Να γνωμοδοτήσει επί του έργου που αφορά στην αξιολόγηση, αναθεώρηση και εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) Δυτικής Μακεδονίας κλήθηκε χθες κατά τη συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας.
Σχετική εισήγηση επί του θέματος έγινε από την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας-Περιβάλλοντος και Μεταφορών Ελισάβετ Παναγιωτίδου η οποία μεταξύ άλλων παρουσίασε το πλάνο… του Σχεδιασμού και έκανε λόγο για ένα συνολικό αποτέλεσμα που προέκυψε έπειτα από διαβουλεύσεις που έγιναν με φορείς και πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ συμπληρωτικά στοιχεία κατέθεσε στο Σώμα η υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του Χωροταξικού αυτού Σχεδίου Αθηνά Γιαννάκου.
Το ζήτημα της εναπόθεσης αποβλήτων και δη τοξικών, όπως είπε, στην περιοχή επανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Π.Σ. Γιώργος Δακής, ο οποίος και ξεκαθάρισε πως πρέπει να τεθεί ως απαράβατος όρος στο νέο Προεδρικό Διάταγμα για το Χωροταξικό το “να αρθεί η πρόβλεψη του Εθνικού Χωροταξικού όπου η Δυτική Μακεδονία -επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη- χαρακτηρίστηκε ως η χαβούζα της Ελλάδας και τοξικά επικίνδυνα και πάσης φύσεως απόβλητα θα θάβονται εδώ”, είπε.
Υπενθύμισε στο Σώμα πως “το 2005 με αγώνες, επί Νομαρχίας Ιορδάνη Ανδρεάδη, το Νομαρχιακό Συμβούλιο πήρε απόφαση να θάψει εδώ μόνο αμίαντο από τον Ν. Κοζάνης και υπό προϋποθέσεις…”.
Η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας ξεκαθάρισε με τη σειρά της στον κ. Δακή: “τους χώρους των Ορυχείων τους θέλουμε καθαρούς. Δεν είναι στον προγραμματισμό το δικό μας ή στην πολιτική μας βούληση να γίνουν χώρος ταφής τα Ορυχεία…”.
Άμεση ήταν και η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρου Καρυπίδη: “Αλίμονο αν ερχόταν ντρίμπλα το κεντρικό κράτος να μας υποδείξει τι θα θάψουμε και που, άρα αυτή την κουβέντα δεν την ανοίγουμε ακόμη.
Αποκαθιστούμε τα ΜΑΒΕ ως μία ανοιχτή πληγή και το τι μέλλει γενέσθαι θα το αποφασίσουμε εδώ. Ήταν ξεκάθαρη η αναφορά στο χωροταξικό”, επεσήμανε.
Επανερχόμενος επί του ζητήματος ο κ. Δακής, είπε: “Η Δυτική Μακεδονία είναι χαρακτηρισμένη ως η χαβούζα της Ελλάδας και μπορούν να θάβονται εδώ όχι μόνο απλά απόβλητα, αλλά και τοξικά επικίνδυνα και πάσης φύσεως άλλα απόβλητα. Θα πρέπει να αλλάξει αυτό. Βεβαίως δεν πρέπει να έχουμε τη λογική τα δικά μας τοξικά να πάνε π.χ. στην Κόρινθο, αλλά είναι αδιανόητο τα τοξικά των ναυπηγείων να θάβονται εδώ, στην ήδη πλέον περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή μας. Είμαστε το ντεπόζιτο του ελλαδικού χώρου όσον αφορά στο υδάτινο δυναμικό και θεωρώ ότι οποιαδήποτε συζήτηση -αλλά και η πολύ καλή δουλειά που έγινε από τους μελετητές και τους φορείς- αν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να συνεχιστεί”.
Έθεσε δε για ακόμη μια φορά την πρότασή του-όρο να υπάρξει επίσημη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης που να αποτυπωθεί στην επικαιροποίηση των Χωροταξικών των περιφερειών: “θεωρώ ότι η Δ. Μακεδονία και η Πτολεμαΐδα βαδίζει ταχύτατα σε ένα σίγουρο θάνατο, διότι ας μη κοροϊδευόμαστε κανείς δεν θα κάνει επενδύσεις σε μια περιοχή που είναι επίσημα χαρακτηρισμένη ως χαβούζα. Δεν έχει αξία να έχουμε το καλύτερο οδικό δίκτυο και να θάβονται εδώ τοξικά ραδιενεργά υλικά, στρατιωτικά υλικά τοξικά υλικά. Αν δεν πετύχουμε να το ανατάξουμε αυτό στους σχεδιασμούς σε όλων των κυβερνήσεων δεν έχουμε μέλλον”.
Μάλιστα, κάλεσε σε πανστρατιά Βουλευτές, πολιτικά κόμματα, Δημάρχους και φορείς ώστε να “σταματήσουμε τον θάνατο των Δυτικομακεδόνων. Να συνεισφέρουμε κι εμείς αναλογικά στο θάψιμο, στο φύλαγμα των τοξικών αποβλήτων που μας αναλογούν, έχει μια λογική, όμως το να έρχονται τα τοξικά από τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας στην Πτολεμαΐδα δεν έχει λογική”, επανέλαβε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου μάλιστα πως αν γίνει κάτι τέτοιο “ο ήδη μεγάλος αριθμός παθήσεων λόγω τοξικότητας της περιοχής θα αυξηθεί σε θεαματικό βαθμό. Κανείς δεν έχει λόγο να σχεδιάσει να ζήσει στην περιοχή μας, όταν εδώ θα είναι ο θάνατος για πολλές δεκαετίες…”.