Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Η ώρα της εστίασης: Με το βλέμμα στις θέσεις εργασίας και την επιβίωση των επιχειρήσεων γυρνάνε ξανά το κλειδί οι επιχειρηματίες σε Πτολεμαΐδα & Κοζάνη – Τι θα γίνει με τα τραπεζοκαθίσματα

Η ώρα της εστίασης: Με το βλέμμα στις θέσεις εργασίας και την επιβίωση των επιχειρήσεων γυρνάνε ξανά το κλειδί οι επιχειρηματίες σε Πτολεμαΐδα & Κοζάνη – Τι θα γίνει με τα τραπεζοκαθίσματα

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Με έκδηλη την αγωνία βρίσκονται τα τελευταία ….υπ’ ατμόν, οι καταστηματάρχες της εστίασης σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, λίγα 24ωρα πριν το επίσημο άνοιγμά τους, τη Δευτέρα 25 Μαΐου. Ο γρίφος των τραπεζοκαθισμάτων που θα μπορέσουν να βάλουν τελικά στις επιχειρήσεις τους, αν τελικά κάποια εξ αυτών θα μπορέσουν να επεκταθούν και σε γύρω χώρους και πόσα θα επιτραπεί να βγάλουν τραπέζια και εντός αυτών, θα λυθεί όπως φαίνεται την Παρασκευή και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μάλιστα Παρασκευή υπάρχουν σχετικές συναντήσεις στα δημαρχεία Εορδαίας και Κοζάνης για το θέμα.

Πρόθεση του Δήμου Εορδαίας είναι να βοηθήσει στο βαθμό που επιτρέπεται, όλους τους καταστηματάρχες, τονίζει ο αντιδήμαρχος Εορδαίας και ιδιοκτήτης του καφέ Versus στην Πτολεμαΐδα, Παναγιώτης Κάλφας, μιλώντας στον «Π».

Ο ίδιος τόνισε πως τα καταστήματα προετοιμάζονται για το άνοιγμά τους και στόχος των επαγγελματιών της περιοχής είναι η νομιμότητα. Εν αναμονή των σχετικών μέτρων. «Εφόσον έχουν χώρο παραπλεύρως, θα δοθεί κάποιος σε καταστήματα. Στόχος είναι οι καταστηματάρχες να μην χάσουν τραπέζια που ήδη είχαν, όχι να βγάλουν περισσότερα.

Μάλιστα σε ό,τι αφορά τα τραπεζοκαθίσματα, θα γίνει σχετική συνάντηση το μεσημέρι της Παρασκευής, παρουσία του δημάρχου Π. Πλακεντά, του κ. Κάλφα, εκπροσώπων του σωματείου Καταστηματαρχών Εστίασης Πτολεμαΐδας, αλλά και του εμπορικού Συλλόγου της πόλης. Στόχος είναι, όταν κλείνει η αγορά, να μπορούν, όπου επιτρέπεται, να βγαίνουν κάποια τραπεζοκαθίσματα, χωρίς να ενοχλείται η προσβασιμότητα του κόσμου, τη διέλευση πολιτών, ατόμων με αναπηρίες, καρότσια κ.λπ.

Ωστόσο, το πρόβλημα τα μικρά καφέ ή καταστήματα εστίασης, είναι μεγάλο, ειδικά για αυτά που δεν έχουν εξωτερικό χώρο και δεν ανοίγει η βιτρίνα του καταστήματος, σημειώνει χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι στην Εορδαία αυτά τα καταστήματα είναι περίπου τα μισά, ιδίως συνοικιακά και σε χωριά.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των καφέ – εστιατορίων, αρχικά φαίνεται πως οι περισσότεροι θα ανοίξουν με προσωπικό ασφαλείας, απαντάει σχετικά ο κ. Κάλφας. Ο ίδιος κάλεσε τον κόσμο να τηρεί τα προβλεπόμενα, και να δείξει κατανόηση ως προς την τήρηση των μέτρων για το προσωπικό, ενώ εκτίμησε πως αν βοηθήσει και ο καιρός ο κόσμος θα βγει έξω, αν και το πλήγμα για την εστίαση είναι ήδη μεγάλο.

