Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Κοινωνία > Γεώπαρκο Γρεβενών-Κοζάνης: Ένα βήμα πριν την UNESCO

Γεώπαρκο Γρεβενών-Κοζάνης: Ένα βήμα πριν την UNESCO

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Ένα «βήμα» πιο κοντά στη λίστα των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO βρίσκεται η περιοχή των Γρεβενών-Κοζάνης.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Γεωπάρκων του οργανισμού, στην τελευταία του διαδικτυακή συνεδρίαση αξιολόγησε θετικά το φάκελο της ελληνικής πρότασης και αποφάσισε να την προωθήσει –μαζί με άλλες οκτώ προτάσεις– προς έγκριση στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, που θα γίνει τον προσεχή Απρίλιο.

Έτσι, μια σημαντική περιοχή, σπάνια για τον γεωλογικό και γεωφυσικό της πλούτο, που βρίσκεται στα όρια της ΠΕ Κοζάνης και Γρεβενών, αναμένεται όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων να προστεθεί στα παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να ανέλθει στα 169 πάρκα προερχόμενα από 44 χώρες.

Η ιστορία του

Οι πρώτες προσπάθειες για ένταξη της περιοχής στα Γεωπάρκα της UNESCO ξεκίνησαν το 2014,  ενώ στη συνέχεια η ΑΝΚΟ, για λογαριασμό των δήμων Γρεβενών, Δεσκάτης και Κοζάνης, ανέλαβε τη σύνταξη και προετοιμασία του φακέλου.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης, ο δήμος βρίσκεται στο τελικό στάδιο των ενεργειών του για την κατασκευή ενός κτηρίου που θα στεγάσει το Κέντρο Πληροφόρησης του Γεωπάρκου.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των γεωλογικών σχηματισμών παρουσιάζει η περιοχή της Δεσκάτης και του όρους Βούρινου στην Κοζάνη, με έντονα υπολείμματα της Παλαιοζωικής εποχής, δηλαδή πριν από 540-250 εκατ. χρόνια. Ο δήμαρχος Δεσκάτης Δημήτρης Κορδίλας αναφέρει ότι προγραμματίζονται ήδη εργασίες αναμόρφωσης του εξωτερικού  χώρου του παλιού δημοτικού σχολείου στον Παλιουριά, όπου θα λειτουργήσει έκθεση πετρωμάτων και απολιθωμάτων της μακρινής αυτής εποχής.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την απόφαση της UNESCO, σημειώνοντας ότι αναδεικνύει τα σπάνια πλεονεκτήματα της περιοχής, που ενόψει της απολιγνιτοποίησης μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξή της.

Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, έχουν αναγνωριστεί ήδη τα Γεωπάρκα Χελμού-Βαυαρικός ποταμός, στο νησί της Λέσβου, στον Ψηλορείτη, στη Σητεία και το Γεωπάρκο του Βίκου-Αώου.

Πηγή: pontosnews.gr

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Ν.Κουτλιάμπας (ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού): «Τρομακτική η ζημιά σε δεντροκαλλιέργειες-Ζητάμε αποζημίωση στο 100% και προκαταβολές»-VIDEO από το TOP CHANNEL

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Για τρομακτικές ζημιές, που δεν έχουν προηγούμενο, στο 100% της παραγωγής στη Δ. Μακεδονία, σε καλλιέργειες δέντρων, έκανε ...