤΟΕΒ, λέγοντας πως χθες είχαν σύσκεψη για πρώτη φορά. «Τα μισά ΤΟΕΒ και παραπάνω δεν έχουν άδεια χρήσης νερού σε όλη την περιφέρεια», και αυτό ξεκινάει πριν την αιρετή περιφέρεια. «Δεν έχουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων», είπε επίσης, λέγοντας πως πρέπει να πρασινίσει η αγροτική παραγωγή αλλά προχωρούν με «βαρίδια», προσθέτοντας ότι τα περισσότερα ΤΟΕΒ είναι χρεωμένα.

Επίσης, απάντησε στη Γεωργία Ζεμπιλιάδου, στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο να συζητηθεί και το θέμα διαβούλευσης του ΕΣΕΚ, όπως ζητήθηκε.

«Μελίτη 1 και Άγιος Δημήτριος 5 πρόκειται να κλείσουν το ’23, επανέλαβε η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, με τον κ. Κασαπίδη να απαντάει πως αναμένονται συγκεκριμένα στοιχεία από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ για να έρθουν συγκεκριμένες προτάσεις και τα αναπτυξιακά σχέδια. Μάλιστα ο κ. Κασαπίδης, απάντησε πως μπορεί να γίνει έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο για τη ΔΕΗ ακόμη και μέσα στις γιορτές.

«Έχω γυρίσει τη μισή Ευρώπη για να βρω επενδύσεις», είπε επίσης ο κ. Κασαπίδης, λέγοντας πως αναζητάει δυνατότητες και ευκαιρίες για την περιοχή.

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Καρυπίδης απάντησε πως η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν μας παίρνει στα σοβαρά, όπως στο θέμα του αερίου, που βλέπουμε «παλινδρομήσεις» και ιδιωτικοποιείται ένα φυσικό μονοπώλιο. Ακόμη αναφέρθηκε στο «Φιλόδημο» που τελειώνει, ενώ σχολίασε και τις μονάδες που θα κλείσουν, λέγοντας πως οι τηλεθερμάνσεις κρατάνε τις δύο μονάδες αυτή τη στιγμή. «Αν είναι ειλημμένη η τηλεθέρμανση τέλος στη Δυτική Μακεδονία, σταματήστε τις επεκτάσεις. Χάνουμε τη στρατηγική των επεκτάσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρυπίδης, προσθέτοντας πως θα πρέπει να δοθεί χρόνος στον περιφερειάρχη να έχουμε μια εμπεριστατωμένη πρόταση, εφιστώ ντας την προσοχή για τα «πρώτα δείγματα γραφής» της κυβέρνησης.

Ο κ. Κασαπίδης, απάντησε για μια «κοινή αγωνία», όλων, ενώ στη συνέχεια αναπτύχθηκε μια συζήτηση για το φυσικό αέριο με τον πρώην περιφερειάρχη.

Bάσω Σάφη – Ζησης Πιτσιάβας

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Ζήσης Πιτσιάβας