«Στοίχημα να κρατήσουμε το προσωπικό μας – Ελπίδα ότι θα δουλέψουμε και ο κόσμος θα βγει έξω, με όλα τα μέτρα»

Για ένα στοίχημα και μια φοβερή ανασφάλεια από πλευράς καταστηματαρχών εστίασης, έκανε λόγο ο ιδιοκτήτης καφέ – μπάρ Baccara στην Πτολεμαΐδα Δημήτρης Αραϊλούδης.

Θα τηρήσουμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, κάναμε και αιτήσεις για το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων, είμαστε θετικοί που  τα καταστήματα θα ανοίξουν αλλά σαφώς υπάρχει και ανησυχία. Μέλημά μας με τα προβλεπόμενα μέτρα είναι η προστασία του πελάτη αλλά και του προσωπικού.

Η χρήση γαντιών, μάσκας από το προσωπικό σε συγκεκριμένα πόστα είναι υποχρεωτική, όπως στο μπαρ και την κουζίνα, ενώ θα αποδειχθεί στοίχημα για τους σερβιτόρους, που θα πρέπει από τη μια να σερβίρουν το ποτό ή τον καφέ του πελάτη και από την άλλη να δίνουν ρέστα.

Ωστόσο όλοι οι καταστηματάρχες της περιοχής προτίθενται να εφαρμόσουν τα μέτρα, τονίζει ο ίδιος, λέγοντας πάντως πως θα χαθούν πολλά τραπέζια από τα μαγαζιά και κάποια υπάρχει πιθανότητα να μην είναι βιώσιμα, μιας και εκτιμάται ότι τα τραπεζοκαθίσματα σε πολλές περιπτώσεις θα πάνε στο μισό των αρχικών.

Με τον ίδιο να έχει μια επιχείρηση εστίασης με 50 άτομα προσωπικό αυτή τη στιγμή, η διατήρηση των θέσεων εργασίας είναι ένα στοίχημα που θέλει να κερδίσει. «Θα ξεκινήσουμε δυνατά με πλήρες προσωπικό, ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα βγει έξω και θα δουλέψουμε. Θα τηρήσουμε όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, το προσωπικό θα εργάζεται σε βάρδιες ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα», λέει χαρακτηριστικά.

Με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα καταστήματα εστίασης που έχουν διαμπερές βιτρίνα θα μπορέσουν να διατηρήσουν μέρος των τραπεζο – καθισμάτων τους και εντός του καταστήματος, ωστόσο θα φανεί από τη Δευτέρα ποια καταστήματα θα μπορέσουν να το εφαρμόσουν και σε πόσα τραπέζια τους…

Δήμος Κοζάνης, Κ. Κυριακίδης: «Όπου μπορούμε θα είμαστε ευέλικτοι»

Μιλώντας στον «Π» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης, τόνισε πως ο δήμος αναμένει την εγκύκλιο οπότε και θα συνεδριάσει την Παρασκευή, παρουσία του δημάρχου, το τμήμα εμπορικών δραστηριοτήτων, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τα τραπεζοκαθίσματα.

Οι καταστηματάρχες εστίασης κάνουν ήδη αιτήσεις με σκαρίφημα του καταστήματος και μια φωτογραφία για το μέρος που θέλουν να επεκταθούν αν υπάρχει η δυνατότητα, με τον δήμο να καλείται να δώσει σχετικές εγκρίσεις όταν έχει την τελική εγκύκλιο, ανάλογα και με τη νομοθεσία.

«Θα δούμε που μπορούμε να είμαστε λίγο ευέλικτοι, πάντοτε με βάση τη νομοθεσία, την εγκύκλιο, την αστυνομία, την κίνηση ατόμων με αναπηρίες. Θα εξετάσουμε που υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία και όλες τις παραμέτρους και θα δώσουμε λύσεις όπου μπορούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Όμορφη δράση της ΝΙΦΑΔΑΣ του Δήμου Εορδαίας: Οπτικοποιημένα παραμύθια του ενός λεπτού – Γράψε κι εσύ ένα παραμύθι!

Κοινοποίησε το.... Facebook Twitter Print email Δημιουργία παραμυθιών του ενός λεπτού (Δράση ΝΙΦΑΔΑΣ). Αφήγηση ιστορίας μέσα από κείμενο 300 λέξεων ...