Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Ελλάδα > Καμπανάκι από την Τράπεζα της Ελλάδος για τα θηριώδη πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν μέχρι το 2060

Καμπανάκι από την Τράπεζα της Ελλάδος για τα θηριώδη πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν μέχρι το 2060

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


«Ουδεμία χώρα, εκτός ίσως των πετρελαιοπαραγωγών, έχουν πιάσει τόσο υψηλά πλεονάσματα για τόσο μεγάλο διάστημα» – Η συμφωνία της 21ης Ιουνίου ανοίγει το δρόμο για ομαλή έξοδο στις αγορές αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ – Ο Γ. Στουρνάρας τονίζει: Η απόφαση του Eurogroup εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα

«Η απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018 αναμένεται ότι θα έχει σημαντική συμβολή στην ομαλή έξοδο στις αγορές και στη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας» επισημαίνεται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2017-2018 που υποβλήθηκε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής και μετά δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει ότι με βάση την συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εξασφαλίζεται μεσοπρόθεσμα η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, ωστόσο προειδοποιεί ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν είναι σχεδόν… άπιαστα. «Στην απόφαση του Eurogroup προβλέπονται πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο από το 2023 μέχρι το 2060. Ουδεμία χώρα στον κόσμο, με πιθανή εξαίρεση τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, έχει επιτύχει τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.Επομένως, αυτή η υπόθεση αποτελεί και τη μεγαλύτερη επισφάλεια στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους μακροπρόθεσμα» επισημαίνεται στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος.

Επιπλέον, η ΤτΕ ζητά να υιοθετηθεί ένα μίγμα «δημοσιονομικής πολιτικής που θα είναι φιλικότερο προς την ανάπτυξη» επισημαίνοντας ότι «η υπερβολική εξάρτηση της δημοσιονομικής προσαρμογής από τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές συνιστά αντικίνητρο τόσο για την εργασία όσο και για τις επενδύσεις, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τη στροφή των δραστηριοτήτων προς την παραοικονομία και παρέχει κίνητρα για φοροδιαφυγή».

Έντεκα ημέρες μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αξιολογεί θετικά το deal της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές επισημαίνοντας ξεκάθαρα ότι η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχει σημαντική συμβολή στην ομαλή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team