Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Αρθρογραφία > Η Αποκριά που θα πάει το έθιμο παραπέρα(του Ζήση Πιτσιάβα)

Η Αποκριά που θα πάει το έθιμο παραπέρα(του Ζήση Πιτσιάβα)

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα κοιτάμε λίγο πίσω και πολύ μπροστά.

Πολύ όμως… 365 και σήμερα…

Ακούγεται σαν σύνθημα, στα αυτιά μας δίνοντας σε όλους μας το μήνυμα της νοσταλγίας για την Αποκριά που έρχεται αλλά και την ευχαρίστηση για αυτή που μόλις τελείωσε.

Και αν η 4η Μαρτίου 2021 φαντάζει μακριά, αποτελεί ίσως μια ημερομηνία που θα τριγυρνά όσο καμία στο μυαλό μας, ώστε να φτάσει η στιγμή της εξιλέωσης.

Ώστε να χαρίσουμε στους εαυτούς μας, στην πόλη, τους επισκέπτες, στο ίδιο το έθιμο, ότι φέτος στερηθήκαμε.

Κόντρα όμως σε ότι συνέβη τις προηγούμενες μέρες η Κοζάνη και οι άνθρωποί της μπόρεσαν να δείξουν σε όλους και πρώτα σε εμάς τους ίδιους πως το έθιμο έχει στεγανά. Έχει μακρύ παρελθόν σίγουρα, ισχυρό παρόν, αλλά το μέλλον σίγουρα δεν αμφισβητείται, όπως πολλοί μπορεί να έχουν σκεφτεί κατά καιρούς.

Αυθορμητισμός και το πάθος, στοιχεία που καταγράφηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, δεν είναι απλώς τα στοιχεία που μας αρέσει να λέμε πως ξεχωρίζουν τη δική μας Αποκριά από τα καρναβάλια των άλλων, αλλά αποτελούν τις βάσεις να συνεχίσουμε κόντρα σε όσους μας κουνάν το δάχτυλο για αδιαφορία ή ασέβεια στα όσα διαδραματίζονται γύρω μας. Και επειδή κάποιοι το τράβηξαν, ας χαλαρώσουμε λίγο.

Η Κοζανίτικη Αποκριά φέτος δεν ήταν πράξη αντίστασης προς καμία κυβέρνηση και προς κανένα Υπουργό. Ήταν αυτό που πάντα την κάνει αναλλοίωτη και διαρκή στο χρόνο. Μία επιθυμία να εκφράσουμε με ήχους, χρώματα, τραγούδια, πειράγματα και άνευ ηθικών φραγμών όσα μας φουσκώνουν το μυαλό όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.

Το ότι ο Βασίλης Κικίλιας, οι εισαγγελείς, η αστυνομία και ο κορωνοϊός θα γίνουν πλέον «επίτιμα» μέλη των φανών είναι ακριβώς αυτό από το οποίο τρέφεται η Κοζανίτικη Αποκριά.

Η ίδια η ζωή δηλαδή… Κλείστε μέσα σας λοιπόν όλες εκείνες τις στιγμές που σας έκαναν να το ζήσετε στο απόλυτο, σβήστε την όποια στεναχώρια και σκεφτείτε πως όσα δεν έγιναν φέτος θα πολλαπλασιαστούν σε 365 μέρες από σήμερα.

Καλές Αποκριές λοιπόν…

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου – Μόνο τα γυμνάσια δια ζώσης στις κόκκινες περιοχές

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Ανοίγουν τα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, την 1η Φεβρουαρίου. Αυτό ανακοινώθηκε στην ενημέρωση των συντακτών στο υπουργείο υγείας ...