Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 > Επίσκεψη της Αθηνάς Τερζοπούλου στο ΛΚΔΜ (δελτίο τύπου)

Επίσκεψη της Αθηνάς Τερζοπούλου στο ΛΚΔΜ (δελτίο τύπου)

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Ενημερωτική συνάντηση είχε την Δευτέρα 22 Απριλίου, η υποψήφια Δήμαρχος Εορδαίας Αθηνά Τερζοπούλου με τον Διευθυντή Εκμετάλλευσης Ορυχείων του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Μαχτή Κωνσταντίνο. Μαζί με υποψηφίους συμβούλους τού συνδυασμού «Δημιουργούμε Μαζί!», ενημερώθηκαν και συζήτησαν για τις δραστηριότητες της ΔΕΗ Α.Ε. και το φλέγον ζήτημα της μεταλιγνιτικής περιόδου.

«Δεν είμαστε η επιχείρηση του παρελθόντος. Η ΔΕΗ παίρνει εντολές από τους δανειστές κι εμείς είμαστε ακόμη υπό τον έλεγχο τού κράτος. Το υπουργείο Οικονομικών μας ελέγχει. Το κράτος δεν έχει απεμπλακεί από τη ΔΕΗ. Είμαστε σε μία φάση που η λιγνιτική δραστηριότητα τελειώνει. Η αντικατάσταση του άνθρακα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι γεγονός. Η συμμετοχή του λιγνίτη στη παραγόμενη ενέργεια περιορίστηκε στο 30%. Θα φτάσει σε 10 χρόνια στο 17% περίπου, 10 KWh δηλαδή. Η δραστηριότητά μας μειώνεται κατά το 1/3. Είμαστε σε εποχή μετάβασης. Το 2030 θα δουλεύει ο ΑΗΣ Μελίτης, η Πτολεμαΐδας V και η 5η μονάδα του Αγίου Δημητρίου. Το 2021 σταδιακά ο ΑΗΣ Καρδιάς σταματάει. Γίνεται προσπάθεια παράτασης μέχρι να λειτουργήσει η 5η μονάδα. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει το νέο δίκτυο τηλεθέρμανσης που θα συνδέσει την πόλη με τη 5η μονάδα. Μετά το 2021 ο ΑΗΣ Καρδιάς πολύ δύσκολα θα δουλέψει. Το 2021 ο ΑΗΣ Αμυνταίου θα κλείσει, θα έχουμε ραγδαία μείωση της λιγνιτικής δραστηριότητας. Το καύσιμο της μετάβασης θα είναι εν μέρει ο λιγνίτης και εν μέρει το φυσικό αέριο» δήλωσε ο κ. Μαχτής.

Συνέχισε λέγοντας: «Η κατεύθυνση τής Επιχείρησης δεν είναι να διακόψει τη δραστηριότητά της. Η κατεύθυνσή της είναι πως οι επενδύσεις θα προχωρήσουν, όπως επίσης και οι μετεγκαταστάσεις και οι απαλλοτριώσεις. Κοιτάσματα υπάρχουν για να κρατήσουν τον ΑΗΣ Αμυνταίου για 10 ακόμη χρόνια, αλλά ο ΑΗΣ θα κλείσει. Από τα ορυχεία, το κύριο πεδίο και η Καρδιά θα συνεχίσουν να δουλεύουν όπως και ο Άγιος Δημήτριος». Δήλωσε ακόμη, πως παρά τις δύσκολες εποχές, η Επιχείρηση επενδύει στην περιοχή, παράγει πλούτο και θέσεις εργασίας, προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε και μετά το 2030 γιατί έχουμε δεσμούς ετών. Ο λιγνίτης πρέπει να παραμείνει σε ένα ικανό ποσοστό για λόγους εργασιακής εκμετάλλευσης. Σ΄ αυτό το δυσμενές περιβάλλον πρέπει να λειτουργήσουμε και με τον λιγνίτη. Ουσιαστικά, είμαστε ακόμη μία δημόσια επιχείρηση και είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθούμε το νόμο ο οποίος όμως είναι αδυσώπητος όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Για τις θέσεις εργασίας εξήγησε πως υπήρχε 4.500 μόνιμο προσωπικό και τώρα έχουν μείνει 2.200 άτομα, το 50% έφυγε. «Το ΛΚΔΜ θα δουλεύει με 2.000 άτομα μόνιμο προσωπικό και με 800 άτομα με σύμβαση 8μηνης διάρκειας. Πάντα διαχρονικά έχουμε πρόβλημα με τα υπουργεία για την έκδοση θέσεων των 8μήνων», είπε κλείνοντας.

Η κα. Τερζοπούλου με τη σειρά της, ευχαρίστησε τον διευθυντή για τη λεπτομερή ενημέρωση. «Ήταν πολύ κατατοπιστική, άκρως ενδιαφέρουσα, μάθαμε τι συμβαίνει στην περιοχή μας».

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team