Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Κοινωνία > Γιάννης Αντωνιάδης: «Θα συμμετέχει η Ελλάδα στην άσκηση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια εφόσον οι ΗΠΑ επιμένουν να αποκαλούν την ΠΓΔΜ «Δημοκρατία της Μακεδονίας»;»

Γιάννης Αντωνιάδης: «Θα συμμετέχει η Ελλάδα στην άσκηση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια εφόσον οι ΗΠΑ επιμένουν να αποκαλούν την ΠΓΔΜ «Δημοκρατία της Μακεδονίας»;»

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα την αποχώρηση της Ελλάδας από άσκηση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια λόγω συμμετοχής της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» και παραχώρηση ελληνικών λιμανιών και αεροδρομίων προς διευκόλυνση των συμμαχικών στρατευμάτων, απέστειλε ο βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ. Γιάννης Αντωνιάδης. Ο βουλευτής ρωτάει αν τελικά θα συμμετέχει η χώρα μας στην άσκηση, εφόσον οι ΗΠΑ επιμένουν να αποκαλούν την ΠΓΔΜ «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Κάθε χρόνο πραγματοποιείται στο πεδίο ασκήσεων του Νόβο Σέλο στη Βουλγαρία διεθνής άσκηση του ΝΑΤΟ με την ονομασία “Strike back”. Στη συγκεκριμένη άσκηση που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2019, θα συμμετάσχει και η ΠΓΔΜ, η οποία όμως αναφέρεται ως «Μακεδονία» από το αμερικάνικο συντονιστικό επιτελείο.

Σε παρόμοια περιστατικά κατά το παρελθόν, οι ελληνικές ενστάσεις είχαν γίνει δεκτές, τόσο από τους επιτελείς των ΗΠΑ, όσο και από τα Σκόπια που για προφανείς λόγους ήθελαν με κάθε τίμημα να συμμετάσχουν σε άσκηση του ΝΑΤΟ.

Φέτος όμως, οι ΗΠΑ κρατούν αδιάλλακτη στάση, σε μια προσπάθεια να πιέσουν σε άμεση λύση του ονοματολογικού ζητήματος, προκειμένου να θέσουν υπό την επιρροή τους τη συγκεκριμένη χώρα, ενώ τα Σκόπια από την άλλη, κρατούν επίσης σκληρή στάση, με τις «πλάτες» των ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει την ελληνική αντιπροσωπεία στην απόφαση να αποχωρήσει από τις προπαρασκευαστικές συσκέψεις, ενώ είναι πολύ πιθανή και η μη συμμετοχή της στην άσκηση.

Σε περίπτωση μη συμμετοχής της Ελλάδας στην άσκηση, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς για τη διεξαγωγή της είναι απαραίτητη η χρήση ελληνικών αεροδρομίων και λιμανιών (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη).

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Θα συμμετάσχει η Ελλάδα στην άσκηση του ΝΑΤΟ “Strike back” εφόσον οι σύμμαχοί μας επιμένουν να αποκαλούν την ΠΓΔΜ «Δημοκρατία της Μακεδονίας»;

Υπάρχει περίπτωση να παραχωρήσετε έστω και ένα λιμάνι ή ένα αεροδρόμιο (Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκης κλπ), για τη διεξαγωγή της άσκησης χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, εφόσον οι ΗΠΑ επιμένουν να αποκαλούν την ΠΓΔΜ «Δημοκρατία της Μακεδονίας»;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Αντωνιάδης»

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team