Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Ενέργεια > Γ. Σταθάκης: Μέχρι τέλη Μαρτίου ο νόμος για τις μονάδες της ΔΕΗ – Τι αναφέρει για Μελίτη & Μεγαλόπολη

Γ. Σταθάκης: Μέχρι τέλη Μαρτίου ο νόμος για τις μονάδες της ΔΕΗ – Τι αναφέρει για Μελίτη & Μεγαλόπολη

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μίλησε σήμερα στην εκπομπή «ΟΙ ΚΑΠΠΑ ΚΑΠΠΑ», του ραδιοφωνικού σταθμού 247 και τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά για τις έρευνες υδρογονανθράκων, το Εξοικονομώ και την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συζήτησης:

Για το θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Στο θέμα αυτό έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα. Την περασμένη εβδομάδα κυρώθηκαν στη Βουλή τέσσερις συμβάσεις. Μία από αυτές αφορά στο Ιόνιο και είναι πολύ σημαντική, καθώς πρόκειται για την πρώτη εκτενή σύμβαση που αφορά θαλάσσιο χώρο. Επίσης ολοκληρώθηκαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για σύναψη συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης σε μια άλλη περιοχή του Ιουνίου, καθώς και νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Αναπτύσσεται, δηλαδή, μια ιδιαίτερη δυναμική και Ελλάδα εισέρχεται στον χορό της έρευνας για κοιτάσματα, σε μια περιοχή όπου ήδη έχουν γίνει μεγάλες ανακαλύψεις σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο.

Ερωτηθείς για πιθανά προβλήματα με την ΑΟΖ από την κοινοπραξία που θα κάνει γεωτρήσεις στο Ιόνιο, ο Υπουργός εμφανίστηκε απολύτως καθησυχαστικός, καθώς η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει αφορά ένα οικόπεδο στα σύνορα με την Αλβανία, επί του οποίου είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την οριστική χάραξη της ΑΟΖ, στο πλαίσιο των ευρύτερων συζητήσεων με την γειτονική χώρα για να επιλυθούν παρόμοια ζητήματα. Συζητήσεις που εξελίσσονται θετικά.

Για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ»

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», ήταν να ενεργοποιηθεί νωρίς το πρωί της Πέμπτη. Τελικά οι τεχνικοί ενημέρωσαν για κάποια μικρά προβλήματα, τα οποία και αντιμετωπίστηκαν εντός της ημέρας, οπότε ήδη από τις 8 Μαρτίου υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης, ο οδηγός και όλα τα συστήματα στη θέση τους, άρα όλοι μπορούν να προετοιμαστούν επακριβώς για να μπορέσουν να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα.

Ζητούμενο είναι τις πρώτες ημέρες να έχουν χρόνο όλοι οι υποψήφιοι να προετοιμαστούν και τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων. Υπενθυμίζω ότι το καινούριο Εξοικονομώ, σε σχέση με το προηγούμενο, είναι μόνο ηλεκτρονικό. Δηλαδή όλες οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά και θα κλείσει το σύστημα μόλις ολοκληρωθεί ο αριθμός των αιτήσεων που καλύπτει το ποσό του συγκεκριμένου προγράμματος. Υπενθυμίζω ότι είναι 250 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση η ευρωπαϊκή και άλλα 250 εκατ. ευρώ η δανειοδότηση των τραπεζών. Άρα, έχουμε ένα πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ που ανάλογα με τη ροή των αιτήσεων και των εγκρίσεων, μόλις ολοκληρωθεί αυτό το ποσό κλείνει το σύστημα.

Το νέο πρόγραμμα έχει δύο καινοτομίες σε σχέση με το προηγούμενο: Πρώτον, ότι δεν είναι απαραίτητη η τραπεζική χρηματοδότηση και δεύτερον, ότι στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων τα φτωχότερα νοικοκυριά έχουν προνομιακή πρόσβαση στο πρόγραμμα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ….

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Ενημέρωση του Συλλόγου για την καταπολέμηση της ανεργίας Αγ. Δημητρίου-Ρυακίου για το επίδομα θέρμανσης στα καυσόξυλα ή πέλλετ

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ  ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΡΥΑΚΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ Έπειτα ...