Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Κ. Μητσοτάκης: «Η Δ. Μακεδονία θα γίνει περιφέρεια πρότυπο στην απεξάρτηση από τον λιγνίτη»

Κ. Μητσοτάκης: «Η Δ. Μακεδονία θα γίνει περιφέρεια πρότυπο στην απεξάρτηση από τον λιγνίτη»

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


«Ειδικό master plan για την μετάβαση στην επόμενη μέρα σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη»

Εκτενή αναφορά στη Δυτική Μακεδονία έκανε ο πρωθυπουργός στο χαιρετισμό του στα εγκαίνια της νέας μονάδας αιολικής ενέργειας στον Καφηρέα Εύβοιας, μιλώντας για την απολιγνιτοποίηση και σημειώνοντας πως η Δυτική Μακεδονία θα γίνει περιφέρεια «πρότυπο» στην απεξάρτηση από το λιγνίτη, τονίζοντας πως θα γίνει ειδικό Master plan από τη ΔΕΗ για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα, τόσο στην περιφέρειά μας, όσο και στη Μεγαλόπολη.

Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του (όπως αναφέρεται στο γραπτό κείμενο της ομιλίας του) αναφέρθηκε στη νέα επένδυση, λέγοντας πως εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών που φέρνουν τη χώρα μας πιο κοντά στην οριστικά απεξάρτηση από τον λιγνίτη, και την Ελλάδα πιο κοντά στα ζητούμενα του 21ου αιώνα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη απεξάρτησης από τον λιγνίτη και την αντικατάστασή του με ηπιότερες μορφές παραγωγής. Σχολιάζοντας την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι 2028 το αργότερο, έκανε λόγο για μια «τολμηρή πολιτική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης», συμπληρώνοντας ότι «αυτήη πρωτοβουλία μας βάζει στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας συζήτησης για τη γρήγορη απεξάρτηση από μορφές ενέργειας που έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να απελευθερωθεί επιτέλους η εγχώρια αγορά ενέργειας, ώστε να προκύψουν περισσότερες θέσεις εργασίας και φθηνότερη ενέργεια. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως: «…να περιορίσουμε την οικονομική αιμορραγία που προκαλούν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι μία χώρα η οποία εξάγει ηλεκτρική ενέργεια, ειδικά στις Βαλκανικές χώρες, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν πολύ σύντομα το πρόβλημα, θα πρέπει να απεξαρτηθούν από τις σχετικά ενεργοβόρες υποδομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας….».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη στρατηγική της κυβέρνησης για πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι το 2028, ενώ τόνισε πως από την ΔΕΗ θα συνταχθεί ειδικό master plan για την μετάβαση στην επόμενη μέρα στην Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη. «Με σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη, με περιβαλλοντικές πρόνοιες ώστε οι περιοχές που σήμερα είναι εξαρτημένες από τον λιγνίτη να γίνουν πόλοι προσέλκυσης νέων επενδύσεων που θα αξιοποιήσουν το σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό», όπως τόνισε.

 

«Περιφέρεια Πρότυπο»

Σε αυτό που ονομάζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση «just transition», δίκαιη μετάβαση, από τον λιγνίτη σε νέες μορφές παραγωγής ενέργειας ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας ότι «η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο», λέγοντας ότι: «Η Δυτική Μακεδονία θα γίνει μία περιφέρεια πρότυπο για το πώς μπορούμε να πετύχουμε την απεξάρτηση από τον λιγνίτη με ταυτόχρονη τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προσέλκυση νέων επενδύσεων και γρήγορη μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

(φωτογραφία: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ)

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Βάσω Σάφη