Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Φόρο τιμής απέδωσαν 111 χρόνια μετά στον Μακεδονομάχο «Καπετάν Φούφα» και στους συμπολεμιστές του φορείς και πολίτες της Εορδαίας

Φόρο τιμής απέδωσαν 111 χρόνια μετά στον Μακεδονομάχο «Καπετάν Φούφα» και στους συμπολεμιστές του φορείς και πολίτες της Εορδαίας

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Σε κλίμα συγκίνησης 111 χρόνια μετά , ο Δήμος  Εορδαίας και η Τοπική Κοινότητα Φούφα, τίμησαν τους πεσόντες Μακεδονομάχους, που πολέμησαν υπερ πίστεως και πατρίδος κατά τον Μακεδονικό Αγώνα με μπροστάρη τον Ζαχαρία Ανδρούτσο ή Καπετάν Φούφα, του οποίου το όνομα φέρει το χωριό.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Θεοκλήτου, παρουσία  των τοπικών , πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Ακολούθησε πομπή προς την Πλατεία του χωριού , όπου στο Μνημείο Πεσόντων και στην προτομή του Μακεδονομάχου «ΚΑΠΕΤΑΝ ΦΟΥΦΑ» τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Επιμνημόσυνη Δέηση, με προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Στο χρονικό της θυσίας των Μακεδονομάχων , στον ηρωισμό του Καπετάν Φούφα και στο διαχρονικό μήνυμα του Μακεδονικού Αγώνα αναφέρθηκε o κεντρικός ομιλητής Ιστορικός Δρ Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ  Χαρίλαος Ραϊτσίνης, κατά την εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας.

Στην θυσία των Μακεδονομάχων και στην Ελληνικότητα της Μακεδονίας επικεντρώθηκαν στα μηνύματά τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεόκλητος, ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Φούφα   Νικόλαος Βόρσιας ,ο Βουλευτής  Γιώργος Κασαπίδης   και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Απογόνων Μακεδονομάχων.

Ιδιαίτερη ήταν  η στιγμή της απόδοσης ύμνων ,ποιημάτων και αφιερωμάτων στον Καπετάν Φούφα και στους συμπολεμιστές του από τη Χορωδία Καστοριάς , το Σύλλογο Γυναικών Φούφα ,τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου  και από εκπροσώπους άλλων φορέων.

Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με την παρέλαση μαθητών Σχολείων, Μακεδονομάχων και Προσκόπων , προ των επισήμων υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Εορδαίας .

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis
x

Check Also

Πώς κατανέμονται τα σημερινά κρούσματα στη Δυτική Μακεδονία

Μοίρασε το άρθρο...FacebookTwitteremail Σύμφωνα με πληροφορίες τα σημερινά κρούσματα στη Δυτική Μακεδονία κατανέμονται ως εξής: 2 στο δήμο Κοζάνης, 2 ...